File de istorie industrială, într-o expoziţie inedită în holul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
expozitie multimedia galati

Profesori, specialişti, colecţionari, fotografi profesionişti dar şi simpli pasionaţi de istorie au participat ieri la deschiderea expoziţiei multimedia "EVOLUŢIA INDUSTRIALĂ ÎN BAZINUL MĂRII NEGRE - exemple din Grecia, România şi Armenia"

Expoziţia este realizată de Facultatea de Litere de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi (Departamentul de engleză) în colaborare cu Muzeul de Ştiinţă şi Tehnologie din Salonic, Grecia şi Academia Naţională de Ştiinţe a Armeniei, cu sediul în Erevan.

"Evenimentul ne dă prilejul să răsfoim câteva file de istorie industrială şi ne îndeamnă să ne gândim, pe viitor, la alte proiecte internaţionale cu ţările din jurul Mării Negre. În plus, reprezintă şi o evoluţie a modului de a expune, pentru că avem de a face cu o expoziţie multimedia, lucru care nu era posibil cu ani în urmă", a declarat Anca Nicolau, prorectorul Universităţii "Dunarea de Jos". 

Realizată în cadrul proiectului cu acelaşi nume, finanţat de Uniunea Europeană prin programul operaţional comun "Marea Neagră 2007-2013", expoziţia itinerantă şi-a propus să identifice trasee comune în evoluţia industrială a Greciei (zona centrală a Macedoniei), României (zona maritimă a Dunării de Jos) şi Armeniei, precum şi efectul acesteia asupra istoriei culturale, a celor trei ţări, atât la nivel naţional cât şi internaţional. "Proiectul nostru este unul interdisciplinar, cu o tematică generoasă, care se opreşte asupra contextului actual din perspectiva studiilor culturale," a explicat, în deschidere, Michaela Praisler, decanul Facultăţii de Litere dar şi unul dintre participanţii la proiect. La rândul său, directorul de proiect pentru România, Ioana Mohor-Ivan, a ţinut să precizeze celor prezenţi obiectivele avute în vedere. "Ne-am dorit o relectură a trecutului istoric, pentru a analiza nu numai dinamica peisajului industrial dar şi impactul acestuia asupra mediului social şi cultural, cu scopul de a identifica atât starea de fapt cât şi posibile strategii comune de dezvoltare pe viitor”. 

Studiul a presupus o incursiune în istoria celor trei ţări - Grecia, Armenia, România - în intervalul 1860-2007, identificarea evoluţiei principalelor ramuri industriale, a infrastructurii, a surselor de energie. Datele ştiinţifice au fost sintetizate, materialul iconografic selectat şi procesat, s-a întocmit un studiu muzeologic şi unul muzeografic, s-au editat şi tradus materialele, totul în decurs de doi ani de zile. Ce s-a expus  este doar vârful icebergului, cele trei ţări fiind reprezentate de circa 650 de fotografii-document, prezentate în expoziţie, album-catalog şi CD. În plus, grecii au oferit celorlalţi participanţi şi soluţii de bună practică în ceea ce priveşte readucerea în prim-plan a patrimoniului industrial, în Grecia multe din obiectivele industriale fiind transformate la ora actuală în muzee.

S-a lucrat în echipă, cu specialişti din Grecia şi Armenia dar şi cu parteneri de nădejde din plan local: Biblioteca "V.A. Urechia" (care a pus la dispoziţie, pe lângă documente vechi şi o expoziţie de imagini cu Galaţiul de altădată), Biblioteca ”Panait Istrati” din Brăila, Biblioteca ”Panait Cerna” din Tulcea, Muzeul Naţional de Istorie a României, reprezentanţi ai Combinatului Siderurgic ARCELORMITTAL şi ai Şantierului Naval Damen, colecţionari, istorici, fotografi profesionişti.

GALAŢIUL STĂ CEL MAI BINE LA CAPITOLUL IMAGINI DE ARHIVĂ

O spune, sus şi tare, Marius Mitrof de la Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Galaţi, care a ţinut să remarce , la deschidere, ţinuta acestei expoziţii. "Am constatat cu mândrie că Galaţiul a stat cel mai bine la capitolul imagini de arhivă, dintre toate cele trei oraşe ale României şi nu numai. Expoziţia este realizată exemplar şi ne arată cât de bine s-au dezvoltat oraşele riverane ale României, în raport cu Grecia şi Armenia!"

Pe panourile moderne, rodul concepţiei artistului plastic Liliana Negoescu şi a fotografului profesionist Marian Marin, puteţi admira imagini ale obiectivelor industriale din cele trei ţări. Zona Dunării de Jos e reprezentată de Şantierul Naval, industria metalurgică, industria echipamentelor şi construcţiilor de maşini, industria chimică, industria alimentară (prin morile de acţionate de aburi de la Galaţi, Tulcea şi Brăila), industria uşoară, fabrici de ciment şi cărămizi, rafinării de ulei din Brăila, cariere de marmură şi calcar din Tulcea şi ateliere tipografice. "Cea mai importantă piesă din expoziţie este o hartă ce atestă existenţa oraşului Galaţi, datând din secolul XV şi aflată în patrimoniul bibliotecii noastre", a declarat Valentina Oneţ, specialist în carte veche şi colecţii speciale din cadrul instituţiei.

"Oraşul Galaţi este foarte ciudat: are cea mai buna istorie, pentru perioada până la 1918, lucrarea monografică scrisă de regretatul profesor Paul Păltânea, fiind, de departe, cel mai bun studiu dedicat trecutului unui oraş. Însă pentru ultimul secol, de la 1918 până astăzi, ştim puţine lucruri, şi în general, din lucrări mai vechi şi destul de slabe din punct de vedere ştiinţific. De aceea iniţiativa de astăzi merită continuată pentru că  atinge arii interdisciplinare  şi ne arată cum industria a modelat acest oraş, " a declarat Constantin Ardeleanu, profesor la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos", care a oferit şi consultanţă ştiinţifică pe proiect. 

Facultatea de Litere din Galaţi a fost implicată, în ultimii ani, într-o serie de programe de cercetare şi cooperare, avand parteneri de seamă precum Academia Română, Consiliul Britanic, Institutul Francez dar şi numeroase universităţi din Marea Britanie, Italia, Spania, Elveţia sau Grecia. Prin specificul său, acest  proiect a impus o colaborare foarte strânsă şi cu alte facultăţi din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" - Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie, Facultatea de Arte, Facultatea de Arhitectură Navală, Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică, Facultatea de Drept şi Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administrative. Expoziţia vă aşteaptă în holul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi până la începutul lunii martie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite