Băsescu, despre candidatul 007: Ilie Sârbu e în campanie. Tot spune că nu are ofiţeri acoperiţi în familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Adevărul
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Adevărul

Invitat miercuri seară la emisiunea „Vorbeşte liber” de la TVR 1, preşedintele Traian Băsescu a declarat că „domnul Sârbu (Ilie, n.r.) a minţit prin omisiune”, referindu-se la afirmaţia vicepreşedintelui Comisiei de control SIE potrivit căreia nu există niciun candidat la alegerile prezidenţiale care să fie ofiţer acoperit.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:

Despre candidatul 007

Eu cred că ar fi bine să ştim ce am declarat, pentru că răspunsul lui Sârbu acoperă jumătate din ce am spus. Am spus că e un fost ofiţer acoperit sau un ofiţer acoperit. Când ştii despre cineva că a fost ofiţer acoperit nu ştii când i-a încetat mandatul. Asta trebuie să afli. Sârbu a minţit prin omisiune azi (miercuri, n.r.). 

E într-o lungă campanie de când am făcut această afirmaţie, nu conteneşte să-şi aducă aminte că nu există ofiţer acoperit în familia dânsului. 

Un fost ofiţer acoperit nu poate fi liniştit, indiferent ce funcţie are. Eu am spus că Securitatea a beneficiat de rapoartele mele – rapoarte de călătorie. În acest sens am spus. Deci aici este cheia problemei până la urmă. Dacă ai ceva – când vorbim de preşedintele României – C.V.-ul trebuie să fie complet şi electoratul să ştie cine este. 

Ar putea fi probleme dacă ai fost în situaţie de incompatibilitate – să fi fost angajat în justiţie la acea vreme. Eu nu am primit un document cu nume şi prenume de la un serviciu de informaţii în care să mi se spună că a fost sau e ofiţer acoperit un membru al Guvernului. Dacă se întâmpla acest lucru, trebuia să tac. Sunt şef de stat şi ştiu ce înseamnă acest lucru. Dacă printre candidaţi există un domn care a avut un astfel de lucru în trecutul lui care, repet, nu este ruşinos, trebuie recunoscut.

Nu discutăm despre recunoaşterea de către un serviciu de informaţii a acestei stări de fapt. Nu divulg un secret de stat, exprim un punct de vedere. Eu, la orice numire de Guvern, cu excepţia celor care vin din Parlament – acolo mă obligă Constituţia să primesc jurământul, mă informez şi vă pot spune că atunci când am primit informaţia, şi au fost cazuri, că un domn propus să fie ministru a fost ofiţer acoperit, l-am sunat şi i-am spus. Acolo subiectul s-a încheiat. I-am dat şi opţiunea să spună public.

Despre conflictul Rusia-Ucraina

Una era înainte, când aveam Federaţia Rusă la 1.000 de kilometri şi alta când ai Rusia în Crimeea şi te anunţă că se vor înarma. Cu ce? Dacă sunt rachete cu rază medie de acţiune? Nu te joci cu securitatea naţională. Nu îmi dau seama cât de câştigate ar fi partidele de stânga, cum e cel al domnului Tăriceanu – să fim serioşi!. Dacă privim la jocul politic, greu ar fi de înţeles pentru aliaţii noştri să sacrifici un interes de stabilitate pentru aliaţii noştri. 

Mulţi au dat interpretări de politruci şi îşi mai pun ei titluri. Pleacă nene de aici cu titlurile de profesor dacă nu pricepi! Noi avem a ne teme de iraţional, da? Tot timpul am spus că România este în siguranţă. Cât timp toate statele acţionează în conformitate cu dreptul internaţional, România e în siguranţă. 

Dacă îmi spuneaţi acum un an că Rusia atacă Ucraina, aş fi spus: „Omule, trăieşti pe altă planetă!” Iată că s-a întâmplat! De ce? A funcţionat iraţionalul, obiectivul unui lider politic al unei ţări de talia Rusiei de a-şi extinde teritoriul. A inventat un drept, dreptul lui de a apăra minoritarii din frontierele altui stat. 

Nimeni nu dă dreptul să intervii cu armată pentru a apăra o minoritate. Nu discutăm despre un stat care ar face crime. Este clar că a funcţionat iraţionalul. Ca şef de stat spun că suntem membri ai UE şi mai ales ai NATO, care are un articol 5 ce nu lasă loc de interpretare, dar am spus că iraţionalul poate funcţiona. 

Am văzut declaraţia făcută de oficiali ruşi, că trebuie să crească efectivul de militari în Crimeea. Crimeea e la 300 de kilometri de România şi daţi-mi voie să spun că orice şef de stat trebuie să ia în considerare acţiunea iraţională. În mod raţional, România nu se teme, dar trebuie să se comporte, din punctul de vedere al pregătirii, ca şi cum ar fi posibil. 

Elena Udrea, singurul candidat „onest” la prezidenţiale

Aţi văzut vreo zi să nu fie trei-patru-cinci atacuri la adresa mea din partea liderilor de partide? Nu răspund nici la 10% din atacuri. Udrea e singurul candidat onest. Nu spun cel mai bun, dar e singurul candidat onest.

Mult mai puţine compromisuri politice a făcut Udrea decât Macovei. Alături la suspendări au fost mulţi, dar nu m-a ajutat numai pe mine, a fost şi sprijinul lor să-şi consolideze statura de oameni politici care apără democraţia, pentru că am fost suspendat nedemocratic de două ori.

Trebuie să cred în victoria candidatului pe care îl susţin, totul e dacă reuşeşte candidatul să se prezinte în lumina reală, nu în poza făcută de Antene, de RTV. Udrea e singura băsistă.

Iohannis şi Blaga au spus că nu vor legătură cu PMP sau Băsescu. ACL e o greşeală, a sacrificat PDL şi nu a dat şanse unui partid obişnuit cu victoriile. În 2008, a câştigat singur alegerile şi în 2009 singur a dat preşedinte. PDL nu avut nicio alianţă.

Pentru mine, domnul Iohannis este o necunoscută. Îl văd tăcut. Să vă fac poza mea. Îl văd introvertit, un candidat trebuie să fie deschis, un om despre care ştii tot. Cu ce impresie rămân, când a fost întrebat cum a făcut cele şase case şi spune că din meditaţii? Am râs singur în birou. 

Pe urmă, la altă emisiune, iar l-a întrebat ziaristul şi a spus că primele două au fost moştenite de la părinţi - mama, asistentă medicală, iar tata- mecanic auto. Tata a fost colonel şi ne-a lăsat un apartament cu două camere mie şi fratelui meu. Eu când am candidat am candidat cu toate problemele ridicate de presă - flotă, casă, toate minunile. 

Măi omule, din 2009 şi până acum, ai fost premierul Grivco, erai în spatele lui Geoană în 2009, ai vrut să-l înlocuieşti pe Boc, până mai ieri ai participat la suspendarea preşedintelui, până în ianuarie spuneai că e bun Ponta, e rău Băsescu. Cine eşti, Iohannis? În ce crezi? În ce ai făcut până acum două luni sau ce faci acum? M-am lovit de Iohannis. Am avut un guvern căzut şi o presiune formidabilă. El a fost utilizat ca instrument de Voiculescu, Antonescu, Geoană, Ponta. 

Mi-e neclar acest om. În PDL sunt multe organizaţii demobilizate. Judecă. Când a fost Iohannis cel adevărat? Spui că reprezinţi Dreapta. Care? De când este PNL care a participat şi la suspendarea din 2007, şi la cea din 2009, de Dreapta? 

Punctul meu de vedere mi-l exprim. Simt nevoia să fiu deschis. Am fost mult mai închis până acum câteva luni când spuneam că nu pot reacţiona la orice. Încă sunt preşedinte, mai am până la 21 decembrie, dar mi se pare că e dreptul să-mi exprim punctul de vedere. Pentru mine, Iohannis e un om ascuns. La fel, Ponta. Nu mi-e clar: e doctor, nu e doctor. Îi mai apărute în CV că e masterand la Catania. Şi vin şi spun: Ponta, cine eşti tu? Ne-ai spus tot despre tine? Sunt lucruri pe care românii trebuie să le întrebe.

Aş vrea să revin la un lucru. Nu eu am împărţit societatea în băsişti şi antibăsişti. Realitatea şi RTV au promovat ruptura în societate între băsişti şi antibăsişti.  

În ce condiţii a fost preşedintele împotriva poporului? Când a tăiat salariile? E o minciună,a fost singura soluţie ca România să fie scoasă din dificultate. Nu aş dori nimănui să fie în situaţia asta. 

Am folosit anunţul demisiei o singură dată, când ştiam că referendumul e o catastrofă pentru cei care o fac. Înainte de vot am avut impresia că îi pot opri dacă dau semnalul că îmi dau demisia, dacă se votează suspendarea. Nu am reuşit să îi conving să renunţe la vot. Ştiam că nimeni nu avea un candidat să mă poată bate. Niciodată nu am acceptat ideea să îmi abandonez mandatul. E ruşinos.

Despre pactul de coabitare

Nu l-am declinat eu, ci Ponta. Orice declaraţie a mea sau a premierului e procesată în orice cancelarie. A fost o soluţie găsită de mine şi de consilieri prin care, după neîncrederea instalată în vara lui 2012, să probez că omul acesta, care a încălcat regulile democraţiei, a fost capabil să-şi pună semnătura pe un angajament. România era rău văzută. Domnul Hollande, datorită măsurilor luate, a ajuns în sondaje la 13%. Nici nu îndrăzneşte cineva să-l suspende.

Şi acolo se poate suspenda preşedintele, dar pentru fapte grave. Declaraţiile sale, faptul că a mers pe motoretă – dacă parlamentarii francezi ar avea minte cât are Tăriceanu, ar propune suspendarea, dar acolo sunt oameni politici care respectă instituţia prezidenţială.

Călin Popescu Tăriceanu la prezidenţiale

Îmi place de Tăriceanu, e zburdalnic. Când mă uit că arată ca un pensionar şi îl duce capul la suspendări, nu-ţi vine să crezi. Sunt de acord că România a pornit din dictatură şi a avut o perioadă de tranziţie. E prea optimist. Statul român nu e destul de consolidat. Nu putem spune că suntem stat de drept cât avem atâtea probleme cu respectarea legii, cu judecarea celor care au încălcat legea. 

Candidatul la alegerile prezidenţiale - Victor Ponta 

Dacă vine la Cotroceni, vine cu Mazăre, cu domnul de la Prahova. Spun că dau foc ţării, să ardă băsismul, după mintea lor. Eu înţeleg prin perioadă de tranziţie perioada în care statul ajunge stat de drept şi românii ajung să trăiască acceptabil de bine. Simt că mai avem între cinci şi zece ani, depinde cât de hotărât va fi viitorul preşedinte în a-şi manifesta voinţa politică, de a nu face reformele din justiţie reversibile, cum au făcut în Educaţie. Au adaptat legea. Nu aş vrea să adapteze Justiţia la nevoile mafiilor din partide. 

Eu am refuzat asta şi nu am avut prieteni în politică. 

Despre dosarul Nana şi cazul Mircea Băsescu

Parchetul General a făcut demult solicitarea pentru documente. Fiica mea nu a beneficiat de actul iniţial de împroprietărire, a fost un cumpărător de la al doilea sau al treilea proprietar. Credeţi că dacă erau lucruri care să vizeze actul, comisia s-ar fi oprit? Cred că făceau publice concluziile. 

Un preşedinte, dincolo de a avea frate, are responsabilităţi. A doua zi după ce termin mandatul, îl căinez, o să fiu fratele lui, dar până la 22 decembrie nu pot să fiu decât preşedintele lui. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite