O israeliancă cere să i se retrocedeze terenul de sub Hotelul Decebal. Statul român va plăti despăgubiri de 300.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statul român va plăti despăgubiri pentru terenul de sub Hotelul Decebal, privatizat în anul 2000 FOTO Mircea Merticariu
Statul român va plăti despăgubiri pentru terenul de sub Hotelul Decebal, privatizat în anul 2000 FOTO Mircea Merticariu

Pentru terenul de sub Hotelul Decebal, statul român ar putea plăti peste 1,2 milioane de lei, potrivit evaluărilor tehnico judiciare. În urmă cu trei ani, Bellina Schertzer a dat în judecată statul român (Primăria Bacău şi Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului) dar şi Complexul Hotelier Decebal SA, care ocupă cea mai parte a celor 806 metri pătraţi, care au aparţinut familiei Schertzer până la naţionalizarea făcută de comunişti.

Statul român ar putea fi bun de plată pentru terenul de sub Hotelul Decebal, aflat în centrul oraşului Bacău. Deoarece dosarul de retrocedare pe legea 10/2001 nu s-a mişcat deloc timp de 10 ani, urmaşa familiei Schertzer, Bellina-Fernanda Schertzer, a chemat în judecată statul român dar şi actualii proprietari ai imobilului, privatizat în 2000, cu un an după divizarea fostei societăţi SC Decebal S.A, care deţinea un lanţ de hoteluri şi spaţii comerciale în tot judeţul Bacău. „În cererea de chemare în judecată am solicitat restituirea în natură a terenului, pentru care SC Complexul Hotelier Decebal trebuia să facă majorarea de capital cu valoarea terenului. În cazul în care această majorare de capital a avut loc, atunci cerem despăgubirea cu valoarea actuală, calculată de expert“, a precizat avocatul Sebastian Vlad Secuiu, care o reprezintă pe Bellina Fernanda Schertzer.

În urmă cu aproape un an, Tribunalul Bacău i-a dat câştig de cauză Bellinei Schertzer şi a dispus ca Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) să emită o decizie cu propunere de despăgubire pentru imobilul teren în suprafaţă de 520 de metri pătraţi, de pe strada Ioniţă Sandu Sturdza dar şi pentru lotul de 201 metri pătraţi aflat la aceeaşi adresă, cu suprafaţa locuibilă de 163 de metri pătraţi. O parte din terenul solicitat se află, potrivit expertizelor tehnico judiciare realizate de Valentin Damian, pe trotuarul şi în parcarea Hotelului Moldova şi doar 59 de metri pătraţi sub blocul 7 de pe strada Războieni.

Dosarul se află acum la Curtea de Apel Bacău, după ce AAAS a făcut recurs, motivând că persoana care a cerut retrocedarea terenului nu a notificat instituţia în acest sens. Totodată, fosta băcăuancă Bellina Schertzer, care a locuit într-o casă de 180 de metri pătraţi, construită pe acest teren din centrul oraşului, până când aceasta a fost naţionalizată în 1950, remarcă tardivitatea cu care instituţiile statului au reacţionat în acest caz. „Pasivitatea pârâtelor mi-a creat convingerea că acestea nu intenţionează să finalizeze această procedură, ci dimpotrivă, să o tergiverseze, având în vedere că au trecut mai bine de zece ani de la data depunerii notificării“, precizează Bellina Schertzer, prin avocatul Vlad Secuiu.

Floarea Ivanof, proprietarul Hotelului Decebal, afirmă că la momentul când a cumpărat acţiunile, acestea cuprindeau în calcul atât valoarea terenului, cât şi a imobilului. „Nu mai era cazul să facem acea majorare de capital, deoarece, la momentul când am cumpărat acţiunile, valoarea terenului era inclusă. SC Complex Hotelier Decebal s-a desprins în 1999 de Decebal SA, din care făceau parte mai multe hoteluri şi spaţii, iar în anul 2000 am cumpărat pachetul de acţiuni. A fost făcută o expertiză şi s-a constatat că suntem în ordine şi în privinţa terenului. Ştiu că acum AAAS-ul a făcut recurs, mai mult pentru a contesta cheltuielile de judecată. Din câte am înţeles, ei sunt de acord cu valoarea despăgubirilor, stabilită prin expertiză judiciară“, a precizat Floarea Ivanof, proprietarul Hotelului Decebal.

Ce însemna Decebal SA înainte de anul 1999

Decebal SA deţinea până în 1999, când a avut loc divizarea şi imediat privatizarea imobilelor, terenuri evaluate atunci la 931 de milioane de lei vechi. Acesta fostă mare societate de stat s-a împărţit în Complexul Bistriţa, Complexul Decebal, Complex Central, magazia şi terasa Turist, Complexul Moldova, Parcul Pini din Moineşti, Grup Gospodăresc, sedii, Bar Turist, Alimentară, coafură, ş.a. Din totalul activelor Decebal SA, imobile şi terenuri, evaluate la 210 milioane de lei vechi, au intrat în patrimoniul Complexului Hotelier Decebal SA. Hotelul are 4616 metri pătraţi, la care s-au adăugat magazia şi terasa Turist, laborator, bar şi braserie Turist, jocuri mecanice, alimentară şi chiar saună. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite