Mamaia, un Brighton al României de odinioară

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plaja de la Mamaia, 1906. Sursa: colectia Diana Mandache, carte postala
Plaja de la Mamaia, 1906. Sursa: colectia Diana Mandache, carte postala

Moda victoriană a vacanţelor pe litoral, a ridicării de vile la mare, avea să trezească interes şi în România începutului de secol XX, devenind parte a modernizării societăţii în timpul domniei Regelui Carol I. Era un fapt cunoscut încă din secolul al XVIII-lea că asemenea ţărmuri marine prezentau beneficii pentru sănătate, devenind staţiuni balneare, accesibile la început claselor sociale înstărite.

image

Tradiţia vacanţelor la mare ale aristocraţiei secolului al XIX-lea a contribuit la decizia autorităţilor române, a primăriei Constanţei, de a ridica la Marea Neagră o staţiune similară celor din vestul Europei, cum era riviera franceză frecventată de regalităţi europene, un vizitator constant fiind Regina Victoria, bunica viitoarei Regine Maria a României.

După 1905 Mamaia avea să reprezinte varianta românescă a rivierei de la Brighton din Marea Britanie, Scheveningen din Danemarca, Oostende din Belgia. Pavilioane, foişioare, cabine de băi, promenada erau cele care ofereau confortul în zilele de vară, devenind refugiul din stresul cotidian, iar alteori reprezentând dorinţa de păstrare a unor ritualuri aristocratice. Mamaia avea ceva din atmosfera Brightonului, cu pavilioanele în arhitectura înflorată a timpului, digul şi promenada de-a lungul ţărmului.

image

În Mamaia promenada, fanfara militară, restaurantele, cazinoul, hotelurile şi pavilioanele cu o arhitectură specifică din lemn cu traforaje ornamentale marine sau florale, toate reflectau nostalgia unui litoral idealizat, preluat după modelul epocii victoriene. Treptat acest gen de staţiune se transformă în locaţie de vacanţă la scară largă, unde modalităţile de petrecere a timpului liber se diversifică.

Mamaia, la fel ca şi Balcicul, a fost unul din locurile preferate de vacanţă ale familiei regale. Regele Mihai avea să-şi petreacă în copilărie numeroase vacanţe alături de mama sa Principesa Elena, care se arăta încântată de peisajul de la Marea Neagră. Palatul Regal din Mamaia a fost dăruit Elenei de către soacra sa, Regina Maria. Imaginile arată o mamă fericită împreună cu fiul ei în anii 1920.  

image

Atmosfera anilor 1920 de la Mamaia a rămas consemnată de Regina Maria, fiind cunoscută iubirea acesteia pentru Mare dar şi dorinţa ei de a scrie despre locurile unde a călătorit:

imense întinderi de nisip; o plajă atât de lungă încât sfârşitul i se pierde în depărtare, cu scoici trandafirii ca nişte petale de flori aruncate de zâne, băi de mare şi acel râs ce izbucneşte anume când năvăleşte asupra ta apa rece, foşnetul şoptit al valurilor ce se sparg rând pe rând la mal, lăsând fiecare o fâşie de spumă albă ca zăpada; jocuri prin nisip, câini nebunatici luptându-se cu câte o bucată groasă de lemn azvârlită de valuri pe mal, sau înnebuniţi de bucurie şi alergând ca nişte ogari cenuşii într-o fugă zănatecă de-a lungul plajei..

Din 1925 Regina Maria avea să-şi construiască însă casa viselor la Balcic, Mamaia devenind locul predilect al vacanţelor Principesei Elena şi ale Regelui Mihai. Familia Principesei Elena a venit adeseori în vizită la reşedinţa de la Marea Neagră, printre invitaţi fiind şi Principele Philip al Greciei, astăzi Ducele de Edinburgh, ca şi Regele George II al Greciei, la acea vreme fiind căsătorit cu Elisabeta, fiica Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria.

image

Palatul Regal de la Mamaia a fost vândut la începutul anilor 1930 către Ministerul de Război, palat care în perioada comunistă a rămas tot în folosinţa Ministerului Apărării. După 1990 din câte ştiu clădirea a devenit un cazino folosit mai mult de noii îmbogăţiţi, un epitom al societăţii româneşti contemporane aflată în contrast cu valorile perioadei interbelice.

Nostalgia după atmosfera unei epoci apuse probabil pentru mult timp, datorită kitschului şi decadenţei contemporane, mai poate fi admirată doar în fotografii şi cărţi poştale vechi.

image
image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite