UPDATE Creţu a primit aviz pozitiv din partea Parlamentului European pentru funcţia de comisar al Politicii Regionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corina Creţu este audiată în Parlamentul European FOTO Mediafax
Corina Creţu este audiată în Parlamentul European FOTO Mediafax

Eurodeputatul PSD Corina Creţu, nominalizarea României în viitoarea Comisie Europeană, a fost audiată astăzi, de la ora 10.00 (ora României) în Comisia de Dezvoltare Regională (REGI) din Parlamentul European, în calitate de candidat la funcţia de comisar european pentru Politică Regională. Ea a primit aviz pozitiv.

UPDATE Corina Creţu a primit aviz pozitiv din partea PE, sub forma unei scrisori de recomandare.

Audierile comisarilor desemnaţi au început de luni în comisiile de specialitate ale PE şi se vor încheia pe 7 octombrie. Tot astăzi se prezintă la comisii Marianne Thyssen (Belgia, PPE), pentru portofoliul Ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitate profesională, Tibor Navracsics (Ungaria, PPE) pentru Educaţie, cultură, tineret şi cetăţenie, Miguel Arias Cañete (Spania, PPE) pentru Acţiuni în domeniul climei şi energie, Jonathan Hill (Marea Britanie, ECR - Conservatorii şi Reformiştii Europeni), comisar desemnat pentru Stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital şi Vĕra Jourová (Cehia, ALDE) pentru Justiţie, protecţia consumatorilor şi egalitatea de gen.

Audierea a debutat, potrivit programului, cu 15 minute introductive, urmate de 45 de întrebări din partea Parlamentului European.

Întrebările Comisiei REGI pentru Corina Creţu

Prezentarea Corinei Creţu, în PE:

Doamnelor şi domnilor, e o onoare pentru mine să fiu desemnată comisar pentru Politici Regionale şi azi vă cer sprijinul. Ştiu rolul pe care l-a jucat comisia în negocierile privind  noul cadru legislativ. Ştiu că această comisie include noi membri care au o experienţă uimitoare. Aş dori de asemenea să îi mulţumesc comisarului Hahn care a lucrat în comisie.

Astăzi, în timp ce ne străduim să ieşim din criză, politica regională este cheia. Ne oferă posibilitatea de a transmite un semnal clar potrivit căruia beneficiile integrării trebuie distribuite în mod egal între nord şi sud, est şi vest.

Cred că unul din atuurile politicii regionale este angajarea actorilor regionali, a cetăţenilor. Această politică nu se referă la acţiuni caritabile. Sunt convinsă că, prin investiţii în economia reală şi în oameni, facem economia europeană mai puternică. Este o Uniune în care întregul este mai puternic decât suma părţilor. Prioritatea mea este maximizarea contribuţiilor la rolul comisiei de a crea locuri de muncă.  

Trebuie să traducem intenţiile bune incluse în parteneriatele de cooperare în creşterea calităţii vieţii pentru cei mai puţin avantajaţi şi pentru acele teritorii ale Uniunii care sunt în pericol de scindare. Pentru a înfrunta această provocare, mă voi asigura că se va pune accent asupra performanţei, criteriile sunt respectate.

 

Avem o ocazie unică şi trebuie să profităm de fiecare euro din buget. Toţi avem aceleaşi drepturi şi obligaţii. Este o oportunitate uriaşă şi trebuie să ne demonstrăm angajamentul prin livrarea unor rezultate concrete. Voi prezenta anul viitor rezultatele viitoarelor negocieri.

Capacitatea instituţională şi buna guvernare se află la baza oricăror eforturi şi sunt mai importante decât banii. Trebuie să construim administraţie de înaltă calitate, va fi prioritatea mea constantă să susţinem statele membre în perioada următoare.

Putem învăţa din bunele practici ale oraşelor, ale autorităţilor locale.

Sunt îngrijorată că nu profităm îndeajuns de posibilităţile de a face viaţa mai simplă pentru cetăţeni.

Voi avea toleranţă zero în faţa fraudelor. Aş dori să lucrez cu această comisie pentru a vedea cum toate aceste probleme pot fi discutate în detaliu. Slăbiciunea noastră a fost că nu am ştiut să spunem întotdeauna ce şi cât am făcut. Aş vrea să mă angajez într-o dezbatere referitoare la performanţe şi să implic şi Parlamentul European.

Aş dori un dialog constructiv şi deschis cu privire la orice problemă privitoare la portofoliul pe care îl deţin.

Intenţionez să lucrez aproape de voi pentru a îndeplini obiectivele europene. Vă mulţumesc foarte mult.

Întrebările membrilor PPE:

Beneficiarii ar trebui să aibă încredere că dvs. vă îndepliniţi obligaţiile. Cum plănuiţi să rezolvaţi problema întârzierii plăţilor?

Corina Creţu: Aş vrea să vă felicit pentru experienţă. Aşa cum aţi spus, aceste probleme ale beneficiarilor legate de plată sunt importante, dar se estimează că vor creşte până la finalul anului. Voi ridica problema în faţa colegilor.  Voi discuta cu toţi vicepreşedinţii care se ocupă de problemă, dar cred că situaţia poate fi rezolvată dacă susţineţi propunerea privind bugetul. Trebuie să oprim întârzierile plăţilor către beneficiari, dar nu putem pune în pericol toate investiţiile în energie, inovaţie.

Puteţi să spuneţi clar că ne veţi oferi toate informaţiile necesare, că veţi veni în faţa comisiei pentru a schimba ceva? Vă puteţi angaja în acest sens?

Nu pot să mă schimb peste noapte, cred că e crucial să avem un schimb de informaţii şi să găsim împreună o soluţie. Nu pot înţelege, să fiu sinceră, cum le putem cere statelor membre să plătească în termen de 60 sau 90 de zile şi noi să nu ne îndeplinim obligaţiile

A. Cozzolino: Cum aveţi de gând să aplicaţi principiul parteneriatului?

C. Creţu: Voi avea în vedere aplicarea precisă a principiului parteneriatului. Fiecare program trebuie elaborat într-un efort colectiv. Este un principiu foarte important, ştiu bine că nu am adoptat acest principiu doar pentru a avea un principiu frumos pe hârtie. În ce priveşte simplificarea procedurilor, am făcut paşi importanţi, avem un set de reguli şi oportunităţi de simplificare. 

T. Poreba: Aş vrea să vă întreb referitor la strategia pentru regiunea carpatică. Credeţi că regiunea carpatică merită un dosar separat?

C. Creţu: Macroregiunile sunt un instrument teritorial care şi-a dovedit eficienţa şi ştim că există la ora actuală două macroregiuni de succes care funcţionează: a Mării Baltice şi a Dunării. În legătură cu macroregiunea privind regiunea carpatică, vă pot asigura că este aproape de sufletul meu şi rezonează cu regiunea din care facem parte. În primul rând,trebuie să fie iniţiativa statelor membre. Există această regulă în limita fondurilor existente. Cred că statele membre trebuie să facă acest demers. Pe de altă parte, CE are rolul de a sprijini statele membre. Eu nu cred că de la Bruxelles e posibil să gestionăm problemele dacă autorităţile locale nu se implică. E important de subliniat valoarea adăugată pe care aceste macroregiuni le aduc. E important ca aceste ţări să facă un efort comun şi să împartă responsabilităţile privind regiunea respectivă.

I.Jakovcic: Cum va conduce comisia activitatea de audit?

C. Creţu: E o activitate importantă, fiecare euro trebuie cheltuit bine. Fiecare stat membru trebuie să introducă garanţii şi asigurări, dar când apare o suspiciune din alte părţi, alte servicii de audid intră şi verifică acţiunile legate de cheltuirea banilor UE. Vă vom ţine la curent.

Y. Omarjee: Ne preocupă riscul referitor la credibilitatea politicilor regionale, a instituţiilor regionale. Există riscul real ca fondurile alocate politicii regionale să sufere modificări. Cum evităm acest scenariu? Ce măsuri concrete propuneţi pentru a lupta împotriva fraudei?

C. Creţu: Referitor la întrebare, sigur că nu cred că se poate pune în discuţie rediscutarea fondurilor pe care le avem, cadrul financiar multianual a fost dezbătut în proces de codecizie împreună cu Consiliul şi cred că este important să menţinem reglementările stabilite prin cadrul legislativ actual. Va fi o bătălie comună pe care o vom avea de dus în legătură cu menţinerea bugetului. Nu sunt un expert, dar pe măsură ce m-am pregătit pentru audiere, pe măsură ce voi lucra, ne dăm cu toţii seama cât de importantă e politica de dezvoltare regională. Sunt multe voci care atacă această politică şi doresc să micşoreze fondurile. Va fi bătălia noastră comună, permiteţi-mi să vă adresez eu apelul să mă sprijiniţi! Trebuie să arătăm că aceasta e singura politică de investiţii a UE care produce rezultate concrete.

D. Vaughn: PE a sprijinit includerea unor noi mecanisme pentru a încuraja proiecte finanţare de fonduri de coeziune. Ce măsuri veţi lua pentru a evalua implementarea acestor mecanisme?

C. Creţu: În politica regională, teritoriul e cel care contează cel mai mult şi vă felicit pentru adoptarea acestor noi instrumente teritoriale, e vorba despre investiţiile teritoriale integrate. Cred că acest lucru este important pentru că transferă putere comunităţilor locale şi conduce la asumarea de responsabilităţi în plan local. Cred că e important ca o condiţie în negocieri să fie maximizarea acestor instrumente. Există acest principiu al subsidiarităţii pe care trebuie să îl respectăm. Guvernanţa pe mai multe niveluri a fost un subiect des ridicat de dvs., e un subiect în plus adus de actualul regulament. Ar trebui ca statele membre să fie foarte conştiente de noile regulamente care au fost adoptate. Veţi fi informaţi în legătură cu progresul făcut în statele membre.

V. Boştinaru: Care ar trebui să fie măsurile luate de comisie pentru ca statele membre să profite de mecanismul de colectare a fondurilor  şi să implementeze proiecte de calitate?

C. Creţu: Vă felicit pentru implicare, domnule Boştinaru. Mecanismul vine să completeze acele verigi lipsă în programele operaţionale, mai ales în domeniul transporturilor. Va fi datoria mea să colaborez foarte strâns pentru a ajuta statele membre să depună proiecte de calitate pentru a nu pierde aceşti bani şi sigur că le vom ajuta să folosească toate facilităţile. Cred că aceste proiecte de transport, de energie sunt proiecte strategice şi este imperios necesar ca ele să se înscrie într-o abordare strategică. E datoria noastră să ne asigurăm că resursele financiare merg către proiecte mature.

I.Winkler: Una dintre priorităţile PPE este abordarea integrată, care introduce cadrul strategic privitor la fonduri de investiţii. Care ar fi abordarea dvs. pentru a încuraja dezvoltarea teritorială?

C. Creţu: Este o chestiune naturală de a găsi în mine un partener, ştiu câtă experienţă au membrii comisiei în legătură cu dezvoltarea regională şi nu numai că vom face schimb de informaţii şi voi fi prezentă în dezbaterile comisiei, dar sigur că ne vom consulta. În ce priveşte întrebarea legată de dezvoltarea integrării teritoriale, este evident că dezvoltarea regională are impact în multe domenii, este important să cooperăm cu absolut toate componentele celorlalte politici europene pentru a asigura această sinergie. Este important să existe corelarea fundamentală între politicile noastre. Ca şi comisar european, va trebui să lucrez cu vicepreşedinţi, va fi o acţiune de echipă, continuă, în vedere atingerii obiectivului nostru comun.

M. Bresso: Ce rol vor avea regiunile şi oraşele în strategia dvs.? Cum credeţi că noile resurse alocate, potrivit preşedintelui Juncker,  pot fi integrate în strategia existentă?

C. Creţu: Acest program prezentat de Juncker este foarte ambiţios şi sunt convinsă că politica de coeziune, cu un buget de aproape un sfert din bugetul UE, va avea o contribuţie importantă la realizarea acestui obiectiv. Avem acest regulament şi suficient spaţiu de manevră pentru a găsi modalităţi de implicare, de a contribui la ambiţioasa agendă a CE. Ştiţi că domnul Juncker spunea că trebuie mobilizare resursele private şi cred că trebuie să ne schimbăm limbajul folosit, să folosim un limbaj în care mediul de afaceri să aibă încredere.  

Cred că încurajarea IMM-urilor este criteriul de bază care va duce la îndeplinirea acestui obiectiv.

Pe 8 septembrie, cei 28 de comisari desemnaţi au primit un chestionar cu 5 întrebări la care au trimis răspunsurile în engleză până pe 26 septembrie, deadline-ul pentru trimiterea răspunsurilor în alte limbi fiind 29 septembrie. Două întrebări sunt comune pentru toţi comisarii desemnaţi, iar celelalte trei se referă la portofoliul fiecărui membru al Comisiei.

Corina Creţu a răspuns întrebărilor formulate în scris de europarlamentari, precizând că va evita orice situaţie care să-i pună la îndoială independenţa. „Vă asigur că voi evita orice poziţie sau situaţie care să-mi pună la îndoială independenţa, imparţialitatea şi disponibilitatea faţă de Comisie şi îl voi informa pe preşedintele ales de orice situaţie care ar putea implica un conflict de interese în exercitarea obligaţiilor mele oficiale", asigură Creţu, răspunzând la întrebările scrise ale eurodeputaţilor.
 

Corina Creţu spune că o recomandă pentru preluarea acestui portofoliu experienţă ca eurodeputat, care a ajutat+o să cunoscă foarte bine instituţiile europene şi metodelor lor de lucru.

Fiecare audiere durează trei ore, fiind transmisă în direct. La început, comisarul candidat ţine un discurs de maximum 15 minute, după care răspunde la întrebări.

În timpul audierilor, comisiile responsabile cu portofoliile candidaţilor vor examina într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri competenţele generale ale candidaţilor, angajamentul european şi cunoştinţele acestora în domeniu.

Surse europene au precizat, pentru Mediafax, că membrii Comisiei REGI au dorit să afle de la Corina Creţu ce viziune are asupra politicilor regionale, cum va aplica priorităţile politicii de coeziune, stabilite deja, pentru perioada 2014-2020, şi cum vede posibila reevaluare a acestei politici peste 2 ani.

O altă întrebare, în general comună pentru toţi comisarii desemnaţi, se referă la modul în care aceştia văd colaborarea dintre membrii CE şi cei ai PE.

După audieri, fiecare comisie responsabilă trebuie să finalizeze evaluarea comisarului în 24 de ore de la audiere. Totodată, membrii unei comisii pot cere în scris alte informaţii.

Următorul pas constă în trimiterea unui raport de evaluare separat pentru fiecare comisar desemnat Conferinţei Preşedinţilor de Comisie şi Conferinţei Preşedinţilor din PE. Pe 9 octombrie, aceasta din urmă, în cazul în care decide să nu ceară mai multe informaţii şi în urma unui schimb de opinii, declară audierile încheiate.

Există şi posibilitatea ca o comisie, nemulţumită de cum s-a prezentat un comisar desemnat, să-l recheme pe acesta la o nouă rundă de negocieri.

Ultima etapă este aprobarea comisiei, ca întreg, în plenul Parlamentului European, pe 22 octombrie. Decizia se ia cu majoritatea voturilor exprimate. Dacă totul decurge conform planificării, Comisia lui Juncker îşi va începe mandatul de 5 ani pe 1 noiembrie.

Deşi a obţinut un portofoliu cu greutate la nivelul Comisiei, cu un buget de 352 de miliarde de euro, o treime din bugetul UE, europarlamentarul PSD va avea o putere de decizie controlată. Ea va fi supravegheată de patru vicepreşedinţi, plus olandezul Timmermans, care în plus, se va ocupa şi de Raportul MCV pentru România şi Bulgaria.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite