Răzvan Nicolescu, ministrul Energiei: Sunt companii care fac lobby la Bruxelles pentru scumpirea gazelor destinate populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe companii au făcut lobby la Bruxelles pentru majorarea preţului la gazele destinate populaţiei, vizând creşterea propriilor venituri prezente şi viitoare, a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

Oficialul sfătuieşte companiile respective să cheltuiască banii mai bine, pentru salariile angajaţilor şi investiţii.

„Nu o să le dau numele acum, însă ele ştiu foarte bine la ce mă refer. Nici această plângere făcută la DG Enterprise nu a venit aşa, de undeva, nu a picat din cer, dar eu le spun, vă repet, mesajul meu este să-şi folosească banii mai bine, pentru creşterea salariilor propriilor angajaţi, pentru a face investiţii, pentru a face lucruri sustenabile decât să facă acţiuni de lobby la Bruxelles, pentru că nu vor reuşi. Ştiu legislaţia, avem argumente sociale, avem argumente economice, şi am suficientă credibilitate şi dorinţă de a mă bate pentru interesele României acolo“, a explicat ministrul.

Departamentul pentru Energie a propus Comisiei Europene să îngheţe preţul producţiei interne de gaze până în 2016.

Cine ar câştiga din alinierea preţurilor

Anterior, E.ON şi GdF SUEZ – care au cumpărat de la stat fostele Distrigazuri – au solicitat amânarea liberalizării preţurilor. Liberalizarea este programată să se încheie pentru populaţie la finele lui 2018. Prin îngheţarea cu doi ani şi apoi amânarea cu încă trei, până în 2021, potenţialele venituri ale acestor companii ar fi afectate. De asemenea, Petrom şi Romgaz, principalii producători interni, ar câştiga, la rândul lor din creşterea veniturilor.

România ar putea ajunge la Curtea Europeanî de Justiţie

Nicolescu a arătat că ultima discuţie de la Comisia Europeană a avut un rezultat bun, chiar dacă nu s-a ajuns încă la o concluzie, adăugând că în cele din urmă România ar putea ajunge la Curtea Europeană de Justiţie pentru a-şi apăra poziţia.

„O direcţie generală a Comisiei Europene a luat o decizie, care spune că acest calendar, agreat de domnul Boc cu cei de la FMI şi CE, este ilegal. Deci eu nu pot să aplic în România ceva ce o parte din Comisie, care a fost la masa de discuţii şi a negociat acest calendar, îmi spune că este ilegal“, a precizat Nicolescu.

„Sunt două lucruri separate, în primul rând trebuie să finalizăm această procedură de infrigement şi să ne fie recunoscut acest drept, de a da prioriate populaţiei la gazul din intern, şi în al doilea rând trebuie să stabilm noi, intern, ce facem cu preţul la gaz pentru populaţie şi cât de sustenabile sunt“, a continuat Nicolescu.

Potrivit ministrului Energiei, pentru a amâna aplicarea majorării preţului la gaze de la 1 octombrie, Guvernul va trebui să emită o hotărâre de guvern, iar mai apoi o amânare de câţiva ani va necesita modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale 123/2012.

Îngheţare, urmată de o amânare

Calendarului de liberalizare a preţului gazelor, convenit de Guvern cu Comisia Europeană în 2012, prevede ca acest proces să se încheie la 31 decembrie 2018.

În cazul în care CE va fi de acord cu propunerea Departamentului pentru Energie, liberalizarea va fi operată până la 1 iulie 2021.

Departamentul pentru Energie arată, într-un comunicat transmis la începutul lunii septembrie, că, din cauza unor neînţelegeri cu DG Întreprinderi, structură din cadrul CE, în privinţa dreptului consumatorilor casnici de a primi cu prioritate doar gaze din producţia internă, mai ieftine faţă de cele importate din Rusia, aplicarea calendarului agreat în 2012 de Guvern este momentan suspendată.

România consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale şi produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenţa este importată din Rusia, de la Wintershall şi Imex Oil, intermediarii agreaţi de Gazprom.

Preţul de import este mai mare decât cel al producţiei interne, dar şi mai mare decât cel mediu european.proximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja în piaţa liberă, în timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici care cumpără gaze la preţ reglementat.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite