Bătrânii care ascultă imnuri religioase sunt mai fericiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creştinii în vârstă care ascultă muzică religioasă sunt mai mulţumiţi, au o frică diminuată de moarte şi o încredere în sine mai mare. Mai mult, se simt mult mai stăpâni pe viaţa lor, potrivit unui nou studiu.

Religia este o resursă socio-emoţională foarte importantă. Cu ajutorul ei, mintea celor în vârstă se păstrează ascuţită şi sănătoasă. Studiul nostru demonstrează că ascultarea muzicii religioase promovează o stare de bine emoţională mai târziu în viaţă“, declară autorii studiului intitulat „Ascultarea muzicii religioase şi sănătatea mintală a bătrânilor“, publicat în „The Gerontologist“, revistă de specialitate din SUA.

Datele acestui studiu au fost adunate între 2001 şi 2004. Populaţia care a fost luată în considerare a fost reprezentată de bătrâni de peste 65 de ani care locuiau acasă (nu într-un azil). Răspunsurile au fost date de creştini practicanţi (de diverse apartenenţe religioase), de foşti practicanţi creştini, dar care nu mai practicau nicio religie şi de cei care nu au aparţinut de nicio religie în toată viaţa lor. Analiza cercetătorilor s-a bazat pe un eşantion de 1.024 de persoane. 

„Dat fiind faptul că imnurile religioase sunt disponibile tuturor (chiar şi celor cu probleme de sănătate care nu mai pot lua parte la serviciul religios), pot fi o resursă valoroasă pentru promovarea sănătăţii mintale mai târziu în viaţă“, adaugă autorii.

Întrebările puse participanţilor abordau în principal, frecvenţa ascultării muzicii religioase (sau lipsa acestui obicei). Teama de moarte, mulţumire, încredere în sine şi sentimentul de control au fost măsurate cu ajutorul răspunsurilor de felul: „Îmi vine greu să mă gândesc că voi muri“, „Aceasta este cea mai bună perioadă a vieţii mele“, „Mă consider un om împlinit“ sau „Eu controlez ce mi se întâmplă acum în viaţă“.

Faptul că muzica religioasă influenţează pozitiv gândirea celor în vârstă a fost valabil în cazul tuturor categoriilor de persoane: albi, de culoare, femei sau bărbaţi, oameni cu venituri modeste sau aflaţi într-o situaţie mai bună din punct de vedere financiar. 


Citeşte şi:

Demnitate în demenţă? Povestea sătucului în care pacienţii îşi trăiesc viaţa cum vor ei, fără restricţii

O mică aşezare din Olanda este, în întregime, locuită de oameni în vârstă care suferă de demenţă. Acest orăşel poate oferi răspunsuri despre cum se poate descurca societatea cu cei bătrâni care suferă de degenerări cerebrale. În orăşelul respectiv nu există ieri şi nu există mâine, dar rezidenţii au mult mai multă libertate decât li s-ar permite într-un azil.

VIDEO Muzica poate trezi din nou la viaţă pacienţii cu Alzheimer

Se spune că muzica „ia durerea cu mâna“, îmblânzeşte animalele şi, mai nou, trezeşte la viaţă pacienţii cu Alzheimer.

Patru metode prin care să-ţi menţii mintea ageră odată cu înaintarea în vârstă

Odată cu înaintarea în vârstă, problemele de zi cu zi devin din ce în ce mai apăsătoare, iar mintea nu mai funcţionează la fel de bine ca în trecut. Sănătatea mintală este foarte importantă, mai ales la vârste înaintate, protejarea ei fiind foarte importantă. Dar cum poţi să te asiguri că mintea ta rămâne ageră pe măsură ce îmbătrâneşti?

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite