VIDEO Un grup coral de amatori uimeşte România prin talent. În zilele de Crăciun pleacă să colinde în toată ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum aproape 6 ani profesori, ingineri, militari şi poliţişti din Botoşani, uniţi de pasiunea pentru muzică, s-au apucat de studiat notele şi partiturile cu ajutorul unui dirijor profesionist. De atunci, câştigă pe bandă rulantă premii la concursurile de profil, unde participă alături de profesionişti.

Grupul coral ”Lira” a fost înfiinţat în anul 2008, chiar în preajma sărbătorilor de iarnă, de Dragoş Boicu, unul dintre profesorii de muzică ai Liceului de Artă ”Ştefan Luchian” din Botoşani.

Începutul a fost însă anevoios. ”Am făcut şi pliante, am dat şi anunţuri că vreau să fac un cor. N-a venit nimeni pentru audiţii. Şi era păcat fiindcă la Botoşani a fost mult timp o tradiţie corală, care s-a cam pierdut”, explică Dragoş Boicu, fondatorul şi dirijorul corului ”Lira”.

În cele din urmă, dirijorul Dragoş Boicu a fondat corul cu oameni care nici măcar nu ştiau notele, dar le plăcea să cânte şi aveau voce bună.

”Mai mult prin cunoştinţe am făcut acest cor. Majoritatea nici nu cunoşteau notele. Sunt mulţi profesori, militari, avem şi un poliţist, IT-işti, graficieni”, adaugă dirijorul. 

Pasiunea pentru muzică şi mai ales dorinţa de a aduce oamenilor colinda tradiţională în varianta corală i-a făcut pe membrii grupului ”Lira” să înveţe cu sârg.

”Aşa cum putem, în timpul liber, studiem, nu ne lăsăm. Vrem să fie cât mai bine. Vrem să aducem Crăciunul tuturor prin vocile noastre”, spune Romică Amariei, unul dintre membrii corului şi fost om de radio la Botoşani.

Faptul că repetă cu sârg uneori şi de trei ori pe săptămână i-a făcut pe militari, poliţişti sau graficieni să înveţe cum să cânte pe note sau voci. Munca le-a adus şi recompense.

Au câştigat premiul I la un concurs de muzică ortodoxă la Suceava, premiul III la un alt concurs la Fundu Moldovei şi tot premiul I la un concurs de muzică sacră la Soroca.

Apogeul a fost atins de grupul coral ”Lira” atunci când maestrul Tudor Gheorghe le-a cerut să-l acompanieze.

Cea mai mare bucurie a grupului rămân însă colindele de Crăciun. ”Noi mereu cântăm colinde pentru că ştim că aducem bucurie celor care ne ascultă. Pentru înnobilarea sufletelor în preajma sărbătorilor”, a completat Dragoş Boicu. 

În apropierea Crăciunului, membrii grupului ”Lira” se învoiesc de la lucru, îşi iau concedii şi, pe cheltuială proprie, fără să ceară vreo recompensă materială pleacă la colindat prin ţară. Au fost la Oradea, Sfântu Gheorghe, Suceava, Plopeni, Bistriţa. Peste tot au fost primiţi bine.

”Toţi sunt foarte uimiţi când află că majoritatea membrilor nu sunt profesionişti. Se bucură mult să ne asculte, oriunde am merge”, povesteste Ştefania Puiu, o membră a corului.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite