Britanicii aduc profesori chinezi pentru a-i învăţa pe elevi Matematică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marea Britanie ocupă locul 26 din 65 la testele PISA din 2012   FOTO: Shutterstock
Marea Britanie ocupă locul 26 din 65 la testele PISA din 2012   FOTO: Shutterstock

Marea Britanie va aduce 60 de profesori din China pentru a-i ajuta pe profesorii britanici să înveţe cum să predea mai bine Matematica, astfel încât să ridice nivelul de cunoştinţe al elevilor, după rezultatele slabe de la testele PISA, scrie Agentia France Presse, citând Ministerul britanic al Educaţiei.

După ce Marea Britanie s-a clasat undeva la mijlocul topului internaţional în funcţie de rezultatele la testele PISA 2012, cu aproape un sfert din elevi cu rezultate slabe la matematică, oficialii au decis semnarea unui protocol cu ţara fruntaşă - Shanghai China pentru a aduce 60 de profesori care să-i înveţe pe britanici cum să predea matematica, relatează AFP, citat de HotNews.ro.

În paralel, vor trimite la rândul lor profesori britanici în China, pentru a prelua modelul care l-a impresionat pe secretarul de stat din Educaţie Elizabeth Truss, în cadrul unei vizite recente.   

„Avem profesori de matematică străluciţi în această ţară, însă ce am văzut în Shanghai şi în alte oraşe chineze nu a făcut decât să îmi întărească convingerea că putem învăţa de la ei", a declarat Truss.

Cei 60 de profesori chinezi vor veni în Marea Britanie abia la toamna şi vor preda în 30 de centre noi de educaţie specializate în matematică, unde vor fi promovate tehnicile de predare ale dascălilor chinezi. De asemenea, câte doi profesori britanici din fiecare astfel de centru vor merge, cel puţin o lună, în şcoli din China. 

Elizabeth Truss a susţinut că modul în care este abordată materia Matematică în China este în contrast cu ceea ce numeşte "cultura anti-matematică" din Marea Britanie.

Autorităţile britanice se aşteaptă ca activitatea profesorilor chinezi să schimbe o tendinţă care în acest moment grăbeşte declinul economic al Regatului. Lipsa cunoştintelor de matematică costă Marea Britanie 20 de miliarde de lire sterline pe an, scrie AFP care citeaza un studiu publicat miercuri. "O bază solidă în matematică oferă un potenţial salarial important şi constituie cea mai bună protecţie împotriva şomajului", susţine Elizabeth Truss. 

Sindicatele cred că profesorii britanici sunt la fel de bine pregătiţi ca cei chinezi

Iniţiativa pe care oficialul britanic o califică drept o "oportunitate fantastică" nu este, însă, la fel de bine primită şi de către sindicatele din educaţie.

Secretarul general al Sindicatului Naţional al Profesorilor, Christine Blower, a declarat că "performanţele Marii Britanii sunt similare celor din Danemarca, Franţa, Islanda, Noua Zeelandă sau Norvegia. Este ridicol să crezi că profesorii chinezi au mai multe cunoştinţe sau o expertiză mai bună decât cei din aceste ţări sau din ţara noastră".

Rezultate PISA 2012

Marea Britanie se află pe locul 26 din 65, cu un scor de 494 de puncte la testele PISA din 2012. Ţările asiatice conduc detaşat în clasamentul, Shanghai ocupând primul loc în ceea ce priveşte performanţele în educaţie, fiind urmat de Singapore şi Hong Kong. Rezultatele testelor, care s-au axat pe performanţele la matematică, arată că peste 30% dintre copiii de 15 ani din Shanghai au rezultate excelente, fiind clasificaţi drept elevi de elită, în timp ce în America doar 2% din copii au rezultate de top, iar în Europa, doar 3%.

România se află pe locul 45, cu 440 de puncte ca medie obţinută din rezultatele elevilor de 15 ani la matematică, citit şi ştiinţe.

Reforma educaţională din Marea Britanie

Învăţământul preuniversitar din Marea Britanie, unul dintre cel mai bine cotate la nivel internaţional, se confruntă în ultima perioadă cu cele mai radicale reforme propuse de la Margaret Thatcher, din ’88, şi până acum.

Marea Britanie beneficiază de un sistem de învăţământ care este, încă, destul de descentralizat, în ciuda reformelor din ultimii 25 de ani prin care s-a încercat centralizarea şi trecerea sistemului sub controlul statului. Asta încearcă acum şi Michael Gove, cel care ocupă fotoliul de ministru al Educaţiei din 2010.

Gove a anunţat introducerea unui nou tip de Bacalaureat, chiar diferenţiat, aducând în prim-plan ideea Bac-ului Tehnic, scurtarea vacanţelor, prelungirea orelor de curs după modelul din Singapore şi restructurarea programei naţionale pentru ca elevii să înveţe mai multe informaţii teoretice.


PISA 2012 România a urcat patru locuri în lume la matematică, citit şi stiinţe, însă rămâne tot la coada clasamentului. Ce spune Comisia Europeană

VIDEO PISA 2012 Cum a ajuns Shanghai să fie liderul mondial în educaţie

ANALIZĂ Controversa reformei din sistemul de învăţământ britanic

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite