Sfârşitul unui brand cu tradiţie de 150 de ani în marochinărie. Marca şi activele Capris Sebeş se vând la licitaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai cunoscute mărci de marochinărie din România se vinde cu 23.000 de lei. Marca Capris SA Sebeş este scoasă la vânzare în cadrul procedurii de faliment a societăţii. După 200 de ani de existenţă, fabrica Capris, urmaşa fostei întreprinderi Căprioara din perioada comunistă, şi-a închis porţile pentru totdeauna.

Istoria industriei de pielărie şi marochinărie din Sebeş se confundă cu tradiţia săsească din orăşelul aflat la intersecţia celor mai importante drumuri din ţară. Primele bresle au apărut în secolul al XIV-lea, dar dezvoltarea la nivel industrial a avut loc începând cu anii 1800. Practic, piatra de temelie a viiitoarei fabrici a fost pusă în 1843 când a fost înfiinţat atelierul de pielărie „Dahinten“. Mica afacere a cunoscut o evoluţie deosebită imediat după anul 1900, când Sebeşul era condus de primarul Johann Schöpp. Acesta a pus bazele orăşelului modern, atât din punct de vedere edilitar-urbanisctic cât şi economic. A contribuit la transformarea vechilor bresle în întreprinderi care au devenit cu timpul de faimă naţională. Totul a fost făcut prin subscripţia cetăţenilor. Numai că, după un deceniu şi jumătate, primarul nu a mai fost capabil să-şi explice gestiunea. Datoriile l-au alungat din oraş, hăituit de localnici, cărora le era debitor. A fugit în Sibiu, unde a fost ales primar pentru încă 15 ani.

”Căprioara” exporta în URSS şi Suedia

Pielăria, tăbăcăria şi marochinăria au continuiat să reprezinte motorul economic al oraşului şi în prima jumătate a secolului XX. La începutul perioadei comuniste, industria a fost naţionalizată, iar la Sebeş a fost înfiinţată fabrica Căprioara. În anul 1950 s-a construit o secţie de articole de sport, iar în perioada 1961-1966 s-a reconstruit şi s-a modernizat secţia de tăbăcarie, a avut loc dotarea secţiilor de marochinarie şi croitorie cu linii tehnologice noi şi s-a dezvoltat secţia de confecţii de piele şi înlocuitori. În anul 1965, Căprioara a început livrarea de produse de marochinarie pentru export în Suedia şi URSS. Exportul a continuat în toată perioada comunistă, hainele, poşetele şi celelalte accesorii de piele fiind greu de găsit pe piaţa internă. Doar nomenclatura avea acces la produsele Căprioara, foarte scumpe şi greu de găsit pe piaţa internă. 

Atelierul de pielărie Dahinten, 1843

image

În 1990, întreprinderea Căprioara a fost divizată în două societăţi: Capris SA şi Confexpeli SA, ambele cu acelaşi obiect de activitate: pielărie şi marochinărie. Ambele au evoluat separat fiind privatizate peste câţiva ani. Capris SA era societatea mai mare cu peste 500 de angajaţi şi a ajuns în propietatea unor investitori germani, care au droit să menţină tradiţia săsească în domeniu. Cealaltă firmă a fost cumpărată de un om de afaceri român. În prezent niciuna dintre cele două nu mai are activitate în domeniu. Capris SA a intrat în faliment în 2012, în timp ce Confexpeli a devenit o firmă cu 1 angajat care se ocupă cu înhirierea unor spaţii pe care le deţine în proprietate. Căderea economică a firmei Confexpeli a fost determinate şi de decesul prematur al patronului, într-un accident, în ianuarie 2011.

Datorii de aproape 4 milioane de euro

La data intrării în faliment a Capris SA, datoriile acesteia ajunseseră la 10 milioane de lei, în perioada de insolvenţă, din 2008 şi până în 2012, acumulându-se datorii de 5,8 milioane de lei. Acţionarul majoritar este

image

o firmă din Germania – Verwaltungs und Beteiligungs Gesellschaft Amorbach GmbH – care deţine 92% din capitalul social. Restul acţiunilor aparţin SIF Banat Crişana. Acţionarul german a apărut la „Capris“ în 2005, ca urmare a executării silite a fostului acţionar majoritar cu sediul tot în Germania, Bjorn Pfeiff KG. În 2010, conducerea Capris SA a încercat să reia relaţiile de afaceri cu parteneri din Rusia. A existat o vizită la Sebeş a reprezentanţilor celei mai mari fabric de tăbăcărie din această ţară, Zao Russkaya Kozha, din Ryazan, oraş cu 700.000 de locuitori aflat la 180 km de Moscova. Tatonările nu s-au concretizat într-un contract de afaceri între cele două părţi.

Urmarea a fost declanşarea procedurii de faliment, propusă de lichidatorul judiciar şi acceptată de judecătorul sindic. După câteva încercări eşuate, lichidatorul Expert Insolvenţa Deva scoate din nou la vânzare activele societăţii. În 17 martie se vinde fabrica de marochinărie cu circa 2 milioane de lei, staţia de epurare şi un teren intravilan pentru 98.000 de lei şi produse finite în bloc (încălţăminte, poşete, haine de piele pentru femei şi bărbaţi, diverse articole din piele) la preţul de 58.000 de lei. Marca Capris, reprezentată de eticheta ce face obiectul certificatului 58149/23.06.2013 eliberat de Oficiul de Stat pentru Investiţii şi Mărci, este scoasă la licitaţie pentru suma de 23.000 de lei. Preţurile nu includ TVA.

RCS&RDS se extinde în Alba: a cumpărat operatorul Electrosim TV HCC şi a devenit lider şi în mediul rural

Sistemul „Big Brother“ dă rezultate la Spitalul Judeţean Alba. Doar doi candidaţi au trecut proba scrisă pentru asistent medical

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite