Ce aduce nou 1 iulie în buzunarele românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 iulie intră în vigoare mai multe legi, ordonanţe şi hotărâri favorabile în principal salariaţilor cu venituri mici, dar şi datornicilor care întâmpină probleme cu plata ratelor bancare. Tarifele pentru utilităţi cresc sau scad în proporţii nesemnificative.

Ziua de 1 iulie este prevăzută ca dată de intrare în vigoare a unor acte normative care vor genera schimbări importante pentru bugetele mai multor categorii de populaţie. Cu excepţia scumpirii gazelor şi a creşterii punctului de amendă la circulaţia rutieră, veştile sunt în general bune.

„Adevărul“ vă propune o scurtă trecere în revistă a principalelor schimbări intervenite de la 1 iulie, ale căror efecte se vor vedea foarte curând în buzunarele românilor.

** Creşte salariul minim pe economie. Cei aproape un milion de angajaţi plătiţi cu salariul minim pe economie (850 de lei brut, respectiv 636 de lei net) mai iau o gură de oxigen pentru că acest venit creşte la 900 de lei brut, respectiv 670 de lei net. Măsura se aplică automat din luna iulie, pentru că aşa s-a stabilit încă din toamna anului trecut, când a fost prevăzută creşterea salariului minim în două tranşe, la 1 ianuarie şi 1 iulie 2014. Atenţie, şoferi: odată cu creşterea salariului minim creşte şi punctul de amendă.

** Venituri mai mari şi pentru primari. Tot din iulie cresc şi salariile a 6.339 de aleşi locali, care în ultima perioadă s-au plâns că au responsabilităţi mari şi lefuri mici. Iată care vor fi majorările: primarii şi viceprimarii de comună vor primi cu 44,4% până la 50,1% mai mult; primarii şi viceprimarii de oraş – cu 8,7% până la 16,6% mai mult; viceprimarii de municipiu categoria II şi primarii de municipiu categoria I şi II – cu 1,4% până la 7,2% mai mult, iar salariul primarului general al Capitalei va creşte cu 5,5%.

** Un credit fiscal numit „electorată“. De la 1 iulie se poate aplica schema fiscală pentru datornicii cu probleme. Românii care se descurcă greu cu plata ratelor la credite pot apela, începând de acum, la „electorată“ – vestita schemă fiscală aprobată de Guvern pentru restructurarea împrumuturilor. Mai exact, cei care au venituri brute de cel mult 2.200 de lei pe lună pot cere restructurarea creditului, adică diminuarea ratei cu 35% (dar nu mai mult de 900 de lei), ceea ce implică prelungirea perioadei de creditare cu intervalul de timp în care au beneficiat de o rată redusă. După perioada în care debitorul plăteşte o rată mai mică, Guvernul acordă, pentru maximum doi ani, o deducere din venitul lunar impozabil de 900 de lei, astfel că beneficiul celui care apelează la această schemă va fi de cel mult 144 de lei.

** Profit reinvestit, scutit de impozit. Companiile vor putea opta, începând tot de la 1 iulie, la scutirea de impozit pentru profitul reinvestit, iar facilitatea va fi valabilă până la 31 decembrie 2015. Scutirea se acordă doar pentru achiziţia de echipamente tehnologice (utilaje, maşini, instalaţii de lucru etc.), însă acest lucru nu înseamnă că vor putea fi trecute şi autoturisme „pe firmă“. Contribuabilii care beneficiază de scutirea de impozit pe profit nu pot opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru echipamentele tehnologice respective, adică deducerea în primul an a cel mult 50% din valoarea utilajului. Măsura vine la pachet cu o serie de condiţii care ar putea determina o mare parte din firme să nu apeleze la ea. De exemplu, există obligaţia de a menţine utilajele pentru cel puţin jumătate din durata de viaţă a acestora, sub ameninţarea  recalculării impozitului datorat, cu tot cu penalităţi. Pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2014, facilitatea se va aplica pentru investiţiile realizate începând cu 1 iulie 2014. 

** Transfăgărăşanul, deschis circulaţiei. Ca în fiecare an, unul dintre cele mai pitoreşti trasee din România (şi din Europa, după ultimele aprecieri), Transfăgărăşanul, se deschide circulaţiei la data de 1 iulie. „În perioada 1 iulie 2014 – 31 octombrie 2014 este deschisă circulaţia pe drumul naţional DN 7C -  Transfăgărăşan, între km 0+000 localitatea Bascov, judeţul Argeş, şi km 151+955 intersecţie cu drumul naţional DN1 Braşov – Sibiu, judeţul Sibiu“, se arată într-un comunicat al CNADNR. Administratorul şoselelor precizează că „pe sectorul de drum cuprins între km 104+000 şi km 130+000 (Bâlea Cascadă) se interzice circulaţia pe timpul nopţii, între orele 21.00 şi 07.00“.

Gaze mai scumpe, curent mai ieftin

Populaţia va plăti cu 2,5% mai mult pentru gazele naturale consumate după 1 iulie, în vreme ce factura micilor firme, care primesc gaze în sistem reglementat, va fi mai mare cu 1,5% de la aceeaşi dată.

Acest lucru se întâmplă deoarece au crescut importurile de gaze naturale din Rusia, care sunt mai scumpe. Niculae Havrileţ, preşedintele Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, explica săptămâna trecută că scumpirile sunt sub nivelul de 3% prevăzut în calendarul de liberalizare, impus anterior de către Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.

Populaţia beneficiază de o perioadă mai lungă de aplicare a liberalizării preţurilor gazelor naturale, respectiv până în 2018, termen care ar putea fi însă prelungit cu un an. Pentru sectorul industrial reglementat, liberalizarea trebuie să se încheie în acest an.

Guvernul a decis săptămâna trecută să nu mai majoreze preţul gazelor de producţie internă, acesta rămânând la nivelul de 89 de lei/MWh. Potrivit, programului agreat cu FMI, preţul final trebuie să ajungă la 119/MWh, însă nu mai este nevoie de creşterea preţurilor deoarece se află deja la media celor europene. Factura la populaţie creşte, însă, din cauza importurilor mai mari.

Dacă la gaze naturale românii vor avea o creştere, la energie electrică veştile sunt bune: facturile consumatorilor casnici vor înregistra o scădere de 2,6% în medie, în timp ce pentru firme factura va scădea cu 4%, în special datorită diminuării contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă.

Scad tarifele de roaming în UE

Tot de la 1 iulie, tarifele pentru serviciile de roaming din Uniunea Europeană (UE) vor scădea cu 20% până la 55%, utilizatorii urmând să plătească 0,19 euro/minut (fără TVA) pentru un apel efectuat, 0,05 euro/minut (fără TVA) pentru primirea unui apel şi 0,06 euro (fără TVA) pentru trimiterea unui SMS. Cea mai mare reducere se va aplica tarifelor pentru serviciile de date (inclusiv accesul la internet), acestea urmând să fie de maximum 0,20 euro/MB (fără TVA). Aceste tarife maximale constituie plafonul pe care furnizorii sunt obligaţi să îl respecte în cadrul planului tarifar de bază (Eurotarif), dar ei pot să pună la dispoziţia clienţilor tarife mai mici sau alte planuri tarifare. Aplicarea noilor tarife se face automat şi în mod gratuit pentru utilizatorii care au activat serviciul roaming.

Marii transportatori rutieri primesc bani pentru carburanţi

Tot de la 1 iulie, transportatorii rutieri pot cere restituirea a 4 eurocenţi din acciza suplimentară la carburanţi, însă, în prealabil, trebuie să se înscrie la Autoritatea Rutieră Română, care va gestiona această schemă de ajutor de stat. În total, circa 20.000 de companii ar putea beneficia de această măsură. 

Nu se încadrează în categoria beneficiarilor operatorii economici care au datorii la stat, se află în procedură de executare silită, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operaţională sau dizolvare, declaraţi inactivi sau în inactivitate temporară, cei care au avut decizii de recuperare a ajutorului de stat, precum şi cei care se află în dificultate. 

La cererea de restituire, companiile trebuie să anexeze un certificat de înregistrare fiscală, dar şi documente din care rezultă că deţin card de gestiune a alimentărilor.

Schema se aplică până în 2019, bugetul total fiind de trei miliarde de lei. Pentru acest an sunt alocate 282,5 milioane de lei, cu posibilitatea suplimentării.

Reducerea CAS, amânată până la 1 octombrie

Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajator este una dintre măsurile pe care Guvernul a spus, încă de la începutul anului, că urmează să le aplice de la 1 iulie, însă după negocierea acesteia cu FMI. 

Instituţia financiară internaţională nu a fost de acord cu reducerea CAS atât timp cât nu există resurse bugetare pentru acoperirea minusului creat de această măsură. Totuşi, Guvernul a anunţat că va aplica reducerea CAS, dar de la 1 octombrie.


Mai puteţi citi: 

[<a href="//storify.com/adinavlad/schimb-ri-in-economie" target="_blank">View the story "Schimbări în economie " on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite