Osemintele părintelui Calciu Dumitreasa au fost reînhumate de călugării de la Mănăstirea Petru Vodă la ameninţările fiului său din Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sub presiunea exercitată din America de fiul părintelui Calciu Dumitreasa, obştea Mănăstirii Petru Vodă a hotărât prin vot că trebuie neapărat să îngroape trupul scos din mormânt.

Scandalul iscat după dezgroparea trupului părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa şi sechestrarea lui de către călugări într-o chilie a Mănăstirii Petru Vodă a fost tranşat la presiunile mass media şi, mai ales ale fiului celui decedat, Andrei Calciu.

„Lucrurile au devenit foarte presante din SUA, de la Andrei Calciu, fiul părintelui. Invocând testamentul  tatălui său, acesta a luat legătura cu noi din America şi ne-a şi ameninţat că ne dă în judecată, lăsând de înţeles că s-ar putea ajunge şi la pretenţii materiale. În plus ne-am trezit cu o avalanşă de telefoane de la mass media, iar poliţia a făcut verificări dacă e cazul de profanare de morminte”, a explicat stareţul de la Petru Vodă, Hariton Negrea.

Marţi seară, 10 decembrie, obştea mănăstirii s-a reunit pentru a discuta situaţia, şi, cu vot zdrobitor (80 la 4), s-a decis că trupul trebuie reînhumat.

„Au fost împotrivă doar un călugăr şi trei fraţi de mănăstire, cei care au avut iniţiativa deshumării părintelui. Am pus gestul lor pe seama evlaviei prea mari. În schimb, ei trebuie să facă «epitimia», adică o perioadă de 30 de zile de rugăciune şi pocăinţă”, a spus părintele Hariton Negrea, stareţul Mănăstirii Petru Vodă.

În prevederea testamentară a părintelui Calciu erau prezentate şi indicaţii precise pentru ipoteza în care s-ar fi umblat vreodată la mormânt.

„Să fie legaţi preoţii care m-au văzut să nu vorbească niciodată despre această minune falsă şi trupul pus într-o altă groapă spre a fi uitat pentru totdeauna”, i-a scris părintele Calciu în octombrie 2006 stareţului de la Petru Vodă, Iustin Pârvu.

„Chiar n-am putut găsi acel document în original. Am ales să-l reînhumăm pe părintele Calciu lângă troiţa din faţa mănăstirii, în locul care era păstrat iniţial pentru părintele Iustin. Cum părintele stareţ a dorit să fie înmormântat în altă parte, chiar la «tâmpla» bisericii, am folosit acum acest loc pentru părintele Calciu, şi am oficiat şi slujba care se face pentru preoţi”, a mai precizat Hariton Negrea.

Pe aceeaşi temă:

Călugării au sechestrat corpul părintelui Calciu Dumitreasa

Scrisorile-testament ale părintelui Calciu Dumitreasa. Ultimele cuvinte lăsate posterităţii de pe patul de spital

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite