Descoperirile şi surprizele ştiinţifice româneşti din 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Budişteanu, unul dintre cei care a ţinut flacăra ştiinţei aprinsă în 2013
Ionuţ Budişteanu, unul dintre cei care a ţinut flacăra ştiinţei aprinsă în 2013

Cum a arătat cercetarea românească în anul 2013? Care sunt cele mai importante 10 descoperiri, invenţii şi evenimente ştiinţifice care au avut loc în ţara noastră sau care au fost realizate de oameni de ştiinţă români?

Revista "Ştiinţă&Tehnică" realizează în ediţia sa online un top al realizărilor ştiinţifice româneşti din 2013. Un anc omplicat, dar cu lucruri ce merită amintite. De la începerea construcţiei celui mai mare laser din lume, la Măgurele, la descoperirea unui nou geniu, Ionuţ Budişteanu. 

2 Invenţia românească care a uimit lumea

Cine: Mircea Tudor

Unde: Geneva

Când: Aprilie

image

Marele Premiu al celei de-a 41-a ediţii a Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva a fost câştigat în acest an de firma românească MB Telecom pentru Roboscan 2M Aeria, un ingenios sistem de scanare a avioanelor. Invenţia este destinată serviciilor vamale, armatei, aeroporturilor şi companiilor aeriene. MB Telecom a câştigat prima dată marele premiu la Salonul de Invenţii de la Geneva, cel mai prestigios salon de acest gen din lume, în anul 2009, pentru Roboscan 1 M, un sistem revoluţionar de radiografiere cu raze gama a camioanelor. Este pentru prima dată în istorie când un concurent reuşeşte să obţină de două ori Marele Premiu la Geneva.

Citeşte mai mult pe Ştiinţă&Tehnică. 

5 Avem sânge artificial românesc!

Cine: conf. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu

Unde: Cluj

Când: Octombrie

Citeşte totul pe Ştiinţă&Tehnică. 

O reţetă de sânge artificial, care conţine o proteină din viermi marini şi care s-ar dovedi util în cazul unor intervenţii chirurgicale sau al unor accidente, a fost creată de o echipă de cercetători clujeni, testele preliminare pe şoareci având rezultate încurajatoare.

O echipă de cercetători de la Facultatea de Chimie a Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj, condusă de conf. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu, face, de şase ani, cercetări de laborator pentru a produce sânge artificial, util în cazul unor intervenţii chirurgicale în care se pierde mult sânge sau în cazul accidentelor.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite