Un român întors din Nigeria, suspect de Ebola. Membrii familiei, fără simptome, au fost izolaţi preventiv. Streinu Cercel: „99% nu este Ebola”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat de 51 de ani din Ploieşti a ajuns la Spitalul „Matei Balş” din Capitală, cu febră, greaţă, vărsături şi diaree hemoragică, fiind suspect de Ebola. Bărbatul se întorsese recent din Nigeria, una dintre cele patru ţări africane afectate de cea mai gravă epidemie Ebola din istorie. Directorul de la „Matei Balş”, doctorul Streinu Cercel, a declarat că sunt 90-99% şanse să nu fie Ebola. MAE nu are informaţii despre cetăţeni români infectaţi.

UPDATE 18.10 Managerul Spitalului Matei Balş, doctorul Adrian Streinu Cercel, a declarat că, în momentul de faţă, „ne îndepărtăm cu peste 90% spre 99% de etimologia virusului Ebola” în cazul bărbatului adus de la Ploieşti este infestat cu Ebola, dar „rămân celelalte posibilităţii pe care le vom elucida în cursul după-amiezii şi al zilei de mâine”. 

„Am luat pas cu pas toate detaliile epidemice şi clinice şi am găsit elemente care ne îndepărtează de ipoteza infectării cu Ebola. Dintre ţările afectate de epidemia Ebola, Nigeria e departe de a înregistra focare pe teritoriul său şi nu recunoaşte niciun caz de transmitere pe cale umană pe teritoriul ei, deci posibilitatea e zero din acest punct de vedere”, a adăugat Streinu Cercel. 

„Bărbatul adus de la Ploieşti a lucrat strict muncă de birou şi nu avea de unde să intre în contact cu pacienţi infestaţi, care oricum nu se află pe teritoriul Nigeriei în această perioadă”, a mai spus doctorul. 

Cercel: ”Viaţa îi e pusă în pericol de boala pe care o are, dar nu de Ebola”

Acesta a explicat că bărbatul de 51 de ani „suferă de două boli succesive”, iar cea de-a doua boală e cea care a ridicat această suspiciune de Ebola, fără a putea menţiona afecţiunile, în lipsa unui acord al pacientului. 

„Viaţa îi e pusă în pericol de boala pe care o are, dar nu de Ebola. Starea pacientului e relativ bună, dar are o patologie încărcată şi facem tot ce ne stă în putinţă să-i fie bine”, a mai spus Streinu Cercel. 

„S-au recoltat probele necesare, rezultatele vin până la prânz, mâine, e vorba de culturi, dar deocamdată nu trimitem nimic în Germania, la  Hamburg, acum nu se pune problema să transmitem probe acolo”, a adăugat managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, după ce au scos din calcul ipoteza infectării cu Ebola.

Streinu Cercel a arătat că pacientul nu prezintă un pericol nici pentru familie, care nu prezintă niciun simptom, dar va sta în carantină 21 de zile, nici pentru oamenii cu care a interacţionat la mare, apropo de alerta de la Vama Veche.

„Pacientul nu e contagios în perioada de incubaţie, devine contagios cand apar simptome, iar în cazul acesta, semnele au apărut în noaptea de 9 spre 10 august, când s-a prezentat la spital, deci riscul cel mai mare a fost în jurul orei 15-16 azi”, a mai declarat medicul.

Cercel a spus că pacientul se află într-o rezervă specială, iar cei care îl monitorizează „au costume speciale, nu sunt zone libere ale pielii care să intre în contact cu pacientul”.

UPDATE 17.20  Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat că nu s-au primit solicitări de asistenţă pentru repatriere şi nici nu au fost informări cu privire la existenţa unor cetăţeni români afectaţi de virus.

De asemenea, potrivit unui comunicat trimis duminică, MAE, prin intermediul misiunilor diplomatice în Africa de Vest, monitorizează în permanenţă evoluţia impactului virusului Ebola.

"De asemenea, ambasadele României din Africa de Vest participă constant alături de partenerii din Uniunea Europeană la numeroase întâlniri de lucru pe această temă, existând o cooperare permanentă inclusiv pe acest subiect. De asemenea, MAE este în contact permanent cu autorităţile locale din această zonă. În acest context, informăm că Guineea a închis temporar graniţele cu Liberia şi Sierra Leone. Autorităţile declară că măsura a fost luată preventiv, pentru a împiedica propagarea epidemiei dinspre cele două state vecine", se arată în comunicatul MAE.

Potrivit comunicatului, Ministerul Sănătăţii din Nigeria a pus în aplicare un plan de măsuri, procedând la verificarea persoanelor care intră în ţară prin toate punctele de frontieră (porturi, aeroporturi şi graniţă terestră).

Personalul medical din această ţară verifică prin mijloace speciale starea de sănătate a persoanelor care sosesc în Nigeria.

Misiunile diplomatice ale României în Africa de Vest au extins demersurile de verificare a existenţei unor cazuri a virusului Ebola la cetăţenii români aflaţi nu numai în zonele afectate, ci şi la nivelul statelor învecinate, depunând eforturi substanţiale de intrare în posesie a unor informaţii concrete şi verificate inclusiv prin intermediul consulilor onorifici ai României în Africa, precizează MAE.

Nicio cerere oficială de repatriere din statele afectate

"Precizăm că ambasadele României din Africa de Vest menţin legătura cu cetăţenii români aflaţi în zonă care au dorit să îşi anunţe prezenţa în zonă, precum şi cu cei înregistraţi voluntar la misiunile diplomatice ale României. Menţionăm că până în prezent, ambasadele României din Africa de Vest nu au primit solicitări de asistenţă pentru repatriere din partea unor cetăţeni români şi nici nu au fost informate cu privire la existenţa unor cetăţeni români afectaţi de virusul Ebola în statele din Africa de Vest", se arată în comunicatul MAE.

"Ambasadele României în Africa de Vest sunt pregătite să acorde asistenţă consulară cetăţenilor români aflaţi în această zonă. În egală măsură, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe s-au luat măsuri pentru tratarea cu maximă atenţie a fiecărei cereri de viză provenite din partea cetăţenilor străini care solicită viza română la misiunile diplomatice române din Africa de Vest", se mai arată în comunicat.

Ţările vest-africane au intensificat, în ultimele zile, eforturile pentru limitarea răspândirii virusului Ebola, care a provocat moartea a circa 1.000 de persoane. Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau cu ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat.

Un tratament preventiv împotriva Ebola, dezvoltat de laboratorul britanic GSK, va fi testat clinic în septembrie şi, dacă se va dovedi eficient, ar putea fi disponibil din anul 2015, a declarat Jean-Marie Okwo Bélé, director al Departamentului pentru Imunizare din cadrul OMS.

UPDATE 16.58 Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa a prelevat mai multe probe din apa mării din zona sudică a litoralului, după ce au apărut informaţiile potrivit cărora bărbatul suspect de Ebola ar fi fost la Vama Veche înainte de a ajunge la spital.

„Iniţial, probele vor fi analizate la Constanţa, pentru a vedea dacă iese ceva, apoi vor fi trimise la Bucureşti“, a spus pentru Adevărul directorul DSP Constanţa, Cristina Schipor.

UPDATE 16.46  Bărbatul din Ploieşti suspectat de infectare cu virusul Ebola a lucrat în Nigeria ca inginer în domeniul energiei eoliene, într-un birou din capitala Abuja, au declarat, pentru Mediafax, surse medicale.

Potrivit surselor citate, acesta ar fi declarat că nu a părăsit capitala Nigeriei în perioada în care a lucrat acolo.

Focarul infecţiilor cu Ebola din Nigeria este localizat în sudul ţării, în zona celui mai populat oraş al ţării - Lagos, în timp ce capitala Nigeriei, Abuja, se află în centrul ţării.

UPDATE 16.08  Familia ploieşteanului suspect de Ebola, respectiv soţia şi fiul său de 15 ani, a fost izolată la domiciliu, măsura preventivă fiind dispusă de autorităţile sanitare prahovene până în momentul în care va exista un diagnostic clar în cazul bărbatului, potrivit Mediafax.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Prahova au explicat că locuinţa bărbatului suspect de Ebola a fost dezinfectată, iar soţia şi fiul acestuia, în vârstă de 15 ani, se află în carantină la domiciliu până în momentul în care analizele complete de laborator îi vor ajuta pe medici să pună un diagnostic.

Conform surselor citate, niciunul dintre cei doi membri ai familiei bărbatului nu are simptomele pe care acesta le acuză, măsura izolării la domiciliu fiind una preventivă.

UPDATE 15.12 Ministerul Sănătăţii a venit cu o serie de precizări, în care a explicat apariţia acestui caz.

„În această dimineaţă, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Ploieşti s-a prezentat o persoană adultă în vârstă de 51 de ani cu simptome de febră, greaţă, vărsături şi diaree hemoragică. Având în vedere că, în urma efectuării anamnezei, s-a constatat că persoana s-a întors recent din Nigeria, s-a declanşat procedura de izolare şi transfer în condiţii speciale de siguranţă la Institutul de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş”. În acest moment, pacientul este suspect de infecţie virală fără a putea specifica diagnosticul etiologic”, se arată în comunicatul oficial.

UPDATE 15.04 Surse din Ministerul Sănătăţii au confirmat că bărbatul s-a prezentat la Spitalul Judeţean din Ploieşti cu febră, vărsături, scaune diareice cu sânge - toate simptome specifice febrei hemoragice Ebola. 

Cu toate acestea, este puţin probabil ca pacientul să aibă, într-adevăr, Ebola, au mai arătat sursele. 

Bărbatul ar putea avea mai multe boli cu aceste simptome, cum ar fi malaria, febra tifoidă, dar şi gastrită sau ulcer perforat. 

Bărbatul a ajuns deja la Institutul Matei Balş din Capitală şi, în aceste momente, i se recoltează probele de sânge care vor fi trimise la Frankfurt. El a fost transportat în condiţii de carantină, iar familia lui a fost deja izolată, au mai spus sursele citate.

Mai departe, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică din Ploieşti vor verifica toate persoanele cu care bărbatul a intrat în contact de la revenirea în ţară, pentru a vedea dacă prezintă simptome ale unei boli infecţioase. În cazul în care vreunul dintre "contacţi" are simptome, acesta va fi adus, şi el, la "Matei Balş".

De când s-a întors în ţară din Nigeria, la 25 iulie, iar înainte de a se prezenta la spitalul din Ploieşti, azi-dimineaţă, bărbatul a fost la mare, la Vama Veche. 

UPDATE 14.40 Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti au declarat pentru adevarul.ro că bărbatul nu a fost internat la ei, ci a fost trimis direct la Bucureşti, la „Matei Balş”, după ce a prezentat simptome specifice bolii Ebola, fiind şi proaspăt întors din Nigeria. 

Familia bărbatului a fost plasată deja în carantină, au anunţat doctorii.

UPDATE 14.27 Bărbatul a venit din Nigeria la 25 iulie şi a fost internat la Ploieşti cu diaree şi scaune hemoragice, potrivit unor surse de la Institutul Matei Balş, citate de Mediafax. 

Medicii iau în calcul şi ca bărbatul să fie suspect de malarie, în condiţiile în care, până în prezent, nu a făcut febră.

UPDATE 14.18 Doctorul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală, a declarat pentru adevarul.ro că pacientul încă nu a ajuns la spitalul din Capitală, unde urmează să i se facă testele specifice pentru confirmarea virusului. 

„Nu ştim încă dacă este vorba de acest virus, aşteptăm şi noi mai multe detalii de la colegii din Ploieşti. Poate fi vorba şi de altceva, cum ar fi malaria. Rezultatele oficiale le vom afla între 3 şi 7 zile, pentru că ele se trimit în Germania, singurul laborator de referinţă din Europa”, a explicat Cercel.

Nu doar Ebola prezintă astfel de simptome, ci sunt şi alte boli, aşa că trebuie să ne asigurăm că este vorba în mod cert de Ebola. Oricum, noi nu aşteptăm până primim rezultatele din Germania, pacientul va fi tratat cu medicamentaţia patogenică specifică, pentru a reduce din efecte. La Balş avem o unitate completă de izolare unde poate sta, fără a-i afecta pe ceilalţi pacienţi”, a mai spus directorul institutului.

Acesta a mai explicat că problema nu este ţinerea bolnavului în carantină, ci faptul că nu există medicamentaţie specifică acestei boli, iar tratamentul utilizat pe pacientul din SUA, despre care experţii susţin că ar da roade, este unul „experimental“. „E o moleculă nouă, experimentală, folosită şi pentru alte virusuri hemoragice. La noi încă nu se foloseşte“, a mai declarat Cercel.

UPDATE 14.05 Bărbatul va fi transferat la Spitalul Matei Balş din Bucureşti. În prezent, el se află internat la spitalul de boli infecţioase din Ploieşti.

***

Cum recunoaştem virusul Ebola 

Călătorii care se întorc dintr-o zonă afectată de infecţia cu virusul Ebola şi care dezvoltă simptome cum ar fi febră, cefalee, diaree sau stare generală alterată după trei săptămâni de la călătorie trebuie să se adreseze medicului şi să precizeze că au fost în zona respectivă.

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat împotriva ei.

Cea mai mare epidemie de Ebola din istorie

La 6 august, numărul celor care muriseră din cauza infestării cu Ebola era de 961, a anunţat vineri seară Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Totodată, OMS a actualizat şi numărul total de cazuri, anunţând alte 68 de infestări noi. Astfel, numărul total al celor care au contractat virusul în actuala epidemie, izbucnită în martie, a urcat la 1.779. 

„Este cea mai mare şi mai constantă epidemie Ebola din istorie. Epidemiile precedente au izbucnit şi au rămas în sate izolate, cu populaţii relativ scăzute. Acum, această epidemie a cuprins mari zone urbane, ceea ce o face mult mai greu de controlat. Aşa că se extinde inclusiv în ţări vecine - Nigeria, Sierra Leone, Guinea - din focar, Liberia, şi există temeri că se va răspândi şi în alte ţări”, a explicat doctorul William Schaffner, expert în sănătate publică din cadrul Vanderbilt Medical Center, pentru „The Wall Street Journal”. 

„Realistic vorbind, singurul tratament este îngrijirea intensivă, care poate salva vieţile a jumătate dintre cei infestaţi, chiar şi mai mult. Tratamentul direct, vaccinurile, sunt deocamdată toate în stare de prototip, iar dezvoltarea lor va mai dura”, a adăugat Schaffner. 

Preşedintele Liberiei a declarat stare de urgenţă pentru 90 de zile din cauza epidemiei. Lui i s-a adăugat şi preşedintele Nigeriei, însă, în ciuda instituirii stării de urgenţă, nu se înregistrează progrese în încercările de a stopa epidemia. Sistemele publice ale acestor ţări africane sărace nu pot face faţă avansului galopant al epidemiei. Actuala epidemia Ebola este considerată cea mai gravă de până acum. Din 1976, de când s-a înregistrat prima epidemie, virusul s-a dezvoltat şi au apărut noi tulpini. 

În plus, numărul ridicat de străini care lucrează ca misionari sau voluntari în aceste ţări africane - Liberia, Guinea, Sierra Leone şi Nigeria - creşte dramatic riscul de a duce virusul peste hotare. Deja, doi americani - un doctor şi o asistentă - care contractaseră virusul lucrând cu bolnavii au fost duşi în SUA, în timp ce un preot misionar spaniol a fost dus joi la Madrid. În New York există un potenţial pacient infestat, ţinut încă în carantină, în timp ce în Arabia Saudită, la Jebbah, un bărbat a murit în spital, fiind suspect de Ebola. Atât americanul, cât şi sauditul se întorseseră recent din călătorii în vestul Africii. 

În momentul de faţă, cercetătorii recunosc cinci tulpini Ebola: virusul Zair (ZEBOV), virusul Sudan (SEBOV), virusul Reston (REBOV), virusul Coasta de Fildeş (CIEBOV) şi virusul Bundibugyo (BDBV). Dintre acestea, doar ZEBOV, SEBOV şi BDBV au făcut victime umane, celelalte răspândindu-se între animale. 

Doctorul Peter Piot, care a descoperit virusul Ebola, avertizează că epidemia din vestul Africii, unde au murit deja 932 de persoane, este „fără precent”. Pentru prima dată, epidemia face ravagii în oraşe mari, chiar capitale, din Guinea, Sierra Leone şi Liberia.

„Această tulpină a virusului Ebola aduce o probabilitate de 90% de a muri după infestare. Este o rată spectaculoasă după orice standard, este unul dintre cele mai letale virusuri din din câte există”, a declarat Piot într-un interviu acordat CNN. 

Tot Piot este cel care spune că măsuri simple precum spălarea cu apă şi săpun, folosirea unei siringi o singură dată, evitarea contactului cu trupuri infestate sunt suficiente pentru a stopa epidemia. Practic, şi celelalte epidemii au fost stopate în momentul în care condiţiile de carantină au fost respectate strict. Această epidemie se diferenţiază însă prin faptul că a devenit una internaţională foarte rapid - deja, s-au înregistrat cazuri de infestare în patru ţări.

INFESTAREA ANIMAL-OM

Transmiterea se face greu de la animal la om. Epidemiile pornesc, de obicei, de la un caz-index (pacient zero), care contractează virusul de la animal în condiţii extraordinare. Cel mai adesea, transmiterea animal-om se produce după ce omul tranşează şi/sau mănâncă animalul infestat. 

Cel mai des, epidemiile au pornit de la maimuţe - cimpanzei, gorile, dar şi de la o specie de antilopă. Cu toate acestea, animalul care a dezvoltat virusul pentru prima dată - gazda naturală - este o specie de liliac din familia Pteropodidae. Până acum, cercetătorii au identificat o legătură de netăgăduit între focarele Ebola şi apropierea de pădurile tropicale. 

Deşi nu există un antidot pentru virus, detectarea din timp şi aplicarea unui tratament intensiv pot salva viaţa celui infestat. 

ebola grafic

SIMPTOME

Principalul simptom este febra - de unde vine şi numele complet al bolii (Febră Hemoragică Ebola). Pacienţii acuză şi o slăbiciune a corpului, dureri musculare şi ale încheieturilor, migrene, dureri în gât. Următoarea etapă aduce tulburări gastrointestinale - stări de vomă, diaree. Pe piele apar iritaţii şi bube, se instalează blocajul renal şi insuficienţa hepatică. Doar în unele cazuri, hemoragia internă este dublată şi de hemoragie externă. Analizele arată şi o scădere semnificativă a numărului leucocitelor din sânge. 

Oamenii pot transmite virusul cât timp acesta rămâne în sângele şi în fluidele lor corporale. Virusul se transmite inclusiv prin transpiraţie. În testele de laborator, virusul a dispărut din corpul unui bărbat la 61 de zile după infestare. 

Perioada de incubare - adică timpul care trece de la infestare până la manifestarea primelor simptome - este cuprinsă între 2 şi 21 de zile. 

infografi Ebola AFP

TRATAMENT

Nu există un antidot licenţia pentru virusul Ebola. În prezent sunt testate mai multe medicamente intravenoase, dar niciunul nu este nici măcar în stadiul de a fi testat pe oameni. 

Cei infestaţi au nevoie de tratament intensiv. Practic, se tratează simptomele - ele ucid pacientul. Astfel, cei infestaţi sunt trataţi pentru deshhidratare. Fluidele care li se administrează conţin, de obicei, un nivel ridicat de electroliţi. 

Click pe imagine pentru a mări

image

PREVENIRE

Măsuri simple precum spălarea cu apă şi săpun, folosirea unei siringi o singură dată, evitarea contactului cu trupuri infestate sunt suficiente pentru a stopa epidemia. 

ISTORICUL EPIDEMIILOR

An: 1976

Focar: Zair (Congo)

Tulpină: ZEBOV

Număr infestaţi: 318

Număr morţi: 280

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 88%

Boala se răspândea prin contactul direct, iar epidemia a fost favorizată de refolosirea acelor şi a siringilor în spitale. Este prima dată când se recunoaşte virusul Ebola. 

An: 1976

Focar: Sudan 

Tulpină: SEBOV

Număr infestaţi: 284

Număr morţi: 151

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 53%

Epidemia se dezvoltă în spitale. Mulţi doctori şi asistene au fost infestaţi.

An: 1979

Focar: Sudan

Tulpină: SEBOV

Număr infestaţi: 34

Număr morţi: 22

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 65%

Epidemia reizbucneşte în acelaşi focar precum cea din 1976.

An: 1994

Focar: Gabon

Tulpină: ZEBOV

Număr infestaţi: 52

Număr morţi: 31

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 60%

Epidemia are loc în taberele miniere din pădurea tropicală. Iniţial, este confundată cu febra galbenă, abia în 1995 se stabileşte că, de fapt, a fost vorba de o epidemie Ebola. 

An: 1995

Focar: Zair (Congo)

Tulpină: ZEBOV

Număr infestaţi: 315

Număr morţi: 250

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 79%

Epidemia a pornit de la un bărbat care lucra în pădure. Boala este transmisă în special între membrii familiilor şi în spitale. 

An: 1996

Focar: Gabon

Tulpină: ZEBOV

Număr infestaţi: 37

Număr morţi: 21

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 57%

Mai mulţi oameni au mâncat un cimpanzeu pe care-l găsiseră mort, în pădure. 19 persoane, cele care tranşaseră animalul, s-au îmbolnăvit. Celelalte cazuri de infestare s-au produs la rudele acestora. 

An: 1996-1997

Focar: Gabon

Tulpină: ZEBOV

Număr infestaţi: 60

Număr morţi: 45

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 75%

Epidemia ar fi pornit tot de la un cimpanzeu găsit mort, în pădure, de un vânător. 

An: 2000-2001

Focar: Uganda

Tulpină: SEBOV

Număr infestaţi: 425

Număr morţi: 224

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 53%

Principalele feluri în care oamenii se infestau erau participarea la înmormântările celor răpuşi de Ebola, contagiunea între membrii familiei sau tratarea pacienţilor - încă o dată, mulţi doctori şi asistente contractează virusul.

An: 2001-2002

Focar: Gabon

Tulpină: ZEBOV

Număr infestaţi: 65

Număr morţi: 53

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 82%

Epidemia se desfăşoară chiar la graniţa dintre Congo şi Gabon.

An: 2001-2002

Focar: Congo

Tulpină: ZEBOV

Număr infestaţi: 57

Număr morţi: 43

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 75%

An: 2002-2003

Focar: Congo

Tulpină: ZEBOV

Număr infestaţi: 143

Număr morţi: 128

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 90%

An: 2003

Focar: ZEBOV

Tulpină: Congo

Număr infestaţi: 35

Număr morţi: 29

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 83%

An: 2004

Focar: Sudan

Tulpină: SEBOV

Număr infestaţi: 17

Număr morţi: 4

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 41%

Epidemia Ebola izbucneşte în acelaşi timp cu o epidemie de pojar în aceeaşi zonă. 

An: 2007

Focar: Congo

Tulpină: ZEBOV

Număr infestaţi: 264

Număr morţi: 187

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 71%

An: 2007-2008

Focar: Uganda

Tulpină: BDBV

Număr infestaţi: 149

Număr morţi: 37

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 25%

Este prima dată când se raportează o nouă tulpină. 

An: 2008-2009

Focar: Congo

Tulpină: ZEBOV

Număr infestaţi: 32

Număr morţi: 14

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 45%

An: 2012

Focar: Uganda

Tulpină: SEBOV

Număr infestaţi: 24

Număr morţi: 17

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 71%

An: 2012

Focar: Congo

Tulpină: BDBV

Număr infestaţi: 77

Număr morţi: 36

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 47%

An: 2014

Focar: Liberia, cu cazuri în Guinea, Sierra Leone, Nigeria

Tulpină: ZEBOV

Număr infestaţi: 1711

Număr morţi: 932

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 54%

Lupta cu virusul ucigaş Ebola: ce se întâmplă cu persoana infectată cu boala

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că actuala epidemie este şi cea mai periculoasă de la descoperirea virusului. Margaret Chan, directorul OMS, a declarat vineri că epidemia avansează într-un ritm mai rapid decât eforturile pentru limitarea acesteia, atrăgând totodată atenţia asupra unor potenţiale „consecinţe catastrofale”. 

Chan a subliniat şi riscul major de răspândire a virusului în afara continentului african, după ce mai multe persoane infestate au călătorit la bordul unor curse internaţionale înainte de a fi depistate ca purtătoare ale virusului. Până acum, peste 700 de persoane au murit după ce au contractat virusul, iar focarul se află, cel mai probabil, în Liberia. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite