Cine sunt noii miniştri propuşi de Ponta. Finul lui Zgonea, la Buget. Ministrul „biped“, la Cultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rozalia Biro şi Claudiu Manda, propunerile lui Ponta pentru Ministerul Culturii şi al Bugetului FOTO Mediafax
Rozalia Biro şi Claudiu Manda, propunerile lui Ponta pentru Ministerul Culturii şi al Bugetului FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta a transmis la Preşedinţie propunerile pentru numirea Rozaliei Biro în funcţia de ministru al Culturii şi a lui Claudiu Manda în postul de ministru delegat pentru Buget, acolo unde îl înlocuieşte pe Liviu Voinea, poreclit „Tom Bugeţel“. Cine sunt viitorii miniştri?

Victor Ponta a anunţat, joi seara, la Digi 24, că îl va propune pentru funcţia de ministru delegat pentru Buget pe deputatul PSD Claudiu Manda. „Este un deputat tânăr, ştiu că a fost ales odată cu mine în Parlament, a lucrat numai la comisia de buget-finanţe. După episodul în care ministrul Petrescu a fost atacată, lovită, umilită în toate felurile, eu am zis că trebuie să aduc şi mai mulţi tineri în Guvern. Unii vor confirma, alţii nu, tinereţea în sine nu este un argument, dar cred că pot acum, după doi ani şi jumătate, să aduc cât mai mulţi oameni“, a spus Ponta.

Claudiu Manda, liderul PSD Craiova, face parte din noua generaţie a PSD, şi este puternic suţinut de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi de primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu.

În aprilie 2013, Claudiu Manda a fost ales preşedinte al PSD Dolj, el fiind singurul candidat. „ Mi-aş dori ca de acum încolo să ne dăm mâna, să nu ne mai certăm, să împărţim şi sărăcia, să nu ne mai certăm cum să împărţim funcţiile“, a afirmat atunci Claudiu Manda, la Conferinţa Judeţeană a PSD Dolj. Valeriu Zgonea, naşul lui Claudiu Manda, s- a implicat serios în campania finului pentru şefia PSD Dolj. „Claudiu Manda este un produs 100% al comunităţii PSD Dolj. Este un tânăr care a luptat pentru fiecare etapă a vieţii sale, dar vin obligaţiile “, a spus şi Valeriu Zgonea.

Relaţia dintre Zgonea şi Manda a depăşit chiar şi minima conduit parlamentară. Într-o şedinţă a Camerei Deputaţilor din 26 iunie 2013, după ce Valeriu Zgonea, preşedintele forului legislativ, i-a acordat cuvântul, Claudiu Manda a spus la începutul intervenţiei în plen: „Mulţumesc, naşule!". Ulterior, acesta a menţionat, pe hol, potrivit presei: „Păi nu-i normal să-i spun aşa dacă el m-a cununat?“. Ambii sunt deputaţi de Dolj.

Pe site-ul personal al lui Claudiu Manda se mai arată că una dintre pasiunile sale este motociclismul şi că „trăieşte intens fiecare meci al iubirii alb-albastre Universitatea Craiova, dar ar încerca şi paraşutism sau conducerea ambarcaţiunilor cu motor“.

„Jaber nu e Cămătaru“

Manda şi-a manifestat dragostea pentru Universitatea Craiova chiar şi în plenul Parlamentului, în 2005, când echipa patronată atunci de Adrian Mititelu evolua în divizia a doua.

„Universitatea Craiova nu este doar o echipă de fotbal, ea este o stare de spirit, un simbol, un ideal. Asta e Craiova! După o retrogradare în eşalonul secund al fotbalului românesc, Universitatea Craiova reuşeşte să se reorganizeze dând speranţe suporterilor înfocaţi care la fiecare meci iau cu asalt tribunele templului fotbalistic oltean "Ion Oblemenco". Andrei Ionescu are 17 ani şi se spune despre el că va fi noul Balaci. Căpitanul Mădălin Ciucă nu e încă Ştefănescu, dar ar putea deveni un fundaş central bun. Dănănae nu e Negrilă, însă e peste Buhuş, soluţia de pe flancul drept cu care oltenii s-au dus în "B". Nici irakianul Jaber nu e Cămătaru, nici Daniel Orac nu e Cîrţu, şi nici Săceanu, pilonul liniei de mijloc, nu e Donose. Dar, luaţi în parte, fiecare înseamnă mai mult decât soluţiile costisitoare cu care s-a retrogradat“, spune amnda, în pruml său mandat ca deputat.

Rozalia Biro şi limba română
Rozalia Biro, ministrul desemnat pentru Cultură,  are 49 de ani, iar în 2012 a fost aleasă senator într-un colegiu din judeţul Bihor în care majoritatea populaţiei este de etnie maghiară, dupa ce în perioada 2004-2012 a fost viceprimar al municipiului Oradea. Rozalia Biro a fost recomandată chiar de predecesorul său, Kelemen Hunor.

Ce nu o recomandă, însă, sunt  problemele sale cu justiţia, dar şi cu limba română. Astfel, din anul 2012, Biro se află în vizorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi este anchetată pentru abuz în funcţie, în urma unui raport din 2010 al Agenţiei Naţionale de Integritate, care a acuzat-o de conflict de interese. Situaţia anchetată datează din perioada în care Biro era viceprimar al municipiului Oradea, în 2006, dar deţinea, concomitent, şi funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al Fundaţiei Partium, care funcţionează pe lângă UDMR Bihor. În această calitate, ea a aprobat închirierea, de către fundaţie, a unui imobil din centrul oraşului. Deşi Biro a cerut, în instanţă, anularea raportului ANI, în 2012 ea a pierdut procesul şi momentan este cercetată într-un dosar nefinalizat.

Slabele cunoştinţe de limba română au transformat-o pe Rozalia Biro, în 2010, în victima unei farse cu accente comice. Sunată de un realizator radio care s-a recomandat drept jurnalist la un post de televiziune care intenţionează să realizeze o emisiune despre problema „copiilor bipezi“, Biro a interpretat greşit sensul cuvântului, dar a acceptat să răspundă la întrebări. Astfel, ea i-a transmis realizatorului că „majoritatea copiilor bipezi din Oradea provin din alte localităţi“ şi l-a asigurat că ea, personal, nu are „niciun biped în familie“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite