VIDEO Percheziţii în Buzău, la sediile unor firme şi persoane bănuite de ilegalităţi în domeniul silvic şi braconaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii buzoieni au descins, în zorii acestei zile, la 22 de adrese de pe raza judeţului Buzău, pentru probarea activităţii infracţionale a unor persoane juridice şi fizice bănuite de ilegalităţi în domeniul silvic, evaziune fiscală şi braconaj cinegetic. Prejudiciul estimat până în prezent este de 3.000.000 de lei.

În total, sunt angrenaţi în percheziţii pe raza judeţului Buzău, peste 60 de poliţiştii de investigare a fraudelor, ordine publică, investigaţii criminale şi arme, explozivi şi substanţe periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, împreună cu specialişti silvici din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Focşani.

Tăierile ilegale dar şi comerţul ilicit cu lemne din zona muntoasă a judeţului Buzău au păgubit bugetul de stat cu cel puţin trei milioane de lei

Joi dimineaţă, poliţiştii buzoieni şi inspectorii silvici i-au luat pe gaterişti ca din oală. Le-au cerut documentele afacerii pe care o administrează şi au început să măsoare cantităţile de masă lemnoasă pe care le-au găsit la sediile firmelor.

Au fost inventariaţi buştenii, unii dintre ei nemarcaţi, dar şi produsele rezultate după prelucrare. Până la finalizarea cercetărilor, lemnul este indisponibilizat. ”Am verificat toată cantitatea de masă lemnoasă, buştean sau cherestea, din punct de vedere tehnic. O să întocmim situaţia şi mai departe poliţia se ocupă. Ei ne-au solicitat să facem asta, şi asta am făcut. Am cubat buşteanul, am cubat cheresteaua, facem calculele şi mai departe poliţia se iocupă”, a declarat Daniel Buzoianu, de la ITRSV Focşani.

Percheziţiile sunt urmarea unor dosare penale aflate în instrumentarea Serviciului de Investigare a Fraudelor. Anchetatorii au urmărit activitatea infracţională a administratorilor pe parcursul a patru ani şi astăzi au mers la ţintă. Gateriştii vor trebui să dea socoteală acum pentru încălcarea legilor.

Cantitatea de lemn cumpărată şi mai apoi revândută ilegal depăşeşte 22.000 de metri cubi. 

”Administratorii respectivi au disimulat aceste tranzacţii sub forma unor operaţiuni de prestări servicii în vederea sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor aferente”, a declarat agent principal Amalia Călugăru, de la IPJ Buzău. 

Prejudiciul estimat până în prezent este de peste trei milioane de lei, reprezentând TVA şi impozitul pe profit neachitat către bugetul de stat. Pentru recuperarea pagubei, se va institui sechestru asigurător pe bunurile celor bănuiţi de evaziune fiscală.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite