5 alimente „sănătoase“ care se pot întoarce împotriva ta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt câteva produse la modă astăzi printre oamenii care vor să ducă un stil de viaţă sănătos, care nu sunt, însă, total lipsite de efecte secundare, mai ales dacă le consumăm în cantităţi mari, semnalează specialiştii.

1. Uleiul de măsline

Ridicat în slăvi de o multitudine de studii care confirmă beneficiile dietei mediteraneene, uleiul de măsline este nelipsit astăzi din casele oamenilor care se preocupă de alimentaţia sănătoasă. Într-adevăr, acizii graşi din compoziţia uleiului de măsline nerafinat sunt benefici pentru sănătatea cardiovasculară.

Dar aceasta nu înseamnă că trebuie să-ţi îneci salatele în ulei de măsline, să mănânci alimente prăjite în ulei de măsline sau să iei des gustări alcătuite din pâine peste care verşi ulei de măsline, spun nutriţioniştii. Uleiul de măsline are multe calorii şi, inevitabil, un consum crescut duce la îngrăşare. „Dacă mănânci prăjeli în ulei de măsline adaugi, practic, câteva sute de calorii“, explică specialista în nutriţie Lara S. Sutton, citată de CNN.

2. Nucile, alunele, migdalele etc.

O altă modă astăzi o reprezintă gustările alcătuite din fructe oleaginoase: nuci, migdale, alune, fistic etc. Ele aduc proteine, fibre alimentare şi grăsimi bune în organism. Dar tocmai aceasta este problema: sunt alcătuite în proporţie de 80% din grăsimi.

Mai ales atunci când le ronţăi la birou, în timp ce munceşti, direct din pungă, nu ai niciun control asupra cantităţii de nuci consumate şi rişti să te încarci cu un număr mare de calorii, subliniază specialiştii. Nu ar trebui să mănânci mai mult de un pumn de nuci pe zi, potrivit Mayo Clinic.

3. Sucurile de fructe

Mai ales primăvara şi după Sărbători, foarte multe persoane apelează la curele de detoxifiere cu sucuri. De ce nu sunt o idee bună? Pentru că îngraşă, subliniază medicii nutriţionişti.

Sucurile din fructe conţin cantităţi mari de fructoză, care nu doar că poate să îngraşe, dar este asociată cu mai multe probleme de sănătate. „Există multe cercetări şi date ştiinţifice care spun că nu este benefică pe termen lung. S-au constatat asocieri cu steatoza hepatică şi cu alte boli din cadrul sindromului metabolic“, potrivit medicului nutriţionist Adrian Copcea, din Cluj-Napoca.

Dacă am mânca fructul propriu-zis, nu ne-am supune aceloraşi riscuri, fiindcă fibrele alimentare (care sunt distruse atunci când stoarcem fructul) ajută la o mai bună metabolizare a zaharurilor.

„Un fresh de portocale, de exemplu, se face din 500-600 de grame de fruct. Niciodată n-ai mânca atât de multe fructe. Dar înseamnă 50 de grame de glucoză. Aceasta stă 30 de minute în stomac, n-o să-ţi dea niciodată senzaţia de saţietate, creierul tău nu înţelege că ai mâncat. În schimb, este o glucoză care va stoarce nişte insulină din pancreas, pe care dacă n-o arzi în următoarele câteva ore, se va depozita în formă de grăsime...“, explică medicul primar nutriţie, diabet şi boli metabolice Simona Tivadar.

Ca să nu mai vorbim de smoothie-uri, care pot aduce chiar mai multe calorii decât un cheeseburger, avertizează specialiştii.

4. Ceaiul verde

Tot pentru detoxifiere, dar şi pentru slăbit şi pentru eliminarea apei în exces din corp, foarte mulţi dintre noi au apelat la ceaiul verde, pe care-l consumă zi de zi, ani întregi. Totuşi, excesele creează efecte nedorite. De exemplu, dacă bei mai mult de cinci ceşti de ceai verde pe zi, te expui riscului de a suferi migrene, diaree sau stări de greaţă.

De asemenea, dacă-l bei zi de zi mai mult de o lună, ceaiul verde „mănâncă“ anumite elemente nutritive din corp. „Excesul de ceai verde scoate calciul din organism şi-i reduce capacitatea de a absorbi fierul din alte alimente“, spune medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie.

5. Produsele bio

Dacă e bio nu înseamnă neapărat că un produs este sănătos. Mai precis, decât să-ţi faci cumpărăturile numai din secţiunea bio a unui magazin şi să-ţi umpli coşul cu biscuiţi bio, zahăr bio, iaurt cu fructe bio, mai degrabă foloseşti banii pe care i-ai cheltui în plus pe nişte legume şi fructe de la piaţă.

Zahărul este la fel de nociv pentru sănătate, indiferent de tipul de cultură din care provine trestia de zahăr. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite