Niţă, ministrul Economiei, la Adevărul Live: Fabricile din industria de apărare arată ca după bombardament. Trebuie să investim în acest sector

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Niţă, ministrul Economiei, vine la Adevărul Live FOTO David Muntean
Constantin Niţă, ministrul Economiei, vine la Adevărul Live FOTO David Muntean

Constantin Niţă, ministrul Economiei, a declarat, la Adevărul Live, că unităţile de producţie din industria de apărare arată ca "după bombardament“, sectorul deteriorându-se incredibil în ultimii 20 de ani, şi că este nevoie de investiţii în retehnologizarea unităţilor de producţie, dar şi de o reîmpospătare a forţei de muncă în acest sector.

Principalele declaraţii ale lui Constantin Niţă, ministrul Economiei:

Despre industria de armament

Eu am început un program de verificare a tuturor companiilor din industria de apărare, este o industrie slab dotată tehnic, raportul calitate-preţ nu este unul care să se reflecte pe piaţa internaţională. Guvernul a luat măsuri pentru a revigora această industrie importantă, mai ales în actualul context regional. Trebuie să vedem ce este de făcut, ce trebuie investit. Am şters arieratele doar ale companiilor care au datorii strict din industria de apărare. Dacă nu vom investi în această industrie, nu vom mai avea ce să produce, pentru că tehnologie este învechită, oamenii de acolo sunt deja spre pensionare, majoritatea au peste 50 de ani.

Romarm are sarcină să ne prezinte până în septembrie un plan de reorganizare. Trebuie să avem discuţii foarte serioase şi cu Ministerul Apărării Naţuionale, să vedem de ce produse vor avea nevoie în viitor, iar diferenţa să o ducem la export. Trebuie să rezolvăm problema pentru ca aceste unităţi să nu mai apară ca după bombardament, este incredibil cum au putut aceste unităţi să se deterioreze în ultimii 20 de ani.

Începând de la 1 iulie, impozitul pe priofit va rămâne la dispoziţia lor pentru investiţii. Pierderile vin din lipsa de comenzi. La Moreni nu s-a primit nicio comandă de 10 ani, nu s-a produs nimic. În timp, s-au adunat datorii care, pe partea militară, noi le-am şters, au rămas doar cele pe partea civilă. În urmă cu 20 de ani, industria militară producea un miliard de dolari la export.

După ce vom finaliza Departementul pentru Privatizare, vom începe procesul de selectare a managerilor privaţi pentru industria de armament. Trebuie să fie buni manageri. În energie, majoritatea sunt manageri privaţi care au demonstrat că se poate.

Despre scutirea de plată a certificatelor verzi pentru marii consumatori industriali

Noi ne-am ocupat de lege, trebuia să dăm aceste stimulente atât timp cât Comisia Europeană ne permite acest lucru. Este un ajutor de stat care se poate acorda oriunde în Uniunea Europeană. Mai departe, dacă este nevoie de a vedea care este modul în care se plătesc aceste certificate, este treaba ANRE. Pe noi ne-a interesat foarte mult să păstrăm locurile de muncă şi investitorii în toate aceste domenii din industrie, să nu-şi reloce operaţiunile. Sunt nişte criterii, cine le respectă intră în această schemă.

Schema este valabilă până în 2020, aproape 10 ani, în 10 ani trebuie să facă şi ei investiţii, să retehnologizeze. Noi să suportăm şi ei să nu facă nimic? Trebuie să facă şi ei ceva. Este posibil ca aceste sume acordate drept ajutor de stat să fie recuperate prin preţ. Din măsurile pe care le-a luat Guvernul, costul cu certificatele verzi din factura consumatorilor casnici a scăzut.

Eu am întâlniri aproape săptămânale cu oamenii de afaceri, iar aceste chestiuni s-au discutat, mă interesează competitivitatea produselor la extern, am primit semnale în acest sens. Din toate evaluările noastre, am constatat că certificatele verzi sunt o componentă importantă în costul energiei şi atunci am luat această măsură. Nu exclud nicio soluţie pentru compensarea ajutorului privind scutirea de certificate verzi.

Despre situaţia Oltchim

Oltchim nu mai dă acum nicio durere de cap. Se aşteaptă privatizarea, iar cu o parte din ani să putem să plătim anumite cheltuieli percepute la masa credală. La sfârşitul acestui an se aşteaptă ca Oltchim să aibă profit, chiar dacă unul mai mic. Sper că până la 15 august să deschidem o nouă linie de producţie care să după producţia la 40% din capacitate. Este o companie care a fost manageriată prost, care trebuie să fie pusă pe picioare. Dacă reuşesc să o şi vând, cu atât mai bine, dar nu o vindem oricui. Trebuie să fie un investitor cu putere financiară.

Constantin Niţă FOTO David Muntean

Dacă nu mai produce pierderi, nu înţeleg de ce să mă grăbesc să o vând, să o vând pe bucăţi, nu este nicio grabă. FMi nu ne-a impus niciun termen, Oltchim este în insolvenţă.

Negocierile cu petrom pentru preluarea Arpechim sunt în stadiu avansat. Avem un investitor interesat să cumpere Oltchim la pachet cu Arpechim. Sunt unii investitori care şi-au exprimat intenţia de a cumpăra doar Oltchim. Intenţia noastră este de a le vinde pe amândouă la pachet.

Caiete de sarcină au fost cumpărate de mai mulţi doritori, cei mai interesaţi au fost cei din China. Sumele puse în joc sunt foarte mari, este vorba de peste 500 de milioane de euro. Ei pot să ceară amânarea acestui proces de privatizare, fiind vorba de o sumă atât de mare.

Despre investiţiile din China

Sunt convins că investiţiile pe care eu le-am început cu partea chineză vor evolua pozitiv. M-am întâlnit de două ori cu ministrul Energiei din China în acest an, cu multe companii de câteva ori, asta îmi dă încrederea că partea chineză este serioasă. Sunt interesaţi să lucreze la reactoarele 3 şi 4 de la cernavodă şi se merge tot pe tehnologia Candu. Discuţiile sunt avansate, sperăm să le finalizăm la începutul anului viitor, sfârşitul acestui an.

Noi am tot căutat anul trecut tot felul de parteneri pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, am căutat şi pe piaţa Uniunii Europene, însă nu au fost foarte mulţi care să vină să investească în condiţiile puse de noi. Chinezii sunt singurii până acum care şi-au oferit acest serviciu. Procedura de transparenţă şi publicare va fi la fel pentru toată lumea, conform regulilor Uniunii Europene.

Nu cred că există vreun stat în lume care să dea bani cu nemilutita să se investească, mai ales când este vorba de banii statului. Statul trebuie să controleze foarte bine destinaţia acestor bani. Noi nu avem aceste posibilităţi, dar cred că acelaşi lucru s-ar întâmpla, ne-ar interesa ce se întâmplă cu aceşti bani.  

Nu este uşor să negociezi cu chinezii, este dificil, ne cer foarte multe informaţii, vor să cunoască foarte bine proiectul. Chinezii sunt foarte meticuloşi şi rigizi, trebuie să ai foarte multă răbdare şi să discuţi calm. Am câţiva chinezi care vorbesc chineză şi sigur că mă consult cu ei, de unul singur nu faci nimic niciodată. Şi la Departamentul pentru Energie sunt colegi care cunosc foarte bine domeniul, avem şi noi cu ce să ne mândrim.

Ca proiecte, toate sunt viabile pentru finalizare: reactoarele 3 şi 4, parcurile industriale, care sunt stabilite deja la Alexandria, Valea Jiului - Petroşani, Zărneşti, Iaşi şi Miercurea Ciuc, investiţia de la Rovinari - Complexul Energetic Oltenia, mai avem hidrocentrala de la Tarniţa pe care o scoatem la licitaţie luna viitoare, dar care durează 4-5 ani, care va avea un rol regional şi naţional şi va crea locuri de muncă, mai este Complexul Energetic Hunedoara. 

Despre excedentul de energie electrică

Trebuie să ne interconectăm la piaţa Uniunii Europene, la piaţa din Turcia, la Republica Moldova. Avem energie în surplus, dar nu putem să vindem. Avem nevoie de cablul submarin. Statul român nu pune niciun ban, este beneficiarul acestor investiţii. Sau, dacă pune bani, pune foarte puţini, pune terenuri. Riscul este al investitorului. Dar trebuie să facem aceste investiţii. Toţi producătorii au nevoie de cablul submarin, nu numai reactoarele 3 şi 4, ci toţi producătorii. Eficienţa investiţiilor nu se va vedea astăzi, ci peste 5-6 ani. Trebuie să avem viziune, să ne gândim ce se va întâmpla în viitor cu economia României. 

Situaţia Cuprumin

Dacă instanţa va stabili că statul român a greşit, statul să le restituie banii. Din punctul meu de vedere, nu mai este nicio problemă la Cuprumin. este o societate pe profit. în momentul de faţă, doresc să fac acolo un program de investiţii serios care să crească producţia, iar anul viitor o listăm la bursă, iar banii obţinuţi vor fi investiţi în companie. 

Despre vânzarea unui pachet de 26% din acţiunile deţinute de stat la Rompetrol Rafinare

Exista riscul ca grupul KazMunaiGas să se retragă din România şi s-a găsit o formulă ca statul să nu iasă în pierdere. S-a pus la cale acel fond de investiţii de până la un miliard de dolari, bani care erau investiţi în economie prin efectul de multiplicare, plus cele 200 de milioane de dolari care ar urma să îi primească statul român prin vânzarea acţiunilor către KazMunaiGas. 

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite