Olimpicul Omer Cerrahoglu: „Trebuie găsit un sistem prin care să nu intre toţi tâmpiţii la facultate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omer Cerrahoglu  FOTO: Cosmin Carp
Omer Cerrahoglu  FOTO: Cosmin Carp

Cel mai prolific olimpic român la matematică, băimăreanul Omer Cerrahoglu (19 ani), va pleca peste câteva zile în SUA, unde va studia informatica la cea mai prestigioasă universitate din lume: MIT. Înainte de plecare, Omer vorbeşte despre sistemul educaţional pe care îl lasă în urma lui, în România.

După o perioadă lungă în care a adus prestigiu României prin numeroasele concursuri internaţionale de matematică la care a fost medaliat cu aur, Omer Cerrahoglu este aproape de o nouă etapă în viaţa sa. Înainte de asta, ca orice licean de vârsta lui, a trecut la începutul acestei veri prin examenul de Bacalaureat. În plus, a mai bifat o olimpiadă internaţională şi povesteşte despre cum se aşteaptă să fie experienţa sa la cea mai renumită universitate din lume.

De la 1 septembrie, Omer va fi student la Massachusetts Institute of Technology (MIT), universitate din SUA clasată pe primul loc în Topul QS, care clasifică instituţiile de învăţământ din întreaga lume. La MIT, el va studia informatica şi a fost acceptat la începutul acestui an după o serie de examene şi eseuri. Este facultatea la care visa să ajungă, iar datorită rezultatelor sale de excepţie a fost acceptat fără probleme. Recunoaşte că nu îi va fi uşor, însă spune că nici nu îşi doreşte acest lucru.

„Plec pe 15 august, iar şcoala începe la 1 septembrie. Până atunci, am timp să-mi fac toate actele necesare, să fac turul de orientare şi să îmi aleg traseul pe care voi merge în primul semestru. Nu prea am idee cum va fi, dar vreau să încep în forţă pe cât se poate. Încă îmi este neclar cum vor decurge primele ore şi ce anume voi studia, dar toate acestea le voi afla la faţa locului. Voi încerca să îmi intru rapid în ritm şi să particip la cât de multe cursuri. Am vrut informatică, iar MIT este universitatea care îţi oferă totul în acest domeniu“, spune Omer.

Ministrul Educaţiei şi olimpicul băimărean FOTO: Cosmin Carp

omer cerrahoglu baia mare foto

Bac-ul, „Un test pentru care trebuie să toceşti“

A terminat liceul cu brio şi este, probabil, cel mai renumit elev al Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai“ din Baia Mare. S-a prezentat cu încredere la examenul de Bacalaureat, pe care l-a luat cu media 9,51. Spune că acest examen nu a prezentat un interes mare pentru el, având în vedere că deja fusese acceptat la facultăţi precum MIT, Princeton sau Stanford. Cu toate acestea, era un examen pe care trebuia pur şi simplu să-l treacă, aşa că nu s-a chinuit prea tare. „La matematică nu am dat. Este una dintre puţinele chestii prin care să spunem că scap puţin de regulament, datorită olimpiadelor. La informatică nu mai ştiu exact cât am luat, dar parcă am luat 9,50, iar la română, 9,05. E foarte bine, zic eu“, punctează Omer.

Când vine vorba despre structura examenului de Bacalaureat, olimpicul spune că nu este una care să-i avantajeze pe elevi. Este un test la care, în loc să-ţi pui mintea la contribuţie, trebuie mai mult să toceşti. „La matematică am văzut subiectele şi mă bucur că au fost mai simple. Se cere prea mult de la elevii de liceu, se pierde prea mult timp pe calcule. Prostii din astea. La română trebuie memorat, reţii totul, eseurile alea lungi. Toceşti totul şi-ai terminat, şi-atunci ce-ai rezolvat?“, se întreabă Omer.

Facultatea „Ar trebui să fie o chestie de elită“

Modificările pe care premierul şi le doreşte la Legea Educaţiei, doctoratul la fără frecvenţă sau idei precum aceea ca toţi elevii să poată accede la o universitate chiar dacă nu au obţinut diploma de Bacalaureat, sunt alte lucruri pe care Omer Cerrahoglu nu le vede cu ochi buni.

„Evident, trebuie găsit un sistem prin care să nu intre toţi tâmpiţii la facultate. Pe de altă parte, trebuie să înţelegem că facultatea ar trebui să fie o chestie de elită. Acum, tendinţa este ca la facultate să intre toţi şi foarte mulţi îşi iau doctorat. Am văzut foarte multe teze în care ei nu fac nimic. Practic, iau toţi de la alţii. Au fost plagiatul lui Ponta sau doctorate luate dubios. Ca să intri la facultate trebuie să dovedeşti că eşti inteligent. Dacă nu, sunt atâtea variante“, arată Omer Cerrahoglu.

Gustul amar al educaţiei

La începutul acestui an, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, făcea o vizită în Baia Mare, iar un punct de oprire a fost liceul la care învăţa Omer Cerrahoglu.

Remus Pricopie a insistat să se întâlnească personal cu matematicianul care a adus atâtea medalii României şi, timp de 10 minute, l-a rugat să nu părăsească lotul de matematică, pentru ca mai târziu să uite de tânărul care a ţinut drapelul la fiecare olimpiadă. Totul s-a petrecut în prezenţa mai multor personalităţi locale şi jurnalişti, inclusiv a reporterului „Adevărul“ şi a primarului oraşului Baia Mare, Cătălin Cherecheş.

Omer Cerrahoglu s-a simţit apoi dezamăgit de insistenţele ministrului, după ce, ajuns la baraj, a fost obligat să renunţe. „Ministrul ăsta a fost un şmecheraş şi jumătate. El îmi spune să vin, ai fost şi tu de faţă (n.r. – adresându-i-se reporterului «Adevărul»). I-am trimis un mail în care i-am spus că mă duc la informatică şi în măsura posibilităţilor mă duc şi la matematică şi, după ce m-am dus şi la locală, şi la judeţeană la matematică, n-am putut să merg la naţională, pentru că eram la baraj la informatică. În fine, după aceea, am fost de acord să mă duc la toate barajele, deşi aveam un handicap de 20 de puncte şi nu s-a putut. Eu eram cel în dezavantaj, eu porneam de la zero, dar mi-au spus că aşa sunt regulile şi n-am putut să particip la baraj“, încheie Omer.
Până la ora închiderii ediţiei, deşi a fost contacat pentru un punct de vedere, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, nu a răspuns afirmaţiilor olimpicului Omer Cerrahoglu.

“Voi încerca să îmi intru rapid în ritm şi să particip la cât mai multe cursuri. Am vrut informatică, iar MIT îţi oferă totul în acest domeniu“ Omer Cerrahoglu, olimpic

Ministrul şi olimpicul, la un eveniment din Baia Mare FOTO: Cosmin Carp

MIT, un vis împlinit

Numele: Omer Cerrahoglu
Data şi locul naşterii: 3 mai 1995, Istanbul.
Studiile: Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“ din Baia Mare.
Student al universităţii americane Massachusetts Institute of Technology (MIT).
Portofoliu:
În 2009, în clasa a VII-a, a câştigat prima medalie de aur la Olimpiada Internaţio-nală de Matematică de la Bremen.
A doua medalie la Olimpiada Internaţională a venit în clasa a VIII-a (2010), când a câştigat argintul, în Kazahstan.
În clasa a IX-a (2011), în Olanda, a câştigat argintul.
În clasa a X-a (2012) a luat iar aurul, la Olimpiada Internaţională din Argentina.
În 2013, în Columbia, a luat din nou medalia de argint.
Are şase medalii de aur la Balcaniadă şi şapte medalii de aur la olimpiadele naţionale.
Locuieşte în: Baia Mare

Observator la o olimpiadă internaţională

După ce a fost catalogat un geniu al matematicii datorită rezultatelor sale la concursurile interna-ţionale de matematică, Omer Cerrahoglu a făcut parte an de an din lotul României de matematică. A câştigat numeroase medalii şi a fost chiar la un pas de a deveni cel mai prolific olimpic al tuturor timpurilor, pe plan mondial. În 2014, la Olimpiada din Africa de Sud, Omer Cerrahoglu a fost observator, participând activ la organizarea olimpiadei şi la corectarea lucrărilor. Spune că a fost o experienţă relaxantă, dar, la întoarcere, s-a lovit din nou de un sistem vechi în care s-a demonstrat că România „suferă din toate încheieturile când vine vorba de mentalitatea unui minister şi de regulile făcute de persoane cu prea puţină experienţă“.

Mai puteţi citi:

Cei mai „frumoşi“ români şi-au dat întâlnire pe Valea Vaserului

Povestea de dragoste dintre Octavian Goga şi timida dăscăliţă Aurelia Rusu. „Noi n-am avut o dragoste aşa ca azi“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite