Facebook-ul educaţiei - Brainly e în România şi te ajută să treci clasa sau să iei note mari la Olimpiadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fondatorii Brainly au extins conceptul în peste 10 ţări
Fondatorii Brainly au extins conceptul în peste 10 ţări

Din noiembrie 2013, cea mai mare reţea socială pentru educaţie socială, în care elevii colaborează între ei pentru a afla mai multe despre materiile la care nu se pricep a ajuns şi în România. Brainly e inventată de trei polonezi şi se extinde pe zi ce trece, deşi momentan trăieşte din finanţările investitorilor şi este gratuită.

Brainly a fost fondată de trei prieteni din Polonia, sub un alt nume, pe piaţa din Polonia. Michal Borkowski este CEO, Tomasz Kraus este CTO (directorul tehnic), iar Lukasz Haluch este fondator, deşi nu mai este într-o poziţie executivă. Prima variantă a Brainly a fost prezentată publicului în 2009, sub numele de Zadane.pl. Karolina Gucko, directorul de expansiune al companiei, menţionează că în momentul de faţă sunt 5 milioane de utilizatori pe varianta originală a site-ului.

Platforma poate să vă amintească de Quora sau de Yahoo Answers, dar este concentrată în jurul elevilor, de la cei de şcoală primară, până la liceeni. Cei care au o întrebare la matematică, istorie, geografie sau oricare alt obiect postează pe platformă, iar un alt utilizator răspunde. Cei care răspund primesc puncte, iar cei care întreabă dau punctele lor elevilor care-i ajută. Dacă înainte ne făceam temele în clasă, înainte de oră, acum elevii se ajută între ei pe internet.

Un startup de succes

“La început a fost doar o idee. Au fondat un startup în 2009 şi au început versiunea poloneză. Acum avem 5 milioane de utilizatori în Polonia şi varianta din Rusia are 10 milioane de utilizatori. Sunt mereu mii de oameni online”, a declarat pentru Adevărul Karolina Gucko.

După ce au dezvoltat varianta din Polonia, cei trei au lansat varianta din Rusia, Znanija.com, cea din Turcia - eodev.com, varianta din Spania - misdeberes.es, cea din Franţa - nosdevoir.fr şi varianta brazilinaă, când a fost folosit pentru prima oară numele de Brainly, dar cu extensia com.br. La finalul lui 2013, cele şase portaluri au avut 22 de milioane de utilizatori. Potrivit Karolinei Gucko, până la finalul acestui an perspectivele sunt de a atinge 50 de milioane de useri în toate pieţele.

Cum vor face acest lucru?

Brainly s-a extins la finalul lui 2013 în şapte noi pieţe, printre care şi România, iar într-o lună vor fi lansate alte şase variante. Decizia de a se extinde a fost luată în 2012, după ce conceptul a arătat că funcţionează în Europa, iar Brainly.com a fost gândit ca principalul portal pentru piaţa vorbitoare de limba engleză.

La finalul lui 2012, Brainly a primit o investiţie de 500.000 de dolari de la firma de investiţii Point Nine Capital.

Învăţare în comun

Karolina Gucko susţine ideea din spatele Brainly, ca o metodă de a învăţa împreună cu alţi elevi. Pentru ea, este clar. Nu vom găsi pe Brainly aceleaşi răspunsuri ca pe internet. Pentru că asta am întrebat-o în conversaţia noastră de pe Skype - de ce nu ar folosi un elev Google, Facebook sau pur şi simplu alte resurse.

“În primul rând, este gratuit. Nu trebuie să plăteşti pentru răspunsuri. Poţi să întâlneşti noi prieteni şi să vorbeşti cu ei pe chat. E ca un Facebook educaţional. De asemenea, elevii pot să-şi îmbunătăţească punctele lor forte. Dacă există un elev foarte bun la matematică, el le va răspunde celor care au dileme. Dar dacă el are proleme la istorie, îl vor ajuta alţii”, menţionează Karolina. Ea adaugă că Brainly “şterge orice răspuns copiat de pe alte site-uri. Nu acceptăm răspunsuri de pe Wikipedia sau oriunde altundeva. Moderatorii noştri şterg astfel de conţinut. Vrem ca utilizatorii să răspundă în cuvintele lor. Noi nu rezolvăm teme, ci îi ajutăm pe elevi să înveţe”.

Cu ajutorul echipei de 300 de moderatori, unii voluntari, iar alţii aleşi din rândul celor mai activi utilizatori, Brainly păstrează calitatea răspunsurilor. Ei monitorizează permanent pentru ca site-ul să nu fie umplut de spammeri, de oameni care dau răspunsuri de pe Wikipedia sau care ar putea hărţui alţi elevi.

Pe lângă elevi, Brainly are şi specialişti sau profesori care intră pe platformă. Eu în şcoală intram pe clasicele site-uri de referate şi copiam răspunsurile de acolo. Dar Brainly este lăudat de profesorii care l-au descoperit, spune Karolina. “Profesorilor le place pentru că noi facem elevii să gândească, nu doar să caute pe Google”, spune tânărul direcotr pe expansiune al platformei.

În plus, pentru a-i convinge pe utilizatori să răspundă cât mai mult şi cât mai bine, site-ul este construit ca un joc, în care pentru răspunsuri bune se primesc puncte şi se face şi un clasament. “Primeşti 50 de puncte când te înregistrezi. Apoi, cu acele puncte poţi întreba ceva. Dacă nu-ţi place matematica, adaugi o întrebare. Trebuie să dai o parte din punctele tale către utilizatorul care răspunde. Dacă sunt mai mulţi respondenţi, poţi selecta cel mai bun răspuns, iar acel user primeşte un bonus”, explică Karolina. Există tot felul de clasamente - zilnice, lunare, globale, iar în versiunile vechi ale site-ului există şi conceptul de achievements - cine e bun într-un domeniu, primeşte un fel de insignă care să arate acest lucru, fiind membru de încredere al comunităţii.

Brainly în România

La finalul lunii noiembrie, Brainly s-a lansat foarte discret şi în România, dar şi pe alte şase pieţe. Până acum, campania lor de promovare nu a început. De altfel, discuţia mea cu Karolina a fost prima din seria de interviuri pe care vor cei de la Brainly să le facă pentru a arăta ce pot face. De ce au ajuns totuşi în România, după cele şase pieţe incipiente?

“Am verificat potenţialul pieţei. Am vrut să ştim câţi elevi sunt în ţară şi câţi utilizatori de internet există. De asemenea, am fost curioşi dacă piaţa promovează educaţia, dacă este deschisă către aşa ceva. Acesta a fost factorul principal”, explică Karolina.

Până acum, în mod şocant, există 10.000 de utilizatori în România. “Nu avem încă un country manager, dar căutăm unul. Chiar astăzi am avut două interviuri. Avem, în schimb, moderatori din România, din rândul utilizatorilor, iar site-ul creşte în fiecare zi, din vorbă în vorbă”, menţionează Karolina.

Cei care vor să folosească Brainly nu trebuie să fie elevi. Platforma te roagă ca atunci când te înregistrezi să spui nivelul la care eşti, care are o limită - liceul. Dar nimeni nu va verifica dacă suntem mai bătrâni, atât timp cât participăm activ la discuţii şi îi ajutăm pe cei care au nevoie. În fond, trebuie doar să scriem ceea ce ştim, fără să copiem de pe internet. E ca o meditaţie care să nu fie copiată.

Dacă intraţi acum pe platformă puteţi să vă înregistraţi cu Facebook sau cu adresa de mail şi să urmăriţi materiile. În total aveţi de ales între 18 materii, care pornesc de la Română, Matematică, dar ajung şi la educaţie tehnologică, biologie, informatică, istorie sau geografie. De asemenea, dacă aveţi întrebări la alte limbi străine în afară de engleză şi franceză, există această categorie.

Site-ul este ca orice altă reţea socială. E un Yahoo! Answers dus la nivelul de gamificare şi design care ar trebui. Avem prieteni, notificări şi mesaje private. Elevii sunt organizaţi de la Începător, Ajutor (100 de puncte), Ambiţios (250 de puncte), Maestru (500 de puncte) Expert (1.000 de puncte), As (3.000 de puncte) şi Geniu (15.000 de puncte). Momentan pe varianta în română există doar trei aşi şi mai mulţi experţi, dar sunt doar 10.000 de utilizatori într-o lună, aşa că mai există şanse de creştere.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite