„Reţeaua cărnii 2“: tun de 15 milioane € cu carne adusă „la negru“ din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Percheziţii de amploare miercuri la membrii a două grupări infracţionale formate din peste 80 de persoane, suspectate că au importat carne din state UE, pe care au vândut-o „la negru”, chiar şi după ce intrase în proces de alterare.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism acuză chiar că mari producători de pe piaţa de carne din România au sprijit acţiunile ilegale ale evazioniştilor. Printre aceştia s-ar număra „Avicola” Slobozia. 

De altfel, oficialii de la Protecţia Consumatorilor au anunţat că doar miercuri au retras de pe piaţă aproape 230 de tone de carne şi produse din carne, între care şi marfă expirată din noiembrie 2013. Aceştia ameninţă că în cursul zilei de astăzi vor verifica toate supermarketurile din ţară.

102 percheziţii în 18 judeţe şi în Capitală

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală şi-au început miercuri ziua cu 102 percheziţii domiciliare în 18 judeţe plus Capitala. 

„A fost vizată destructurarea a două grupuri infracţionale organizate specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă. Prejudiciul produs de suspecţi a fost estimat la peste 15 milioane de euro. Cu toţii vor fi audiaţi după care se va stabili ce măsuri se vor lua împotriva lor”, au explicat reprezentanţii DIICOT. La acţiune au participat sute de procurori, poliţişti şi jandarmi. 

Modul de acţiune

Potrivit acestora, membrii grupărilor infracţionale organizate, structurate pe mai multe paliere, ar fi achiziţionat, prin intermediul unor societăţi comerciale din România, carne şi ouă din Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, fără să plătească TVA, conform prevederilor legale, operaţiunile reale fiind evidenţiate în actele contabile. Ulterior, marfa ar fi fost vândută către beneficiarul final, prin adăugarea TVA. 

„După achiziţionarea reală a mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrau livrări fictive către firme «fantomă» din alte state comunitare – coordonate de către exponenţii palierului extern, neidentificaţi, până în prezent. Marfa din România era livrată scriptic în Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neîncărcarea societăţilor româneşti cu TVA de plată, marfa fiind, în fapt, vândută pe piaţa românească «la negru»“, au explicat procurorii.

Ajutaţi de mari producători autohtoni

O altă modalitate de acţiune a reţelei presupunea livrarea, de către marii producători de pe piaţa de carne din România, de marfă către societăţi comerciale din Bulgaria şi Ungaria, de unde marfa se întorcea în România, prin societăţi de tip „paravan“, care ulterior erau abandonate, iar produsele erau vândute pe piaţa internă fără înregistrarea tranzacţiilor în documentele contabile.

„Această modalitate de acţiune presupunea concursul direct al producătorilor autohtoni de carne şi produse de origine animală la activităţile ilicite derulate de gruparea în cauză“, au precizat procurorii. Una dintre marile firme  despre care vorbesc anchetatorii ar fi „Avicola” Slobozia. Mai mult, procurorii susţin că există suspiciuni de punere în circulaţie de produse alterate, care erau trimise către abatoare pentru a fi procesate şi amestecate cu alte produse ce erau ulterior puse în consum.

De asemenea, produse de carne alterate ar fi fost trimise unei firme de catering aparţinând soţiei unuia dintre membrii grupării, pentru a fi preparate şi oferite spre consum.

Sute de tone de carne retrase de la vânzare

De altfel, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Marius Dunca, a declarat miercuri că în urma acţiunii procurorilor au fost oprite de la vânzare aproape 230 de tone de carne şi produse din carne din toată ţara. El a adăugat că aceasta este cea mai mare cantitate de carne retrasă vreodată de pe piaţă, dar şi că acţiunile de control vor continua şi în cursul zilei de astăzi.

„În Capitală, de exemplu, au fost verificaţi 13 operatori economici şi s-au dat 13 amenzi. De aici au fost retrase de la vânzare 954 de kilograme de carne”, a arătat Dunca.

Fabrică de mezeluri din Cluj, vizată de percheziţii

O echipă formată din „mascaţi” şi poliţişti ai DIICOT Cluj a descins, miercuri dimineaţa, şi la sediul central din Cluj-Napoca al Michelangelo SRL, cea mai mare firmă din judetul Cluj în domeniul comerţului cărnii şi produselor din carne, potrivit siteului listafirme.ro.

Poliţiştii au ridicat mai multe acte şi calculatoarele găsite la sediu. Compania are o fabrică de mezeluri şi de prelucrare a cărnii, ale căror produse sunt distribuite în magazine şi supermarketuri din tot Ardealul. În Cluj-Napoca, Michelangelo are şi o firmă de catering, care livrează produse preparate cu carne şi mezeluri de la fabrica proprie. Proprietarul companiei, Bogdan Curticiu, nu a răspus la telefon.

De asemenea, anchetatorii au percheziţionat şi firma din Dâmboviţa a părinţilor cunoscutei jucătoare de tenis Sorana Cârstea. Aceştia deţin un depozit alimentar în Târgovişte şi au intrat în vizorul anchetatorilor pentru că ar avea legături comerciale cu firmele mari vizate în dosar. Remus Florescu

Sunt cercetaţi şi angajaţi de la Protecţia Consumatorilor, precum şi poliţişti de frontieră.

Victor Ponta: „E foarte bine că s-a intervenit“

Preşedintele Autorităţii Sanitar Veterinare, Vlad Mănăstireanu, a declarat miercuri, imediat după ce procurorii au anunţat acţiunea, că produsele alterate nu pot ajunge pe rafturi, într-un comerţ fiscalizat.

„Dacă se întâmplă accidente, ca anumite societăţi să aibă astfel de carne, carnea respectivă are în primul rând modificări de culoare, de consistenţă şi de miros”, pretinde Mănăstireanu. 

La rândul lui, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a susţinut că s-au identificat unele cantităţi de carne în timpul descinderilor, care s-ar putea să provină din zona de evaziune fiscală, precizând că este puţin probabil ca marfa să fi ajuns la vânzare.  Mai sigur pe el, premierul Victor Ponta a explicat că ştie sigur că documentele erau false. 

„Nu ştiu dacă era stricată sau nu carnea, dar sigur înţeleg că era vorba de documente false, deci, orice ar fi, e foarte bine că s-a intervenit în forţă, iar combaterea evaziunii în acest domeniu alimentar trebuie să meargă în două direcţii: reducerea TVA, dar şi combaterea celor care fraudează, că altfel facem TVA mai mic şi frauda e aceeaşi şi n-am realizat absolut nimic”, le-a spus Ponta miniştrilor, miercuri, la începutul şedinţei săptămânale a Executivului.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Acţiune de proporţii la nivel naţional. Mari producători de pe piaţa de carne din România, implicaţi într-o reţea internaţională de evaziune fiscală

Peste 102 percheziţii la care participă câteva sute de poliţişti, procurori şi jandarmi au loc astăzi în Bucureşti şi în 18 judeţe din ţară în cazul unei reţele ai cărei membri sunt suspectaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani prin comerţ ilegal cu carne. În plus, suspecţii sunt acuzaţi că ar fi livrat în magazine tone de produse din carne alterată. Producători celebri de pe piaţa din România sunt implicaţi în reţea.

Percheziţii la firma părinţilor Soranei Cîrstea, posibil în dosarul cărnii expirate

Firma părinţilor cunoscutei tenismene Sorana Cîrstea este perchiziţionată, miercuri după-amiază. Acţiunea se pare că are legătură cu dosarul cărnii alterate, instrumentat de DIICOT. Prejudiciul în acest dosar este de 15 milioane de euro.

100 de percheziţii în industria cărnii: Suspecţii vindeau carne stricată sau fără TVA. Mascaţii au descins şi în Dâmboviţa

Valoarea prejudiciului din evaziunea fiscală este de 15 milioane euro. Cei vizaţi de percheziţii aduceau carne din Vestul Europei, cu acte de Bulgaria, dar o vindeau în România, fără a mai plăti TVA.

Percheziţii DIICOT în toată ţara pentru evaziune de 15 milioane de euro. Mascaţii au descins la o firmă ce are magazine în toată Transilvania

Circa 100 de percheziţii DIICOT au avut loc în această dimineaţă în toată ţara în legătură cu un dosar de evaziune fiscală de 15 milioane de euro privind importurile de carne. De asemenea, anchetatorii susţin că procesatorii şi comercianţii au vândut tone de carne expirată. Una dintre localităţile principale vizate este Cluj-Napoca, un angajat de la Protecţia Consumatorului din Judeţ fiind dus la Bucureşti pentru audieri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite