SONDAJ Cum arată Guvernul pe care şi l-ar face românii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raed Arafat e considerat de 84,1% din români drept cel mai potrivit să conducă domeniul sănătăţii. Pentru zona administraţiei publice, 58% din români îl preferă pe Klaus Iohannis.

Deşi miniştrii, secretarii de stat şi directorii din ministere sunt numiţi şi nu au legătură cu preferinţele publicului, INSCOP Research a efectuat un sondaj vizând cele mai potrivite personalităţi pentru anumite domenii.

Iohannis, agreat în administraţie publică

Astfel, la întrebarea privind în ce măsură personalităţile politice de pe listă ar fi potrivite pentru conducerea sau coordonarea „unor instituţii guvernamentale (ministere, direcţii etc.) din domeniul administraţiei publice“, Klaus Iohannis, primarul Sibiului, a fost indicat drept „potrivit“ de 58% din români. 29% îl văd „nepotrivit“ pe prim-vicepreşedintele PNL, 6,8% „nu îl cunosc“, iar 6,2% aleg varianta „Nu ştiu/nu răspund“, relevă sondajul realizat de INSCOP Research între 27 februarie şi 4 martie 2014, la comanda ziarului „Adevărul“. Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de 1.055 de persoane, reprezentativ pentru populaţia de 18 şi de peste 18 ani a României. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%.

Liviu Dragnea, vicepremier al României, a fost apreciat ca potrivit pentru domeniu de 30,5% din respondenţi. Nu mai puţin de 55,4% din cei chestionaţi îl consideră însă nepotrivit pentru acest domeniu pe actualul ministru al dezvoltării regionale şi administraţiei publice. Vasile Blaga este considerat potrivit de 24% din români şi nepotrivit de 64,4%, iar Elena Udrea este avizată pozitiv de 18,3% şi negativ de 73,2%, în contextul propus de întrebare.

image

Stolo, finanţistul preferat

O altă întrebare a vizat domeniul economiei sau finanţelor publice. 42,4% din români apreciază că Theodor Stolojan ar fi potrivit pentru o funcţie ministerială cu acest profil (49,3% îl consideră nepotrivit). Mihai Tănăsescu ar fi potrivit în acelaşi context în opinia a 27,3% din respondenţi (46,6% îl consideră nepotrivit, iar 18,4% declară că nu au auzit de el). Scorul pentru Florin Georgescu este 24,7% – pozitiv, 46,8% – negativ (necunoscut pentru 20,8% dintre respondenţi), iar pentru Daniel Dăianu, 21,1% - potrivit, 49,9% – nepotrivit (necunoscut pentru 20,7% din populaţie).

image

8 români din 10 îl indică pe Arafa

t

Pentru domeniul sănătăţii, Raed Arafat este văzut drept potrivit pentru o funcţie ministerială de 84,1% din români. Doar 10,2% din cei chestionaţi îl găsesc nepotrivit pentru acest domeniu pe actualul secretar de stat de la Ministerul de Interne. Chirurgul Irinel Popescu este socotit potrivit de 25,6% din respondenţi (dar necunoscut pentru 20,5%). În cazul lui Eugen Nicolăescu, fostul ministru al Sănătăţii, acesta este declarat potrivit de 19,8% din respondenţi şi nepotrivit de 65,5%.

image

Geoană, la Externe

În domeniul educaţiei, Ecaterina Andronescu întruneşte cele mai multe opţiuni favorabile (49,7%), urmată de Andrei Marga (24,8%), Remus Pricopie (17%) şi Daniel Funeriu (16,1%). În cazul ultimilor doi avem şi rate mici de notorietate: Remus Pricopie, actual ministru al Educaţiei Naţionale, este necunoscut pentru 20,3% din respondenţi, iar Daniel Funeriu, fost ministru în acelaşi domeniu, pentru 14%.

Pentru domeniul securităţii naţionale, apărării şi ordinii publice avem următoarele scoruri: vicepremierul Gabriel Oprea se situează pe prima poziţie, fiind văzut drept potrivit de 33,2% din respondenţi. Actualul  ministru al Apărării Naţionale, Mircea Duşa, este considerat potrivit de 25,3% din cei chestionaţi, Corneliu Dobriţoiu – de 17,4%,  iar Traian Igaş – de 16,8%.  

Cel mai potrivit titular de funcţie în domeniul politicii externe şi afacerilor europene este considerat Mircea Geoană (44,3% din români), urmat de  Titus Corlăţean (42,4%), Cristian Diaconescu (22,2%) şi Theodor Baconschi (17,7%). 

„«Digerarea» guvernului de către populaţie“

„Per total, avem două personalităţi care sunt considerate potrivite pentru domeniul lor de activitate de mai mult de 50% din români: Raed Arafat, la sănătate şi, cumva neaşteptat, având în vedere o notorietate încă nu atât de mare ca a altor politicieni, Klaus Iohannis, pentru administraţie publică“, spune Darie Cristea, coordonator proiecte INSCOP Research. 

„Desigur, nominalizarea unui ministru, secretar de stat sau director în minister nu are o legătură directă cu preferinţele publicului, dar o notorietate pozitivă ajută întotdeauna în «digerarea» guvernului de către populaţie, mai ales în sensul sporirii gradului de încredere în formula guvernamentală, încredere atât de necesară în perioade mai dificile“, adaugă Cristea.

Citeşte şi:

INFOGRAFIE Adevărul despre România: Ce vor românii la Cotroceni: bărbat, tânăr, de dreapta
Potrivit cercetării INSCOP Research, viitorul preşedinte al României ar trebui să fie de sex masculin (88,1% din respondenţi), mai tânăr (75,1%), echilibrat şi echidistant (69,8%), independent politic (51,1%) şi de dreapta (51,4%).

SONDAJ CSCI: Ponta câştigă în derby-ul cu Antonescu. Crin, principalul vinovat de ruptura USL
Un sondaj CSCI arată că preşedintele PNL Crin Antonescu este principalul perdant al rupturii USL şi cel care a provocat despărţirea PNL de PSD. Totodată, într-o confruntare Victor Ponta - Crin Antonescu în turul II al alegerilor prezidenţiale, Victor Ponta ar câştiga detaşat în faţa lui Antonescu.

SONDAJ CSCI Antonescu, vinovat pentru criza din USL şi pentru eventuala destrămare a alianţei
Un sondaj CSCI arată ca populaţia României îl vede pe liderul PNL Crin Antonescu ca fiind principalul vinovat de ruperea USL şi de accentuarea crizei din interiorul alianţei.

INFOGRAFIE Adevărul despre România: Ponta conduce în derby-ul cu AntonescuPotrivit cercetării INSCOP Research, efectuată la comanda ziarului „Adevărul“, premierul Victor Ponta ar fi votat, dacă ar candida la Preşedinţie, de 29,8% din respondenţi. Pentru Crin Antonescu ar opta 22,4%

INFOGRAFIE Adevărul despre România: Ce vor românii la Cotroceni: bărbat, tânăr, de dreaptaPotrivit cercetării INSCOP Research, viitorul preşedinte al României ar trebui să fie de sex masculin (88,1% din respondenţi), mai tânăr (75,1%), echilibrat şi echidistant (69,8%), independent politic (51,1%) şi de dreapta (51,4%)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite