FOTO. Cel mai vechi spital din România va primi o nouă imagine după o renovare de 200.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ridicată în 1735, clădirea care a găzduit primul spital de pe actualul teritoriu al României va beneficia de cosmetizare din partea Primăriei Timişoara. Aceasta a decis să aloce aproape 200.000 de euro pentru renovarea faţadelor ansamblului care găzduieşte în acest moment Clinica de Oftalmologie.

Deşi aflată în plin centrul Timişoarei şi are o istorie care i-ar face invidioşi pe locuitorii a numeroase alte oraşe, clădirea care în acest moment găzduieşte Clinica de Oftalmologie a oraşului nu a beneficiat în ultima perioadă de renovări la cel mai înalt nivel. Aici a fost deschis în secolul 18 primul spital de pe actualul teritoriu al României.

În 1726 se înfiinţează „Asociaţia Fraţilor de Cruce ai Sfântului Ioan de Nepomuk”, asociaţie deosebit de activă în primii zece ani de existenţă. Pe lângă ridicarea primei statui a Sf. Nepomuk, care iniţial era poziţionată în mijlocul Pieţei Libertăţii, asociaţia reuşeşte să construiască şi un spital şi o farmacie, între 1735 şi 1737.

La terminare, spitalul şi farmacia sunt predate Ordinului Mizericordienilor, chemat la Timişoara în 1737 special pentru aceasta. Un an mai târziu, Timişoara este lovită de epidemia de ciumă, iar Spitalul construit primeşte o importanţă colosală.

De clădirea clinicii este lipită şi Biserica Misericordienilor (astăzi biserică Greco-catolică) construită de Caspar Dissel şi Johann Lechner între 1748-1753. Ambele clădiri sunt reconstruite în 1851 după un incendiu.

Spitalul şi vechiul zid al cetăţii Timişoara

O bună parte din actuala Clinică de Oftalmologie, mai ales spaţii de depozitare, este găzduită în zidurile fostei cetăţi a Timişoarei, din vremea austriacă. Acea bucată din zidul de apărare a scăpat de demolare exact din motiv că era parte a clinicii. Zidul continuă şi în spatele spitalului, dar a fost complet obturat vederii trecătorilor zona devenind spaţiu de parcare şi găzduire a garajelor, chiar şi grădină de zarzavaturi pentru locuitorii blocurilor aflate în apropiere. Vorbim de o zonă aflată la câteva sute de metri de zona zero a Timişoarei.
În final, primăria s-a sesizat şi a pus în evdidenţă cât de cât acele ziduri. Acestea se află lângă bastionul Eugen din Piaţa 700. Bucata din fosta cetate austriacă realizată în stil Vauban (terminată în 1765) se află lângă Spitalul de Oftalmologie. Vizibilă era doar o parte extrem de mică din acel zid de apărare, aflată chiar în faţa intrării Clincii de Oftalmologie. În spaţiile de sub boltele zidului funcţionează o agenţie loto şi o agenţie de turism. Zidul continuă în curtea spitalului, iar acolo sunt tot felul de spaţii de depozitare.

Intenţia municipalităţii este să pună în valoare acel zid, transformând zona în una pietonală unde turiştii să poată admira atât zidul, dar şi biserica Misericordienilor şi clădirea celui mai vechi spital din România.

Primăria se apucă de renovări

Clădirea Clinicii de Oftalmologie nu se află în cea mai bună stare. Ca atare, Municipalitatea a alocat în jur de 200.000 de euro pentru renovarea faţadelor şi a acoperişului acesteia. Lucrările care se vor executa sunt: desfaceri si decopertari, reparaţii acoperiş, tratare umiditate pereţi, refacere tencuieli şi tâmplărie, instalaţie de protecţie împotriva trăznetului, refacere faţade.

Contractul a fost adjudecat la valoarea de 770.000 lei fără TVA faţă de o estimare de 1.469.369 lei fără TVA. La procedură au participat 14 firme.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite