Războiul Nectarinelor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muncitorii români angajaţi în agricultura spaniolă sunt victime colaterale în războiul economic dintre Uniunea Europeană şi Rusia.

În această perioadă în care experţi avizaţi ne descriu la rece, pe larg, implicaţiile geostrategice ale diferitelor scenarii ale evoluţiei crizei ucrainiene, la Fraga, în Huesca e o căldură aşa cum numai Peninsulei Iberice şi Bărăganului le e dat să suporte. Peste 30 de grade la umbră, desigur, pentru că se stă la umbră după cum veţi vedea, şi asta din păcate, fără nicio plăcere.

V-am mai spus deja, acum câteva luni, mama e la muncă în Spania, e mulţumită acolo. E mulţumită pentru că simte cel mai important beneficiu al cetăţeniei europene: dreptul la muncă (plătită decent, nu ca în România), nu fondurile sau birocraţia UE, nu competiţia dintre conservatorii conservatori şi socialiştii conservatori.

În mod plăcut surprinzător, am aflat de la mama că în comparaţie cu muncitoarele spaniole din agricultură este plătită egal, deci Spania e mult mai ofertantă decât statutul de second hand citizen în România, cu sărăcia aferentă. Nu e Paradisul promis - cine mai crede astăzi, aici sau aiurea, în promisiuni? – dar e mai bine sau mai bine zis era. Pentru că războiul din Ucraina se simte - poftim globalizare - până la Fraga. După sancţiunile economice ale UE faţă de Rusia, aceasta a replicat cu propriile-i sancţiuni: din meniul ruşilor, Kremlinul a tăiat produsele europene, printre care şi cele peste 900.000 de tone de piersici şi nectarine spaniole, unele dintre ele culese, ambalate şi încărcate în camioane de români, până mai ieri. Pentru că între timp, la Fraga, munca s-a oprit iar 7 camioane s-au întors deja din drumul lor spre est. Vor fi descărcate, ambalate iar în alte lăzi şi trimise apoi către un alt colţ al Europei.

Desigur, doar rusul de rând va duce dorul nectarinelor hispanice pentru că Putin va avea fără îndoială altele, aşa cum continuă să aibă şi nave de război franţuzeşti şi bani germani de pe urma gazelor. O dată în plus se adevereşte temerea părinţilor fondatori ai socialismului european: războiul loveşte cu precădere în muncitorii de rând, capitalul o duce bine mersi în continuare - comisarul Cioloş a anunţat ajutor pentru firmele afectate, nici un cuvânt despre muncitorii care vor rămâne şomeri.

În fine, cât va continua criza ucrainieană, în Huesca şi în Bărăgan viaţa va merge mai departe, cu sau fără nectarine dar mai ales fără nişte locuri de muncă şi minus nişte euro uşor de câştigat în Spania, dar imposibil în România.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite