Victoria Nuland, despre amnistie şi graţiere: Nu mi-e clar care va fi traiectoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victoria Nuland
Victoria Nuland

Adjunctul secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia al SUA, Victoria Nuland, a declarat, sâmbătă, că a fost informată în cadrul întrevederilor cu oficialii din România despre legea amnistiei şi a graţierii, dar nu îi este foarte clar ce se va întâmpla în viitor în acest sens.

"Am fost informată în ultimele 24 de ore despre posibilele soluţii de viitor şi nu-mi este deloc clar care va fi traiectoria, dar cred că este important să existe o dezbatere sinceră şi deschisă despre importanţa transparenţei şi despre importanţa statului de drept", a spus Nuland, întrebată ce reacţie vor avea SUA în legătură cu legea amnistiei şi graţierii aflată încă de agendă.

Referitor la modificările aduse în decembrie de deputaţi la Codul Penal, oficialul american a precizat că a primit, din nou, asigurări din partea autorităţilor române că acestea au înţeles reacţia internaţională.

"Am fost foarte clari, Ambasada SUA a fost foarte clară la acel moment în privinţa îngrijorărilor noastre. Am avut o discuţie completă privind toate chestiunile vitale pentru Parteneriatul nostru Strategic, fie din sfera de securitate, din sfera economică, fie din sfera statului de drept şi a democraţiei. Am primit asigurări astăzi, din nou, din partea Guvernului cu privire la înţelegerea reacţiei comunităţii internaţionale faţă de acele evenimente specifice", a subliniat Nuland, citată de Mediafax.

Diplomatul american a evidenţiat, încă o dată, că este foarte important ca românii "să insiste pentru respectarea statului de drept, a transparenţei şi a bunei guvernări".

Vizita Victoriei Nuland survine la scurt timp după ce Camera Deputaţilor a adoptat o serie de modificări controversate la Codul Penal, criticate de reprezentanţii diplomatici americani la Bucureşti.

Ambasada SUA la Bucureşti a susţinut în decembrie 2013, într-un comunicat, că amendamentele la Codul Penal adoptate de Camera Deputaţilor "ar reprezenta un pas înapoi pentru România" şi acţiunea Parlamentului "este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României". Reacţii în acest sens au avut şi ambasadele Germaniei, Olandei, Marii Britanii şi Finlandei.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite