Băsescu: Categoric o voi susţine pe Elena Udrea pentru că este candidatul PMP la Preşedinţie. Obiectivul meu nu este să devin premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu FOTO Adevărul
Traian Băsescu FOTO Adevărul

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la B1 TV, că o va susţine, fără rezerve, pe Elena Udrea în campania pentru alegerile prezidenţiale din acest an. Şeful statului a mai vorbit despre un eventual tandem cu Elena Udrea, despre propunerea de la Ministerul de Buget, despre condamnarea lui Dan Voiculescu, dar şi despre situaţia de la INS.

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

Despre întâlnirea de la Cotroceni

Eu am fost un susţinător fără rezerve al PMP. Nu m-am dat în lături de la niciun fel de susţinere, asumându-mi acest partid nou. Categoric susţin candidatul la funcţia de preşedinte al acestui partid. A fost Diaconescu, l-am susţinut până când a anunţat că e un candidat independent. În acest moment, susţinerea mea pentru el nu mai poate funcţiona. Azi e Elena Udrea candidat, categoric o voi susţine în campania electorală pentru că e candidatul PMP. Dacă mâine sunteţi dvs, vă susţin pe dvs.

Eu am semnat pentru Diaconescu atât timp cât a fost propunerea de candidat al PMP, eu nu mă pot dezice de PMP să susţin un candidat independent, ar fi caraghios. Cristian Diaconescu avea toate datele unui om care, dacă se aşază pe scaunul de la Cotroceni, poate duce lucrurile înainte. A fost o opţiune în interiorul partidului, chiar un soi de minirevoltă. Dacă s-ar fi dus la colegiul director, cred că ar fi fost o dezbatere corectă.

Deşi am un respect deosebit pentru Cristi, cred că a avut o problemă de conştiinţă, a avut o discuţie despre care eu nu am ştiut, cu membrii comitetului de conducere, care l-au întrebat dacă a fost în 322 (n.r .- cei 322 de parlamentari care au votat pentru suspendarea preşedintelui în 2007), el a spus că nu, că a fost într-o deplasare. Dar pe site-ul Camerei Deputaţilor sunt documentele cu semnătura lui pentru suspendare, tabelul în care a fost prezent la vot. Cred că era esenţial să spună de ce a spus că a fost în deplasare şi probabil ar fi putut să dea o explicaţie, a preferat să nu se ducă. Eu ştiu că domnul Diaconescu este un om elegant, ştie că Fundaţia Mişcarea Populară e o fundaţie pe care eu am cerut să fie creată, nu cred că va rămâne în fruntea ei.

Spre marea mea surprindere s-a aliat imediat cu Cataramă, cred că asta nu s-a întamplat într-o oră, cred că era o discuţie de mai demult. Poate e şi felul lui de a fi, dar altfel e un om de tot respectul, probabil ca în 2007, fiind vicepreşedinte al PSD, a trebuit să semneze, asta e viaţa. Eu susţin PMP. Actualul candiat a fost un ministru bun, peste 6.000 de proiecte sunt împrăştiate, este un om care a avut cea mai bună absorbţie, este un om pragmatic şi extrem de loial. Elena Udrea este un om foarte hotărât şi are o rezistenţă incredibilă. Rezistă şi la atacuri.

Despre un eventual tandem cu Udrea

Am o nepoţică şi mai vin încă doi nepoţei. Voi avea treabă. O să-i ajut la partid, dar funcţia de prim-ministru este treabă pentru alţii. Ştiu foarte bine ţara asta, problemele economice şi pârghiile unde trebuie apăsat, dar poate a trecut vremea mea. Obiectivul meu nu este să devin prim-ministru. Vă pot spune că în toate studiourile văd foarte mulţi domni economişti. Să nu se supere, dar aceşti oameni habar nu au şi vorbesc fără să înţeleagă. Mulţi dintre ei au fost în Guvern şi nu au făcut nimic. Este economia din cărţi, dar ca să aplici trebuie să cunoşti economia României.

Ce vă pot spune eu, e un regret enorm pentru 2010, pentru măsurile luate şi care au făcut populaţia să sufere, dar am satisfacţia că s-au luat măsurile corecte pentru ieşirea rapidă din criză. Multe alte ţări se zbat şi acum în criză. Soluţiile uneori brutale, care fac populaţia să sufere, dar uneori o aduc în situaţia de acceptabilitate economică, sunt cele de aplicat. Nu sunt multe ţări care de la un deficit de 9% în 2009 şi o cădere economică de 6% să fi trecut în 16 - 18 luni din nou pe creştere.

Despre şansele Elenei Udrea

Ştiu că va primi destule voturi de la PDL. Eu sper într-un rezultat bun la aceste alegeri, să ia un procent mai mare decât la europarlamentare pentru că, altfel, toată ura se va vărsa către acest candidat. A obţinut 6,2% şi a fost un dezastru, iar partidul lui MRU a luat 2% şi a ieşit glorios din campanie. Este un tratament incorect. Intrarea Elenei Udrea rupe dreapta, dar Diaconescu era bun, iar Macovei, pentru care am toată simpatia, este tolerată, nu o dă nimeni afară din partid.

Acei oameni care se afişau cu mine la suspendare au devenit mari suporteri ai lui Diaconescu, deşi el a participat în 2007. Mă uit cât de critici sunt unii deontologi că PMP distruge dreapta, dar acum două luni nu erau declaraţiile lui Blaga, Antonescu, Iohannis: „Băsescu şi PMP, nu“. Acest partid nu o să dispară şi va avea un cuvânt greu de spus. La ultimul sondaj, între 1-5 august, la încredere am 26%, la cât de mulţumiţi sunt am 36%. Este un sondaj cinstit.

Ei nu au avut curaj să apere ce s-a făcut bun. La PDL, de acum nu mă mai aştept la nimic, s-au dezis de mandatul lor la guvernare, se pupă cu liberalii, au fuzionat. Mi-e greu să văd că partidul care a dat 3 primari generali, de două ori preşedinte, nu are ambiţia să aibă candidat la prezidenţiale. Pe mine m-a surprins toleranţa PDL faţă de decizia Monicăi Macovei de a candida independent. M-a surprins tăcerea PNL. La Monica Macovei nu se întâmplă nimic, iar Blaga trage şi o minciună. Nu există termenul de auto-excludere.

Mă tem că este un soi de capcană. O lăsăm pe Macovei să candideze şi ea aduce electoratul lui Băsescu în turul II. Odată cu intrarea lui Macovei, şansele lui Diaconescu se reduseseră major. Era mai identificată Macovei cu acel electorat decât Diaconescu.

Despre posibila întâlnire cu Iohannis

A fost o dezbatere ridicolă. Nu vreau să creez un precedent. Este problema de credibilitate a lui Iohannis. Nu voi spune niciodată, nici SPP, cine a intrat la preşedinte în casă. Nu aş vrea să intru în niciun fel de declaraţii care să creeze prejudicii, cu excepţia lui Victoraş Ponta. Întâlnirile mele cu Ponta sunt un deliciu şi vă asigur că are tupeu făcând un caz din posibila vizită a lui Iohannis la mine acasă, cu o poză care nu spune nimic.

Dacă mă obligă prin atitudine publică, voi mai da înregistrări. Este un preşedinte care vrea să-şi obţină mandatul prin ură. O să i se întoarcă în cap ura pe care o sădeşte. Nu va putea să livreze populaţiei ce a minţit că poate să livreze.

Eu încă sper că acei candidaţi care nu au CV-ul complet să o facă ei. Nu este nimic de dispreţuit, dar spune-o. Candidatul să spună că a omis acest lucru, îl face public şi nu este nicio problemă. Astăzi am avut o discuţie de circa trei ore cu PMP, am vrut să-i văd într-o discuţie mai consistentă. Am înţeles că sunt foarte optimişti în ce priveşte rezultatul candidatului. Nu spun că Udrea este un candidat slab, va fi extrem de activă şi uneori agresivă, dar a spus că dacă ar fi fost în competiţie cu unul ca Năstase sau Traian Băsescu, nu s-ar fi băgat. Mi-a plăcut francheţea Elenei Udrea. Seamănă cu fii-mea.

Despre candidaţii la Preşedinţie

Candidaţii cred că este uşor să ajungi preşedinte. Populaţia este înşelată pentru că menţinând această temă a urii, Ponta nu spune de absorbţia fondurilor europene, are o absorbţie de trei procente, de milionul de locuri de muncă. Această temă va fi întreţinută de Antena 3 şi de televiziunea lui Ghiţă. Deşi mai sunt încă vreo trei luni, s-ar putea să se trezească românii că Ponta şi propaganda îi păcălesc. Depinde foarte mult şi de contracandidaţii lui Ponta. Dacă este domnul Iohannis, nu va ieşi la luptă. Udrea şi Macovei vor ieşi, dar trebuie să iasă şi Iohannis. Iohannis este plasat cel mai bine din partea Opoziţiei.

Mă uitam cum înghiţim minciunile lui Ponta, cu CAS, că sunt probleme pentru că a semnat Băsescu tratatul fiscal, la Bruxelles. E o minciună odioasă, tratatul a fost ratificat la solicitarea guvernului Ponta în 20 iunie 2012, e ratificat de el. Tratatul are două capitole - 3 si 4 - care se adresează ţărilor din zona euro şi e facultativ pentru non - euro. În aceste capitole decurg obligaţiile cu celebrul MTO, iar guvernul a trimis pentru ratificare tratatul spunând că îşi asumă şi capitolele 3 si 4, votate în unanimitate de parlament.

În toate programele trimise de guvern la Bruxelles, programul de convergenţă sau programul naţional de reformă, scrie foarte clar că îşi asumă că în 2015 să aibă un deficit structural de 1%. La televizor spune că a semnat Basescu în 2 martie, iar el a ratificat cu majoritatea lui acest tratat. Nu poţi să o duci doar cu minciuni, mai sunt şi români care citesc, care se uită.

Despre rolul lui Tăriceanu

Tăriceanu a fost un puternic susţinător al alianţei cu PSD. După ce a dat afară PDL la guvernare, s-a dus pe varianta susţinerii PSD în Parlament şi a făcut ţara ţăndări. Cred că domnul Tăriceanu, care a adunat 32 de parlamentari, va duce voturile ofrandă lui Victor Ponta. Liberalul roşu şi-a asumat acest rol. Una dintre condiţiile pe care le-am pus astăzi este să nu facă niciodată vreo cooperare cu socialiştii. Este toxică. În România există o condiţie în care nu e bine să guvernezi. Este bine să stai în Opoziţie decât să guvernezi.

În situaţia în care nu a existat o formulă de unificare a dreptei, soluţia este să se susţină candidatul care intră în turul II. Trebuie multă atenţie la modul în care îşi desfăşoară bătălia. În primul tur disputa va fi pentru ocuparea poziţiei doi, Ponta intră sigur în turul doi, şi trebuie gestionat astfel încât să nu se întâmple lucruri iremediabile. România se poate întoarce înapoi dacă electoratul românesc va da socialiştilor toată puterea, cu Ponta la Cotroceni, sigur România se va întoarce înapoi.

Despre propunerile de la Buget şi Cultură

Vâlcov este o propunere pe care Ponta şi-o asumă. Îl cunosc de când eram preşedinte al PD şi îmi aduc aminte că am scos toată organizaţia de tineret să voteze. Nu aş putea să spun că dacă Vâlcov a trecut la PSD, nu a confirmat. CCR mă obligă să emit decretul, probabil că îl voi emite luni. Mă bazez şi că Ministerul Culturii îl are pe domnul Kelemen.

Despre condamnarea lui Dan Voiculescu

Nu mă pot uita la Antena 3, nici familia mea. Ar însemna să ne luăm câmpii la câte aflăm de acolo. Am văzut mitingul de la Cotroceni şi abordarea. Am înţeles că a fost o abordare prin care jurnaliştii vor să se substituie Justiţiei, să scoată lumea în stradă. Niciodată nu l-am considerat pe acest turnător un posibil adversar al meu. L-am dispreţuit, îi ştiam originile, nu ştiam probele. Nu am rămas fără reacţie când am aflat că sunt documente publice. Mă întreb până unde poate merge lichelismul în acest trust?

Ce mi-a prilejuit acest incident, l-am vazut pe ziaristul Negrea care a facut publice foarte multe documente, de ce nu le-au găsit organele statului? Mă întreb ca şef al statului, nu am rămas fără reacţie când am aflat că sunt documente publice. A mai dezvăluit un lucru, lichele, oameni fără caracter. Vedeam nişte stâlpi ai dreptăţii şi ai legii, şi ei semnau să le intre în firme bani de la Crescent, nu semnau nişte prostovani, ci oameni de presă foarte informaţi. Categoric institutiile statului au greşit, am înteles că din '94 Voiculescu a început să transfere banii românilor din Cipru, prin Crescent, şi vă spun ca preşedinţia României a apelat la dpmnul Negrea să îi pună la dispoziţie aceste documente.

După ce am văzut documentele prezentate de domnul Negrea, mi-am adus aminte, cred că eram în Guvern sau eram secretar de stat, dar unele obiective au fost IC-urile. Cred că cineva a împins lucrul acesta şi guvernul nu şi-a dat seama, din lipsa de experianţă, dar băieţii au plecat şi cu banii care urmau să vină, Ceauşescu vindea la şase luni, un an, trei. Probabil au primit foarte mulţi bani din contractele din vremea lui Ceauşescu.
Acum am mai înţeles şi de ce s-a prăbuşit Bancorex, de ce a trebuit devalizat până la prăbuşire, ştiu situaţia în care era pentru că am condus programul Banca Mondială, când s-a ajuns la concluzia că banca nu mai poate funcţiona.

Nimeni nu a avut atunci inspiraţia să ceară documentele, să vadă ce acreditive sunt deschise, Bancorex finanţa exportul. Documentele prezentate de domnul Negrea trebuie folosite de statul român. Cazul Crescent e ieşit la lumină şi nu se poate opri, cu toţi cei care au responsaibilităţi, cu semnături pentru bani, trebuie să răspundă. Eu vreau să cred că instituţii de parchet sunt deja cu cererea de comisie rogatorie în Cipru, să vedem în băncile din care au venit aceşti bani, ce bani mai sunt încă în Cipru. Aş lua toate IC-urile care s-au privatizat puţin la mână, să vedem ce se mai poate salva. Abia acum înţeleg de ce judecatoarea, în procesul lui Voiculescu, întreba şi de banii de la Crescent.

Despre plimbarea Antenei 3 de la Cotroceni

Grav e că după ce se ştie unul ca Ponta doarme cu capul pe mizeria de la Antena 3 şi ştie că e finanţată cu bani furaţi de la poporul român. Mă refer la banii Crescent, banii Securităţii. Acest om şi-a însuşit banii statului român. Antena 1 s-a finanţat cu peste un milion si Gazeta Sporturilor cu vreo 200.000 euro. Probabil sunt şi multe alte sume, care trebuie căutate, pentru ca sunt bani publici, şi trebuie extinse lucrurile.

Despre situaţia de la INS

INS a dat datele corect. Este foarte greu să vezi unde este neglijenţa, unde este comanda politică. Victor Ponta nu avea nevoie să audă cuvântul recesiune în campanie. Când este zi de comunicare a INS, mă uit şi pe Eurostat. A fost o gândire de gâgă. Nu am vrut să-l scuz pe directorul INS, nu este o situaţie să fie scuzat. Este recesiune pur şi simplu, nu tehnică. Sunt trei motive: reducerea investiţiilor, taxa pe stâlp şi acciza la carburant. Eu aş anula taxa de stâlp şi aş scoate acciza la carburant. Sunt convins că economia ar începe să ticăie din nou.

De ce nu se urcă cu picioarele pe Guvern să atragă fonduri europene. De ce nu accesează fonduri ca să creeze locuri de muncă? Dacă se introduce reducerea CAS, vă asigur că va fi anulată de la 1 ianuarie or vor fi introduse taxe pe care le va suporta poporul. Avem angajamentul de a respecta tratatul fiscal, să ajungem la und deficit de fond structural de 1%. Avem cele două programe care au fost aprobate de UE.

Pe data de 23 iulie, doamna ministru s-a dus la Comisia Europeană cum să amâne această obligaţie pe care ne-am asumat-o. Doamna nu ştie ce a fost după ce au plecat. Zâmbete. Ei şi-au scris în lege că până în 2015 vor ajunge la deficit structural de 1%.


Preşedintele PMP Elena Udrea a declarat, miercuri, după discuţia de la Palatul Cotroceni cu Traian Băsescu, că a fost o întâlnire "pozitivă şi constructivă", dar că şeful statului va prezenta concluziile în această seară.


„Ceea ce vă pot declara este că a fost o discuţie pozitivă, una în care am discutat foarte mult despre conţinutul programului şi oferta candidatului Elena Udrea, despre PMP şi despre campania electorală în general. A fost o discuţie extrem de consistentă, cu multe argumente. O descriu ca pe o întâlnire pozitivă, pentru mine şi pentru partid“, a declarat Udrea.

Rămâi pe adevarul.ro pentru principalele declaraţii ale şefului statului

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite