FOTO Cum să plăteşti 25 de lei lunar la E.ON. Un bârlădean şi-a declarat independenţa energetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După instalarea panourilor solare,factura lui Tiberius Nechita e de zece ori mai mică FOTO Sabina Ghiorghe
După instalarea panourilor solare,factura lui Tiberius Nechita e de zece ori mai mică FOTO Sabina Ghiorghe

Tiberius Nechita (41 ani) a înlocuit sursele conveţionale de electricitate cu cele neconvenţionale. Panourile solare şi fotovoltaice pe care le-a montat singur pe acoperişul casei i-au redus semnificativ factura.

Convingerile ecologiste şi costul ridicat al facturilor pentru energie electrică l-au determinat pe un bărbat din Bârlad să caute alternative pentru sursele convenţionale de energie.

Tiberius Nechita (41 de ani) a investit, în ultimii doi ani, toate economiile şi timpul liber pentru a se putea debranşa de la unicul furnizor de electricitate.

A reuşit să-şi asigure independenţa energetică în proporţie de 90% şi intenţionează să facă ultimele investiţii necesare pentru a putea să se debranşeze de la E.ON.

Totul a plecat de la nevoia de a avea curent electric non-stop şi la aceeaşi intensitate.

În imobilul unde locuieşte, din Bârlad, are un atelier de service IT şi a pierdut câţiva clienţi din cauza penelor dese de curent din oraş.

De asemenea, facturile plătite i se păreau prea mari. Cel mai mult a plătit, în 2011, 600 de lei, factură emisă pentru consumul pe două luni.


Investiţie în energie verde

Bârlădeanul a început să reducă consumul de energie electrică înlocuind becurile şi aparatura cu altele mai performante, care consumau mai puţin. Becurile clasice au fost schimbate cu LED-uri, calculatorul a fost înlocuit cu un laptop, acesta din urmă având un consum redus cu 50%.

Economiile făcute nu l-au mulţumit însă pe deplin. „Am preferat să fac investiţii în energie verde înainte să-mi renovez casa. Investiţia a meritat din plin“, a spus Tiberius Nechita.

tiberius nechita independent energetic

Programul „Casa verde“, iniţiat de Guvernul României, i-a stârnit interesul şi a început să se documenteze. „Auzeam peste tot despre energie neconvenţională, dar nu am văzut la nimeni. Mi-am asumat un risc când am investit primii bani. Ulterior mi-am dorit să ajung independent energetic. Chiar am vrut să descopăr dacă e mit sau realitate“, a povestit bârlădeanul. A accesat programul „Casa Verde“, dar nu a primit finanţare, deşi i-a fost aprobat dosarul. Proiectul a fost suspendat de Guvern în 2012.


A plătit 15.000 de lei

Iniţial, în 2012, bărbatul a montat opt panouri fotovoltaice care îi asigurau apa caldă în proporţie de 100% de la începutul primăverii până toamna târziu şi aproximativ 40% din energia necesară pentru apa caldă folosită pe timpul iernii.

Panourile au costat 4.000 de lei, la care s-au adăugat costurile necesare pentru montarea de regulatori şi acumulatori, încă 2.000 de lei. Nu a apelat la firme de specialitate pentru manoperă pentru că i-ar fi dublat costurile, aşa că a învăţat să le monteze singur. În total, a investit până acum 15.000 de lei.

Mulţumit de rezultate, a strâns banii economisiţi la facturile către E.ON şi i-a investit în următoarele panouri solare şi fotovoltaice. Acum are 24 de panouri. Sistemul voltaic pe care-l deţine momentan are 2.000 WP.
Nu rămâi 100% cu aceşti WP, se pierd la transformarea din curent continuu în curent alternativ. Concret, înseamnă 1.500 W la priză. În lunile de vară, în iulie-august, produc mai multă energie decât pot să consum“, a explicat bârlădeanul. Din martie până la sfârşitul lunii octombrie, produce în medie 7-8 kwh/zi, iar în lunile de iarnă produce 3 kwh/zi.

Anul trecut mi-am montat panouri solare care îmi asigură apa caldă din martie până în noiembrie. Am luat modelul de la Tibi.

În casa lui Tiberius Nechita, 90% din aparatura electrică şi electronică funcţionează cu energia captată de la soare. Aparatul de aer condiţionat merge continuu, becurile stau aprinse, calculatorul, televizorul, fierul de călcat şi robotul de bucătărie nu-i încarcă factura. Atelierul pe care îl are e 100% independent energetic şi se poate lăuda că e singurul care poate lucra atunci când e pană de curent. Doar maşina de spălat funcţionează exclusiv în baza curentului electric clasic.

Pentru independenţă totală mai trebuie să investesc maximum 6.000 de lei“, susţine Nechita.

Înainte să-şi moneteze sistemul voltaic ecologic, Tiberius Nechita consuma 300 kwh/lună pentru nevoile casnice şi atelier. Facturile către E.ON ajungeau, în medie, la 600 lei pentru două luni. Acum plăteşte de zece ori mai puţin. Factura pentru consumul din ultimele două luni este de 51 de lei, respectiv 25 lei/lună:

„Sunt singurul consumator din oraş cu dublă contorizare, pentru zi şi noapte. Când mi l-au montat, cei de la E.ON au chemat un operator de soft de la Iaşi pentru că cei din Bârlad nici n-au auzit de această posibilitate“.
 

bogdan nechita

Model pentru vecini

Sistemul voltaic montat de Tiberius Nechita a stârnit curiozitatea vecinilor, care i-au cerut îndrumări. „În vara anului trecut, mi-am montat panouri solare care îmi asigură apa caldă din martie până în noiembrie. Investiţia m-a costat 2.000 de lei şi a meritat din plin. Am luat modelul de la Tibi, iar de la mine s-a inspirat un cumnat“, a declarat Bogdan Nechita, vecin cu bârlădeanul independent energetic.

Citeşte şi:

O nouă fază a programului „Casa Verde”

Casa ecologică din Sângeorz-Băi găzduieşte o inedită proiecţie de film

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite