INFOGRAFIE Sondaj: românii le cer viitorilor europarlamentari să ştie limbi străine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daciana Sârbu şi Adina Vălean vor candida pentru un nou mandat în Parlamentul Europen FOTO Arhiva Adevărul
Daciana Sârbu şi Adina Vălean vor candida pentru un nou mandat în Parlamentul Europen FOTO Arhiva Adevărul

Potrivit unei cercetări INSCOP Research, majoritatea respondenţilor consideră că principalele calităţi ale celor care vor reprezenta România în Parlamentul European trebuie să fie cunoaşterea limbilor de circulaţie internaţională şi studiile potrivite.

În viziunea românilor, europarlamentarii trebuie „să cunoască limbi străine” (93,7% consideră acest lucru important şi foarte important), „să aibă studii potrivite” (92,4%) şi „să aibă experienţă politică” (86,5%), relevă un studiu realizat de INSCOP Research la comanda ziarului “Adevărul”, în perioada 16-21 ianuarie 2014. Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de 1.054 de persoane, reprezentativ pentru populaţia de 18 şi de peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

„Românii par a valoriza mai mult experienţa viitorilor europarlamentari plecând probabil de la premisa că Parlamentul European este un loc al excelenţei, al confirmării şi maturităţii politice în care trebuie valorificate cunoştinţele şi abilităţile adunate într-o perioadă de activitate politică mai îndelungată”, spune Remus Ştefureac, director INSCOP.

PNL, în conservare

Intenţia de vot pentru alegerile europene indică uşoare modificări faţă de rezultatele măsurate la finalul anului 2013. Astfel, alianţa formată din PSD şi UNPR este cotată cu 37,1% dintre voturile exprimate (faţă de 38,8% opţiuni exprimate în noiembrie 2013).

INSCOP Research a măsurat în premieră şi intenţia de vot pentru Partidul Conservator (1,9%), care a anunţat, după încheierea etapei de culegere a datelor pentru acest sondaj, faptul că va candida pe lista PSD-UNPR. În ce măsură cele 1,9 procente ale conservatorilor se vor adăuga mecanic la cele 37,1% obţinute de PSD-UNPR este o chestiune care va fi lămurită în sondajul din luna următoare.

Alianţa PSD-UNPR este urmată în clasamentul intenţiei de vot de Partidul Naţional Liberal, care îşi conservă scorul din noiembrie 2013, 20,1%, în condiţiile în care, acum două luni, am măsurat intenţia de vot pentru alianţa PNL-PC.

Pe locul al treilea în clasamentul opţiunilor de vot se situează PDL, cu 17,5% (în creştere faţă de măsurătoarea din noiembrie, când PDL înregistra 15% din opţiunile de vot).
Democrat-liberalii sunt urmaţi în clasament de UDMR, 4,7% din opţiunile de vot (5% în noiembrie 2013), şi de PPDD, care coboară în premieră sub pragul de 5%, înregistrând 4,6% din intenţiile de vot (5,3% în noiembrie).

PPDD este urmat de Partidul Mişcarea Populară, cu 4,1%, comparativ cu 5,4% în noiembrie 2013 (pe date culese înainte de decizia instanţei privind înfiinţarea PMP şi de valul de noi membri înscrişi în partid), şi de Forţa Civică (4%, comparativ cu 3,9% în noiembrie 2013).

USL pierde procente

Preferinţele electoratului, în caz că ar avea loc alegeri parlamentare, se distribuie după cum urmează: USL - 56,3%, PDL - 17,7%, PPDD - 5,1%, UDMR - 4,7%, Forţa Civică - 4,5%, PMP - 4,4%, PRM - 4%, PNŢCD - 2,2%. Procentele sunt calculate din totalul celor care au declarat că s-ar prezenta la vot în cazul unor alegeri parlamentare.

„Din martie 2013 până în ianuarie 2014, USL a pierdut aproape 4%, în timp ce PDL pare a fi recuperat în jur de 3% pe acelaşi interval de timp”, observă Darie Cristea, coordonator programe INSCOP. Aproximativ o treime dintre români nu ar arăta prea mare interes pentru alegerile parlamentare. Astfel, 21,7% nu ar fi hotărâţi în privinţa votului, 9,3% declară că nu ar merge la vot, iar 4% au ales varianta „nu ştiu/nu răspund”.

image
image
image


 Citeşte şi:

INFOGRAFIE Adevărul despre România: tinerii români cred mai puţin în stat şi mai mult în ei înşişi

Barometrul „Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul”, arată că, deşi percep că ţara şi economia vor merge mai prost în 2014, tinerii cred că lor personal le va merge mai bine.

SONDAJ Jumătate dintre români suspină după comunism

Potrivit unei cercetări INSCOP Research, realizată în perioada 7-14 noiembrie, 44,7% din respondenţi consideră comunismul drept „un lucru bun pentru România“, iar 44,4% apreciază că înainte de 1989 se trăia mai bine.

INFOGRAFIE Mugur biruitorul. Isărescu i-ar învinge la prezidenţiale şi pe Ponta, şi pe Antonescu

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, i-ar învinge atât pe Crin Antonescu, cât şi pe Victor Ponta în turul al doilea al algerilor prezidenţiale.

INFOGRAFIE Adevărul despre România: mândri că suntem români, în proporţie de 83%. Sudiştii, cei mai patrioţi

Potrivit unei cercetări efectuate de INSCOP Research, 26,3% din respondenţi îşi pun tricolorul pe balcon cu ocazia Zilei Naţionale a României.

INFOGRAFIE Adevărul despre România: două treimi din români sunt de acord cu exploatarea resurselor naturale

O cercetare sociologică INSCOP Research a luat pulsul românilor faţă de una dintre cele mai controversate teme ale zilei: exploatarea resurselor naturale ale României.

INFOGRAFIE Sondaj: 62% din români ar fi de acord ca Basarabia să se unească cu România

Potrivit unei cercetări realizate de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, 61, 7% din români ar fi de acord ca Republica Moldova să se unească cu România în cazul în care Basarabia ar rata procesul de integrare în UE.

INFOGRAFIE Sondaj: Românii se bazează, în criză, doar pe familie şi pe Dumnezeu

Potrivit unei cercetări realizate de INSCOP Research, respondenţii n-au încredere în instituţiile statului pentru rezolvarea principalelor temeri cu care se confruntă.

INFOGRAFIE Sondaj: Un român din trei crede că relaţiile cu maghiarii sunt bune

29,2% din respondenţi spun că românii şi minoritatea maghiară se înţeleg bine, potrivit unei cercetări INSCOP Research, realizată la comanda „Adevărul“. 29,1% din români susţin însă că relaţiile cu ungurii sunt rele

INFOGRAFIE Adevărul despre România: un sfert dintre români vor monarhie

27,2% din români ar alege ca formă de guvernământ monarhia, conform barometrului „Adevărul despre România“. Este cel mai ridicat procent din ultimii 23 de ani.

Sondaj Avangarde: PSD-UNPR-PC, cu cele mai multe mandate în Parlamentul European

Dacă duminica viitoare ar avea alegeri pentru Parlamentul European, 42% dintre români ar vota cu PSD+UNPR+PC, potrivit unui sondaj realizat de Avangarde.

SONDAJ Doar un român din trei va merge sigur la vot pentru revizuirea  Constituţiei

Potrivit unei cercetări INSCOP Research, 31,5% din respondenţi se vor prezenta cu siguranţă la urne,  în luna mai, pentru europarlamentare şi pentru referendumul constituţional. Pentru validarea referendumului e nevoie însă de atingerea pragului de 50%+1 din numărul total al alegătorilor înscrişi pe listele electorale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite