VIDEO Ştefan Tănase, Kaspersky: "A te baza doar pe antivirus pe un Windows XP e ca şi cum ai avea o încuietoare nouă la o casă fără ferestre"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La emisiunea T3ch în 3 de sâmbătă, 10 mai, Ştefan Tănase, cercetător la Kaspersky Lab, a vorbit despre viruşii din 2014 şi pericolele care se ascund în spatele finalului de suport oficial pentru Windows XP.

La T3ch în 3 am discutat cu Ştefan Tănase despre cei mai ameninţători viruşi informatici de anul acesta, dar şi despre subiect Windows XP. Interviul de la Prima TV poate fi văzut mai sus, iar varianta scrisă o aveţi mai jos. 

---

Ce tipuri de atacuri informatice au avut loc de la începutul 2014 până astăzi?

Au avut loc desigur mai toate tipurile atacuri informatic, de la cele ale infractorilor cibernetici, care caută un câştig financiar, până la spionaj informatic sau atacuri de tip hacktivism.

Care sunt cele mai preponderente şi diferite faţă de 2013?

În momentul ăsta Kaspersky Lab descoperă 300.000 de fişiere periculoase în fiecare zi. Cele mai multe sunt viruşi implicaţi în infracţionalitate cibernetică clasică. Cele mai importante şi cele din care învăţăm cel mai mult sunt cele de spionaj cibernetic. Aduc cele mai interesante inovaţii.

Care este cel mai periculos virus pe care l-ai studiat anul acesta?

În 2014, în februarie, Kaspersky Lab a anunţat descoperirea unei noi campanii de spionaj informatic, numită The Mask sau Carreto. Carreto este prima operaţiune de spionaj informatic sponsorizată de un guvern, în care am descoperit componente care nu atacă doar platforma Windows, ci şi OS X sau iOS sau Android.

A folosi antivirus pe un sistem care nu primeşte update-uri, e ca şi cum ţi-ai cumpăra o încuietoare senzaţională şi ai ţine-o într-o casă în care nu ai ferestre.

The Mask ce face în termeni simpli?

Oferă un acces total atacatorilor asupra calculatorului sau device-ului victimei.

T3ch în 3 - 10 mai - Interviu - Ştefan Tănase (Kaspersky) despre viruşii lui 2014

De curând s-a descoperit Heartbleed. Cum s-a ajuns la ea şi de ce a fost considerată poate cea mai periculoasă poartă de acces de pe internet?

Heartbleed a fost un caz foarte interesantă. E o vulnerabilitate în OpenSSL, iar acesta este un pachet software open source, folosit în securizarea mai tuturor comunicaţiilor de pe internet. De fiecare dată când eşti pe un site şi vezi în faţa linkului HTTPS, acel S vine de la OpenSSL.

Cea mai mare problemă cu Heartbleed este că nu prea e nimeni care să ne garanteze că nu există entităţi care au avut cunoştinţe de această vulnerabilitate în anii precedenţi pentru a avea acces la informaţii confidenţiale.

Vorbeai de Windows, e o ţintă pentru că e popular. Dezbaterea din ultima vreme s-a concentrat pe finalul suportului pentru Windows XP. Unii au spus că nu vor fi probleme, cum a fost cazul Ministrului Comunicaţiilor, Răzvan Cotovelea, care susţine că avem antiviruşi. Alţii au spus că e o mare problemă.

A folosi antivirus pe un sistem care nu primeşte update-uri, e ca şi cum ţi-ai cumpăra o încuietoare senzaţională şi ai ţine-o într-o casă în care nu ai ferestre. E o prostie, nu ai cum să te bazezi doar pe antivirus sau doar pe update-uri. Windows XP - majoritatea dispozitivelor care-l foloseau nu sunt suficient de performante pentru a ţine un sistem de operare mai nou. Nu-mi dau seama exact care este soluţia, dar atacurile pe Windows XP vor creşte foarte mult. Mai ales că sunt sigur că mulţi atacatori au aşteptat pentru a se termina suportul ca să lanseze anumite atacuri. 

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/kaspersky-2" target="_blank">View the story "Kaspersky" on Storify</a>]

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite