Dragnea, despre dilema prefecţilor şi a subprefecţilor apolitici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statutul prefecţilor şi al subprefecţilor teoretic apolitici, dar practic înlocuiţi la fiecare schimbare de Guvern va fi  subiectul unei importante dezbateri publice pe care actuala guvernare vrea să o lanseze anul acesta. Potrivit vicepremierului Dragnea, în urma dezbaterii se va decide dacă România va menţine actualul model ”franţuzesc” sau va reveni la cel în care prefecţii nu erau înalţi funcţionari publici, iar numirile se făceau politic.

Prezent la învestirea noului prefect de Teleorman, vicepremierul Liviu Dragnea a vorbit despre statutul prefecţilor şi subprefecţilor doar teoretic apolitici. Dragnea a recunoscut că actuala situaţie nu este una clară, în condiţiile în care prefecţii apolitici din teritoriu sunt înlocuiţi la fiecare schimbare de Guvern, în funcţie de culoarea politică a Executivului. 

”Este modelul franţuzesc cu care putem fi de acord sau nu putem să nu fi de acord.  Este o prevedere legală şi trebuie să o respectăm.  Dacă vom reuşi în acest  an să deschidem o dezbatere serioasă fără patimă si fără parti-pris-uri despre statutul funcţionarilor publici, despre funcţia publică în general, despre relaţia dintre autorităţile publice, în special cele locale, cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, atunci sigur se va pune problema statutului subprefecţilor şi prefecţilor. Trebuie să vedem dacă  continuăm să mergem pe modelul franţuzesc care este modelul actual implementat din 2005, până atunci prefecţii erau consideraţi demnitari, nu erau înalti functionari publici, sau revenim la situaţia dinainte”, a declarat Liviu Dragnea la Alexandria

Dragnea a recunoscut că este foarte greu să mai susţină, în prezent, că prefecţii sunt înalţi funcţionari publici, în condiţiile în care sunt schimbaţi de fiecare Guvern .”Sunt destul de mulţi oameni implicaţi în administraţie care pun din ce în ce mai des problema prefectului dacă să fie politic sau să fie înalt funcţionar public pentru că, de fiecare dată când se schimbă Guvernul , se schimbă şi prefecţii şi este din ce în ce mai greu să susţii că prefectul este înalt funcţionar public”, a mai spus Dragnea. 

Întrebat care este poziţia sa , ca lider PSD în legătură cu situaţia prefecţilor, Dragnea a recunoscut că, deocamdată,  nu se poate pronunţa :  ”Sincer, nu ştiu cum e  mai bine. În primul rând va trebui să răspundem la o întrebare importantă: până la urmă, ce rol trebuie să aibă prefectul? Să aibă un rol puternic, aşa cum îl avea în primii ani după Revoluţie? Trebuie întrebaţi şi aleşii locali, trebuie discutat cu parlamentarii, ONG-urile, specialiştii din ţară şi nu numai din ţară. Dacă vom decide ca prefectul să rămână funcţionar public atunci va trebui să ne asumăm ca acesta să nu se mai schimbe, cînd se schimbă guvernele”, a mai spus vicepremierul Dragnea. 

Actualul statul al prefecţilor şi subprefecţilor a fost adoptat în 2005 când Executivul de la vremea respectivă a decis ca pe astfel de funcţii să fie numiţi doar înalţi funcţionari publici, cu cursuri INA şi fără funcţii politice. De atunci însă, prefecţii s-au schimbat la fiecare schimbare de Guvern, tot în funcţie de culoarea politică. După ruperea USL, Guvernul Ponta III a decis, prin hotărâri emise în şedinţa de săptămâna trecută, să înlocuiască prefecţii şi subprefecţii care proveneau din tabăra liberală.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite