FOTO Vacanţă la Albota, oaza de linişte din inima Făgăraşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La aproximativ 60 de kilometri de Sibiu, în inima naturii şi în decorul de poveste al munţilor Făgăraş, un complex turistic dezvoltat de un investitor german vă aşteaptă cu cele mai bune preparate din păstrav, pâine şi deserturi de casă, lacuri de pescuit şi peisaje care îţi taie respiraţia.

La Albota se ajunge uşor, din drumul naţional 1, complexul fiind la aproximativ 60 de kilometri de Sibiu şi 110 kilometri de Braşov. În localitatea Arpaşu de Jos urmaţi indicatoarele, treceţi apoi prin Arpaşu de Sus şi de aici, după 4 kilometri de drum neasfaltat dar uşor accesibil cu maşina, ajungeţi într-un loc ce păstrează parcă frumuseţea senină a începutului de lume. 

Nu veţi şti unde să vă opriţi mai întâi privirea, la crestele munţilor, la pădurea din jur sau la bazinele pline cu păstrăvi. Şi, cu siguranţă, dacă aţi ajuns la Albota o dată veţi reveni cu plăcere iar şi iar. 

Locul şi povestea

De profesie inginer softist, născut şi crescut în România, Martin Mueller a plecat în Germania la 21 de ani. Şi-a construit o carieră extrem de solidă în domeniu, ajungând să aibă propria afacere în IT. Aşa s-a şi întors în ţară, recrutând mai întâi personal şi apoi extinzând şi aici afacerea din Germania. I-a mers extrem de bine, atât de bine încât la un moment dat şi-a pus problema unde să meargă profitul. Aşa a cumpărat, mai întâi păstrăvăria Albota. 

Îşi aminteşte zîmbind cum s-a îndrăgostit din prima clipă de locul care era, odinioară, unul din cadrele favorite de relaxare ale lui Nicu Ceauşescu. Când a ajuns aici, fosta păstrăvărie a IAS-ului artăta deplorabil dar peisajul era de poveste iar bazinele de peşte i-au readus în suflet copilăria simplă, cu bunici la ţară şi ore lungi petrecute la pescuit, pe malul Târnavei.  

albota15

„Trăind în Germania, am obţinut totul, aveam 40 de ani dar din punct de vedere profesional eram la vârf. Aveam tot ce îmi trebuia dar undeva îmi lipsea ceva în lumea asta virtuală, ceva concret. Câştigam şi 250 de euro pe oră dar eu mă gândeam de fapt cum ar fi creasta munţilor Făgăraş, acolo nu vedeai niciun copac, niciun deal. 

În Germania am impresia foarte clar că eşti într-un mecanism super bine organizat, trebuie să te învârţi exact cu viteza care îţi este dată, nu prea repede, nu prea încet. Dacă asta faci câştigi bine. Şi în acest mecanism totul este foarte planificabil, totul este foarte sigur. Temele mele cu clienţii mei şi cu angajaţii mei erau stereotipice: ce facem anul acesta, cum putem anul viitot să creştem 10 la sută din venituri şi să scădem costurile poate cu 5 la sută. Astea erau temele anuale predispuse într-un mecanism care merge, care permanent este uns de ideea performanţei. De fapt, foarte plictisitor”, povesteşte Martin Mueller, zâmbind, după care îţi explică faptul că pentru el România, tocmai pentru că nu e deloc previzibilă din foarte multe puncte de vedere, a fost o provocare. 

De la câteva camere la 100 de locuri de cazare

Acum, mângâind cu privirea locul de care şi-a legat definitiv sufletul, povesteşte că, la început, nu a avut nici pe departe ideea de a face un complex turistic. „Nu a fost niciodată ideea mea şi ţelul meu să fac un complex turistic. Totul de fapt e întâmplare. Am cumpărat atunci păstrăvăria pentru că, fiind copil mic la Mediaş, îmi plăcea să mă duc la pescuit, peste jumătate din timpul copilăriei mele l-am petrecut pe râul Târnava. Când am văzut acesată păstrăvărie părăsită, arsă dar la poalele muntelui cu apă atât de cristalină, atât de clară, chiar dacă drumul era prost, curentul era rupt, era furat, am spus că e o oportunitate. Banii nu mai contează în acel punct, 100.000 de euro cred că am plătit, am vrut să am un refugiu pentru mine personal. Lucrând în soft, în viaţa virtuală, îţi trebuie neapărat relaxare, natura era cadrul natural în care mă simţeam bine şi încărcat cu idei noi şi cu ţeluri noi puteam să pornesc la orice proiect”, povesteşte Martin Mueller.  

albota11

A început cu amenajarea păstrăvăriei, apoi a vândut păstrăvi unui mare lanţ de magazine. Când a tras însă linie a constatat că nu e o afacere rentabilă, aşa că în 2004 a ridicat prima clădire 15 camere şi 35 de locuri de cazare. S-au trezit cu turişti mult peste aşteptări, aşa că afacerea a crescut firesc, în ritm cu numărul din ce în ce mai mare de solicitări. A urmat pensiunea Albota, cu 18 camere, restaurant mare pentru 400 de persoane, apoi alte două cabane cu încă 12 camere. Astăzi, complexul are 40 de camere, cu 100 de locuri de cazare. 

Mâncare naturală, cu produse din ferma proprie

S-au extins terasele, însă dacă ajungi vara, la sfârşit de săptămână, abia dacă reuşeşti să găseşti un loc de parcare. Vin oameni de peste tot, unii rămân, alţii vin doar pentru câteva ore de relaxare şi pentru preparatele renumite din păstrăv. „Producem cam 3 tone pe lună, nici nu facem faţă câteodată cu producţia, anul trecut am mai cumpărat vreo 10 tone”, spune Martin Mueller. Clienţii fideli ştiu că păstrăvul în fulgi de porumb e o adevărată minunăţie, la fel papanaşii sau îngheţata de casă. 

albota18

De altfel, cele mai multe din preparatele din meniu au la bază produse naturale, făcute în ferma proprie. Odată cu dezvoltarea complexului turistic, la Albota şi la Cârţişoara a „crescut” şi o fermă în care cresc bivoli, vită de carne Angus, bălţate româneşti, oi, capre, porci, bibilici, găini de ouă, raţe şi iepuri de casă. De asemenea, au fost ridicate două sere, pentru zarzavaturi şi legume, iar pentru ca savoarea să fie completă de pe masă nu lipseşte pâinea de casă, făcută în cuptorul propriu. Tot pentru turişti se fac aici murături, dulceţuri şi sucuri naturale, brânzeturi şi mezeluri delicioase.  

Vacanţă activă în inima muntelui

La Albota vin turişti din toată ţara, foarte mulţi din zona de sud care aleg locul şi pentru Crăciun, Paşti sau Revelion. Vin şi mulţi manageri străini, care vor să iese din oraşe împreună cu familiile, dar şi multe firme în teambuilding sau pentru clienţii lor, mai ales branşa de medicamente. Vin şi foarte mulţi români, atraşi în primul rând de bucătăria renumită. Pentru cei care rămân mai mult timp şi vin cu familia complexul are şi o sală specială destinată copiilor. „Turiştii vor în primul rând să se relaxeze, sunt şi hărţi cu trasee montane, avem biciclete, avem ATV-uri, pe lângă săli de conferinţă şi săli cu aparte de fitness, tenis de masă, avem sală pentru copii special amenajată pentru copiii mici, şi eu am copii mici, familiile cu copii sunt clientelă de bază a noastră, nu există străzi, nu există poluare”, explică Martin Mueller. 

albota13

Pueţi să faceţi o plimbare în zonă, să gustaţi în mijlocul naturii zmeură sau mure, să pescuiţi nu doar păstrăv ci şi crap şi caras în lacuri amenajate, aflate la aproximativ 1 kilometru distanţă. La 15 kilometri distanţă, la Cârţa, puteţi vizita renumita Abaţie Cisterciană, mânăstire catolică din secolul XIII cu o poveste impresionată şi o arhitectură deosebită. Puteţi face drumeţii în căldarea Arpăşelului sau puteţi da o fugă până la Bâlea Lac, până unde sunt aproximativ 30 de kilometri. 

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook,125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Vă mai recomandăm: 

Vacanţă de poveste la Răşinari, în satul copilăriei lui Goga şi Cioran

La doar 10 kilometri de Sibiu, un sat românesc autentic, pitoresc şi plin de poveşti frumoase vă aşteaptă să-l descoperiţi în cadrul celei mai frumoase campanii Adevărul, „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă”.

Drumeţie de poveste pe vârful Negoiu, muntele de pe care se vede Dunărea

Minunile ascunse ale Făgăraşilor curg de la cabana Negoiu pînă pe vârf de munte, într-un tablou de poveste care îţi umple sufletul şi îţi taie respiraţia. Haideţi cu noi într-o excursie minunată, în cadrul campaniei Adevărul „125 de locuri pentru care iubim România“.

FOTO VIDEO Cu bicicleta pe vârful Măgura. Împrejurimile de poveste ale Sibiului, descoperite pe două roţi

Bicicliştii experimentaţi spun că traseul până pe vârful Măgura nu e unul uşor, dar merită din plin tot efortul. Priveliştea de pe vârf opreşte parcă timpul şi te lasă fără cuvinte.

VIDEO FOTO Drumeţie în munţii Făgăraş. Peisaje de poveste şi casacada Şerbota, cea mai frumoasă din zona Făgăraşilor

Cu rucsacul în spate şi cu nelipsitul aparat de fotografiat Munţii Făgăraş vă aşteaptă cu peisaje de poveste, care încântă ochiul şi bucură sufletul. În campania „125 de locuri pentru care iubim România“, vă invităm la drum prin Făgăraş!

    

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite