Victor Ponta, la ONU, despre Ucraina: Trebuie să ne păstrăm credinţa în dreptul internaţional şi să prevenim escaladarea acestei crize

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a susţinut joi o alocuţiune în plenul Adunării Generale a ONU, unde a vorbit despre criza din Ucraina şi despre instabilitatea din regiune.

Principalele declaraţii ale premierului:

Vreau să reafirm vocaţia pacifistă a României. Raportul Secretarului General de anul trecut reafirmă că actuala colaborare a statelor bazată pe solidaritate este benefică.

Avem datoria sa confirmăm încă o dată angajamentul nostru pentru principiul integrităţii şi suveranităţii teritoriale a tuturor ţărilor şi respingem orice formă de presiune externă asupra statelor din estul Europei care au aspiraţii de integrare europeană.

Una din crizele care ne îngrijorează este situaţia din Ucraina. Criza a început cu anexarea Crimeei, o parte a teritoriului ucrainean şi a continuat cu un conflict intern, sângeros în estul Ucrainei. Vreau să reafirm poziţia noastră. România respinge orice formă de presiune asupra statelor din estul Europei.

Comunitatea Internaţională a fost implicată în găsirea unei soluţii pentru această criză. Mulţumim UN pentru implicare şi OSCE pentru monitorizarea situaţiei. Toate ţările din estul Europei şi din regiunea Mării Negre au acelaşi scop de pace, dar instabilitatea aşa cum e situaţia din Ucraina, Transnistria, Osetia continuă să fie o problemă. Trebuie să ne păstrăm credinţa în dreptul internaţional şi să prevenim ca această criză să escaladeze.

Avem o responsabilitate istorică de a proteja colaborarea în această parte a Europei.Lăudăm solidaritatea partenerilor din UE şi NATO.

Încurajăm partenerii noştri să susţină Republica Moldova, Ucraina şi Serbia.

Aş vrea să reiterez angajamentul nostru faţă de NATO. De asemenea, România va continua să apere dreptul internaţional şi principiul rezolvării paşnice a conflictului"

O sursă de îngrijorare pentru noi toţi sunt ascensiunea grupărilor islamiste şi jihadiste. Aceste grupări depăşesc graniţele Irakului şi Siriei. Fiecare ţară trebuie să se preocupe de această problemă.

Una din problemele actuale, reducerea şomajului. Numărul oamenilor care au avut nevoie de asistenţă umanitară a crescut într-un mod alarmant. În ciuda resurselor financiare limitate încercăm să facem toate eforturile să contribuim. există un centru de tranzit de urgenţă la Timişoara. Centrul, primul de acest gen din lume s-a dovedit extrem de fezabil. 

În 1989 românii au ales democraţia, respectarea drepturilor omului. Pentru a conchide aş vrea să reiterez angajamentul nostru constant pentru ONU.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite