Simona Miculescu, femeia care reprezintă România la ONU: „Nu sunt tentată de New York. Iubesc Bucureştiul pentru că el înseamnă acasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai apreciaţi români de peste hotare, Simona Miculescu, este prima femeie din istoria României căreia i s-a acordat gradul diplomatic de ambasador şi care conduce misiunea permanentă a României pe lângă ONU- New York. Mai presus însă de toate cele este mamă şi soţie. O sătmăreancă dinamică şi o perfecţionistă incurabilă, care şi-a început cariera de jos şi a construit-o solid şi meticulous, cărămidă cu cărămidă.

Unul dintre cei mai apreciaţi români de peste hotare, sătmăreanca Simona Miculescu, este prima femeie din istoria României căreia i s-a acordat gradul diplomatic de ambasador şi este prima femeie care conduce misiunea permanentă a României pe lângă ONU- New York, din 2008.

Carieră şi familie

Simona Miculescu are un CV strălucit şi este, după 1990, diplomatul român cu cea mai frumoasă şi meritată carieră, un diplomat apreciat şi respectat de la New York la Bagdad şi de la Washington la Bucureşti. Cu o carieră diplomatică de 18 ani, a fost de două ori purtător de cuvânt al MAE şi consilier de presă al ministrului de externe. A fost, printre altele, coordonatorul departamentului pentru informaţii publice al Misiunii OSCE în Kosovo . Între 2000 si 2004 a exercitat funcţia de consilier de politică externă al preşedintelui României. Între 2006 şi 2007, a deţinut poziţia de consilier principal al guvernului irakian pentru comunicare publică.

Mai presus însă de toate cele este mamă şi soţie. O sătmăreancă dinamică, tenace, pozitivă şi o perfecţionistă incurabilă, un artizan al detaliului, un iubitor şi promotor al frumosului în toate formele sale, care a plecat din oraşul Satu Mare la 18 ani pentru studiile universitare şi în cazul căreia drumul vieţii a fost şi este în continuare unul plin cu surprize.

De la vârsta de 24 de ani, când s-a stabilit în Bucureşti, pentru a lucra în departamentul de relaţii internaţionale al organizaţiei de tineret de la acea vreme, şi-a luat viaţa în propriile mâini şi a început să fie stăpână pe propriile decizii. Dar, cariera şi-a început-o ca şi cadru didactic în localitatea Iojib, judeţul Satu Mare. Despre această experienţă, diplomatul spune că a fost o experienţă dură, dar utilă.

„Etapa numită Iojib mi-a rămas în suflet ca o experienţă dură dar utilă. Predam franceză şi engleză şi orele noastre erau vesele şi creative. Mi- aduc aminte şi de mică revoluţie culturală pe care am generat-o în sat cu serbarea şcolară de final de an, unde am avut câteva îndrăzneţe momente artistice fără precedent! Am ajuns departe şi datorită a ceea ce am învăţat în timpul acestui capitol al vieţii mele“, mărturiseşte Simona Miculescu.

După ce a absolvit Colegiul "Mihai Eminescu" din Satu-Mare a urmat cursurile Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii "Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde a obţinut doctoratul în literatura franceză. A mai absolvit şi cursurile post-universitare ale Universităţii George Washington din Washington DC, cu diploma de “Public Relations Professional”. Simona Miculescu are la activ şi specializări în diplomaţie şi securitate internaţională la  Universitatea Leeds- Marea Britanie, la Ministerul Francez al Afacerilor Externe şi la George C. Marshall Center din Garmisch-Partenkirchen- R.F. Germania.

Dacă e să vorbim de realizari, cea mai importantă, după susţine şi diplomatul, este cea de pe plan personal, familia pe care şi-a întemeiat-o cu un “bărbat inteligent şi înţelept“, cu care are în prezent doi copii superbi. Cuvântul cheie în viaţa ambasadorului este echilibrul, nu doar cel dintre viaţa personală şi cea profesională, ci şi echilibrul sufletesc şi mental.

„Filozofia mea de viaţă este profund pozitivă şi încerc mereu să fac diferenţa între viaţă, existenţă şi supravieţuire“, povesteşte Simona Miculescu.

Prima femeie purtător de cuvânt din instoria MAE

Cea mai mare realizare cu care se mândreşte şi azi constă în faptul a reuşit performanţa de a introduce în curricula a două universităţi româneşti disciplina de Relaţii Publice Internaţionale. Pe plan strict profesional a construit o carieră spectaculoasă, plină de experienţe unice, speciale şi transformaţionale. Fiecare segment al carierei sale a avut farmecul şi dinamica sa unică, aducând cu sine realizări importante de-a lungul vieţii sale. La acest capitol intră postura de prima femeie purtător de cuvânt din istoria MAE sau primul post diplomatic la Washington, ca ataşat de presă al Ambasadei României, crearea primului site oficial al României pe Internet. Sau, poate, “aventurile” profesionale de la Kosovo şi Irak, unde a învăţat să facă diferenţa dintre viaţă şi supravieţuire.

Şi lista continuă cu cei patru ani petrecuţi la Cotroceni, ca şi consilier prezidenţial de politică externă, care sunt consideraţi de Simona Miculescu ca şi cei mai importanţi, în decursul cărora, pe lângă organizarea a peste 150 de vizite ale preşedintelui în străinătate şi ale omologilor săi în România, a contribuit la desăvârşirea a două momente istorice: intrarea României în NATO şi încheierea negocierilor pentru accederea României la UE.

Responsabila albumului muzical interpretat de 5 ambasadori de la ONU

„O realizare extraordinară este faptul că mi s-a acordat onoarea de a fi prima femeie cu rang diplomatic de ambasador din istoria diplomaţiei româneşti.  Sau poate ar trebui să consider ca realizări semnificative poziţiile pe care le-am deţinut de când am fost numită reprezentant permanent al României pe lângă Naţiunile Unite“, spune ambasadorul.

Pe planul diplomaţiei publice, un succes artistic fără precedent, iniţiat de aceeaşi sătmăreancă, care a făcut furori la ONU şi în New York, a fost lansarea unui album muzical cu cântece de pace interpretate de cinci ambasadori la ONU, reprezentând colţuri diferite ale lumii.

De-a lungul carierei sale diplomatice Simona Miculescu a fost prezentă atât în Kosovo, cât şi în Irak, în vederea solidificării procesului de pace în acele regiuni. În acele zone conflictuale sătmăreanca a fost selectată în baza experienţei de specialist în domeniul relaţiilor publice international.

„Atât în Kosovo, cât şi în Irak, am ajutat cele două societăţi traumatizate de rănile războiului să înveţe să comunice instituţional. Paleta de instrumente folosite a fost, în general, în ambele cazuri, extrem de largă. Un exemplu este cazul Kosovo, unde am avut şansa istorică de a participa la organizarea primelor alegeri libere - până la scrierea şi publicarea primelor manuale de Relaţii Publice din istoria Irakului“, povesteşte ambasadoarea României la ONU.

Chiar dacă adoră New York-ul şi spune despre el că este singurul oraş din lume atât de vibrant, de avangardist, de vizionar, de multicultural, de extravagant şi de fermecător, tentaţia de a rămâne defitiniv în SUA nu există, nu numai pentru că nu ar fi deontologic şi ar constitui o trădare, crede dânsa, dar şi pentru că este mult prea îndrăgostită de România.

„Iubirea de România m-a făcut să aleg această profesie, iubirea de România este cea care îmi alimentează permanent mândria de a o reprezenta. Eu nu sunt tentată de visul american. Trăiesc din plin, multiplic şi nuanţez visul românesc pe pământ American. Pe desupra Bucureştiul are personalitatea lui colorată, vibraţia lui inedită şi îl iubesc în primul rând pentru că înseamnă „acasă“, susţine ambasadorul.

Cea mai dificilă situaţie de comunicare cu care s-a confruntat s-a petrecut în România anului 1999, imediat după bombardarea Iugoslaviei de către NATO. Era purtător de cuvânt la MAE şi totodată lucra la cabinetul ministrului Andrei Pleşu , fiind nevoită să convinge presa şi, prin intermediul său, naţiunea română că NATO are dreptate în demersul său distrugător. „A fost un exerciţiu de persuasiune foarte greu, în care a trebuit să fiu mereu pregătită psihologic pentru câte un atac jurnalistic, să am mereu argumente convingătoare dar, fiind în strânsă legătura cu omologii de la celelalte instituţii de siguranţă naţională şi creând o relaţie de lucru excelentă cu purtătorul de cuvânt al NATO la vremea aceea – Jamie Shea – ne-am corelat perfect şi, în cele din urmă am reuşit“, adaugă Simona Miculescu.

Ambasadorul României la ONU, Simona Miculescu, a fost mereu inspirată de panseurile grandiosului Nicolae Titulescu, care spunea că “Diplomaţii sunt soldaţi ai păcii pe al căror testament figurează un singur cuvânt : Continuaţi !“. Pe de altă parte, principiul în care crede constă în faptul că imposibil este doar ceea ce nu ai încercat încă ! Iar sloganul echipei sale de la New York este: “Nimic nu înlocuieşte excelenţa, nici măcar succesul !”.

Motto-ul personal al Simonei Miculescu este “Carpe Diem”!

Pe aceeaşi temă:

FOTO Povestea neurochirurgului care salvează îngeri: „Toate lucrurile în ştiinţă se explică până la un anumit punct, după apare divinitatea“

O poveste cum rar întâlneşti în România: Bogdan Bordeianu, doctorul cu patru joburi, văzut ca mântuitorul sărmanilor

FOTO VIDEO Cei mai frumoşi români. Doina Stratton-Andrieş a înfiinţat o bibliotecă şi un muzeu oferite gratis comunităţii

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite