VIDEO Mircea Geoană: „Nu este atât de departe 11 septembrie 2001. În forme perverse, el se reciclează“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană a venit în studiul Adevărul Live pentru a analiza felul în care au schimbat atentatele teroriste de la 11 septembrie strategiile de securitate pe plan mondial. Totodată, fostul ambasador român în SUA a vorbit şi despre actuala ameninţare teroristă reprezentată de Statul Islamic, considerată o grupare mai periculoasă şi mai radicalizată decât al-Qaeda.

Efortul internaţional demarat după atentatele de la 11 septembrie 2001 nu a reuşit să elimine ameninţarea terorismului. Chiar dacă al-Qaeda, responsabilă pentru tragedia de acum 13 ani, a fost practic anihilată, în locul ei a apărut o grupare chiar mai radicală şi mai periculoasă: Statul Islamic.

Cum au schimbat atentatele de la 11 septembrie 2001 strategiile de securitate pe plan mondial şi cum a devenit Statul Islamic cea mai temută organizaţie teroristă din lume, la 13 ani de la atacurile teroriste din SUA? La aceste întrebări şi nu numai a răspuns senatorul Mircea Geoană, fost ministru de Externe şi fost ambasador al României în SUA, în cadrul emisiunii Adevărul Live.

„Este o zi care a marcat istoria omenirii, pentru că efectele atacurilor teroriste de acum 13 ani sunt mult mai ample. Preţul ridicat la petrol, ascensiunea Chinei, intrarea României în NATO, scturul antirachetă – toate sunt legate de acel moment în care SUA şi-au dat seama că acest pericol trebuie combătut. Brusc poziţia noastră a devenit mai importantă, România fiind mai importantă strategic pentru omenire decât oricând în istorie”, începe Mircea Geoană.

Radicalismul Statului Islamic nu are legătură cu religia islamică

„Trebuie să ne uităm şi la condiţiile sociale: sunt societăţi foarte tinere, spre deosebire de noi, din Europa. În aceste ţări sunt copii mulţi şi acest lucru alimentează o formă de radicalism, o dorinţă de revanşă pentru oameni care nici nu au legătură cu religia islamică, care folosesc cinic nemulţumirile. Printre cei care fac parte din această organizaţie teroristă (Statul Islamic în Irak şi Siria - n.r.) sunt şi tineri britanici, americani, din Europa Occidentală, mulţi ceceni. Este un conglmerat de factori în care condiţiile socio-economice alimentează furia. Cei care controlează Statul Islamic acum sunt oameni care au luptat în Siria, pentru Saddam (Hussein). La ei, majoritatea sunt şiiţi, crimele împotriva sunniţilor şi împotriva brumei de creştini sunt de neacceptat. Acel clip barbar în care jurnaliştii americani au fost decapitaţi a stârnit din nou o emoţie în lumea occidentală.” 

Nu este atât de departe 11 septembrie 2001, în forme perverse el se reciclează.
image

„Pericolul nu a dispărut, de la atacul din 11 septembrie 2001, până la decapitarea jurnaliştilor este un fir continuu.”

„Sunt şi alte ţări europene, nu doar Marea Britanie, unde este o populaţie musulmană masivă. Repet, această religie nu are nimic violent în ea. În esenţă, toate credinţele au la bază umanitatea, milostivenia şi nicidecum violenţa. Problema pe care o constatăm în Occident este eşecul unui model multicultural. Dacă SUA reprezintă în continuare orice rasă, toţi oamenii americani (mexicani, portoricani, asiatici), înseamnă că are puterea de a-i absorbi. Este clar că cel care a decapitat este britanic, este clar britanic, a doua generaţie. Întrebarea este ce s-a întâmplat cu aceşti tineri? Nu cumva marginalizarea lor, ghetoitizarea lor i-a făcut aşa? Atunci este o problemă la nivel european, dacă nivelul nostru este suficient de atractiv încât imigranţii să se simtă atraşi, incluşi. Să nu uităm că există fenomene centrifuge în Europa: în 8-9 zile avem referendumul scoţian”, continuă Mircea Geoană.

Despre propaganda împotriva românilor şi bulgarilor

„Este vina noastră că suntem mai săraci, că am fost ocupaţi de sovietici? Europa are probleme semnificative şi aceste exemple de terorişti care urmează facultăţi bune trebuie să ne dea de gândit. Este o lume în fierbere şi undeva există o nemulţumire profundă în societăţile noastre. Dacă în Europa este şomaj, tineri fără loc de muncă, închipuiţi-vă ce se întâmplă în Egipt, unde şomajul este de 60%. Lumea este plină de ticăloşi bine finanţaţi, susţinuţi.”

 Asemănări între al-Qaeda şi Statul Islamic

„Adevărul este că, dacă ne uităm la geneza al-Qaeda şi la Statul Islamic, astăzi vom observa că există o anumită similitudine a condiţiilor. Prima este cea a unui teritoriu lipsit de controlul guvernului naţional şi undeva sub radarele atente ale contraterorismului occidental. Afganistanul a fost un asemenea caz, acolo şi-au găsit un paradis, unde se puteau antrena, pregăti, prin peşteri. La fel în Siria cu acest Stat Islamic. Războiul civil din Siria, americanii au încercat, la fel şi britanicii. Obama încearcă să nu se mai lase antrenat în războaie costisitoare pe teren, dar faptul că se utilizează în acest moment dronele, extrem de eficiente, cum s-au folosit în Yemen, Siria, Irak şi altele. Ne putem aştepta în perioada următoare la atacuri aeriene şi în partea de est a Siriei. Asta a anunţat Obama, că oriunde există terorism mergem după ei, continuă fostul ministru de externe al României”, a adăugat Mircea Geoană.

image

„România este într-o situaţie extraordinar de interesantă”

„România este o ţară care, dacă va continua să fie fidelă alianţelor sale şi se va organiza mai bine, în câţiva ani ar putea fi la fel de importantă ca Polonia. Trebuie să învăţăm şi să profităm de şansă, să facem din România o poartă care să poată comunica, nu o fortăreaţă. Asta este provocarea: cum să fim un element puternic, un bastion. România este într-o situaţie extraordinar de interesantă”, este de părere Mircea Geoană.

Amintiri de la 11 septembrie

„Atunci, de 11 septembrie, eram ministrul de Externe. Atacurile au fost un cutremur. Într-o primă etapă a fost confuzie. Atunci erau foarte multe informaţii contradictorii. Să nu uităm că a fost lovit Pentagonul, că un avion a fost doborât care se îndrepta spre Casa Albă. Toată lumea se întreba de unde vine această lovitură, părea un atac armat mai mare. Imediat după a fost un val uriaş de solidaritate cu americanii. Români au scris lucruri deosebite: «şi eu sunt american», ruşii, chinezii, francezii – toţi s-au solidarizat.” 

„Pe mine ce m-a frapat cel mai mult a fost faptul că, în septembrie 2001, la Adunarea Generală ONU am vizitat locul respectiv: un hău imens, un rug fumegând cu un miros greu de suportat (şi de incendiu, şi de oameni carbonizaţi). N-am să uit niciodată stând pe marginea „Ground Zero“. Aşadar, nu mă miră de ce americanii au fost traumatizaţi, de ce Bush a ales această cale radicală. Obama încearcă să ducă această cale mai departe, dar încearcă şi să înveţe din experienţele trecute. Este clar că va fi un război lung şi greu.”

Despre temerile Rusiei în faţa Alianţei Nord-Atlantice

„Rusia trebuie să înţeleagă că riscurile ei vin din altă parte, nu din Europa. Ei au exagerat în reacţiile lor, crezând că SUA şi Europa încearcă să preia această zonă tampon. Cine putea să-şi închipuie că NATO ar putea să-şi pună o bază la Sevastopol? Adevărata problemă a Rusiei este slăbiciunea ei economică. PIB-ul Rusiei este la nivelul Olandei. Rusia are o instabilitate cronică la brâul musulman. Cecenia nu s-a liniştit. Interesele Occidentului şi ale Rusiei se suprapun în combaterea terorismului. Cu cât scapă de această preocupare obsesivă cu privire la preocupările Occidentului, cu atât mai repede ne vom putea concentra unde trebuie împreună”, adaugă Mircea Geoană.

După 11 septembrie, Rusia a împărţit cu americanii informaţii sensibile pe care le avea. Afganistanul şi altele. Primul reflex pe care l-au avut ruşii după 11 septembrie a fost să nu ridice nivelul de alertă teroristă şi să transmită informaţii sensibile despre al-Qaeda.

Fără SRI-ul nostru, care a contribuit mult la securitatea lumii, nu am fi stat acum relaxaţi în studio. Să nu uităm că şi românii s-au sacrificat în războiul contra terorismului. Când e vorba de situaţii extreme lumea se adună.

Despre discursul lui Barack Obama

A fost un discurs bun. Există o strategie explicită. Sunt absolut convins că în următoarele câteva zile vor începe atacuri aeriene asupra ISIL, sunt convinsă că irakieni vor ataca organizaţia teroristă. 

Siria este o zonă mult mai radicală, aşadar, când începi să înarmezi forţele siriene este riscant. Sper ca lecţiile învăţate de americani şi de vestici în Orientul Mijlociu să ne fie de folos.

Este imposibil din punct de vedere politic ca SUA să colaboreze cu regimul Al-Assad din Siria. Este o opţiune care n-ar funcţiona. În schimb, ceea ce foloseşte Obama ca justificare legală este tocmai că nu recunoaşte regimul din Siria, şi practic consolidează opoziţia. Întrebarea este ce opoziţie susţii? Siria este un loc în care guvernul Al-Assad nu mai are control, chiar şi opoziţia a fugit. Oamenii aceştia sunt mult mai bine pregătiţi, mai avuţi. Obama spune că dacă nu sunteţi capabili să vă controlaţi teritoriu, ne pare rău, avem tot dreptul să venim şi să bombardăm. Ce a stabilit Obama ca obiectiv final al acestei campanii este dezmembrarea acestei organizaţii. Acest lucru merge pe mai multe fronturi: înarmarea kurzilor, susţinerea forţelor guvernamentale irakiene, atacurile aeriene şi altele.

Cât va dura această campanie, nu ştim. Pe Osama l-au distrus în 10 ani. Cei care intră în asemenea aventură, trebuie să ştie că plata va veni. Asta spune Obama, ce a spus şi Bush, şi poate ce va spune Hilary Clinton dacă va câştiga: dacă sunteţi într-o zonă de terorism nimeni nu vă va asigura protecţia şi venim după voi şi vă vom extermina. 

Ce trebuie să facă Rusia 

Rusia se află într-o stare de izolare, poate nu completă, dar destul. Nimeni nu se uită frumos la o ţară care-şi invadează vecinul. Ruşii intuiesc că din motive tactice trebuie să încerce să nu creeze dificultăţi în cadrul acestei campanii împotriva ISIL. Rusia are un interes strategic în Siria, un port la fel de important ca Sevastopol în Crimeea. Acest port din Siria i-a făcut pe ruşi să-l sprijine pe Al-Assad atâta vreme. E posibil Rusia să fie mai cooperantă pe subiectul Siriei.

Din păcate riscul din partea cecenilor există. Chiar dacă Obama a spus că nu există informaţii despre planuri avansate de a provoca atacuri teroriste în America, acest lucru nu poate fi exclus. La fel nici Rusia nu poate exclude un atac cecen. Din punct de vedere al luptei împotriva terorismului, SUA, Rusia, China, toate marile puteri care doresc să-şi protejeze teritoriul trebuie să colaboreze. Cu cât suntem mai uniţi, cu cât împărtăşim mai multe informaţii şi alocăm mai multe resurse, cu atât mai mult vom reuşi.

Deşi pare la distanţă mare de noi, distanţa faţă de această zonă este foarte mică. România priveşte către o zonă extrem de vastă. Orice element de instabilitate trebuie să ne preocupe şi pe noi. Din orice criză apare şi o oportunitate şi, pentru că suntem printre cei mai importanţi aliaţi ai Occidentului este, indirect, un rezultat a ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 13 ani, conchide Mircea Geoană.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite