FOTO Povestea fetelor din Afganistan crescute ca băieţi pentru a salva onoarea familiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mehran (foto stânga), alături de surorile sale, se comportă ca orice alt băieţel de şapte ani din Kabul, deşi este fetiţă. FOTO Daily Mail
Mehran (foto stânga), alături de surorile sale, se comportă ca orice alt băieţel de şapte ani din Kabul, deşi este fetiţă. FOTO Daily Mail

Mehran are şapte ani şi este un băieţel fericit care trăieşte în Kabul, Afganistan. Ceea ce nu realizează mulţi este că micul Mehran s-a născut fată, dar părinţii au decis că ea trebuie să fie băiatul menit să salveze onoarea familiei dăruite cu şapte fete. În situaţia acesta se află mii de fete din Afganistan, iar povestea lor este redată şi în cartea recent lansată, „Underground Girls Of Kabul“.

Ruşinea de a nu avea măcar un băiat în familie a dat naştere în Afganistan unui obicei despre care nu s-au ştiut prea multe până în 2010, când scriitoarea Jenny Nordberg a publicat un articol în care descria viaţa dusă de „bacha posh“, aşa cum sunt numite aceste fete-băieţi în Afganistan.

Mii de fete sunt crescute de la vârste fragede, uneori şi începând cu doi ani, ca şi cum ar fi băieţi, după ce mamele nu reuşesc să aducă pe lume nici măcar un băiat. Teama de a nu fi arătaţi cu degetul de cei din jur sau de a fi compătimiţi pecetluieşte, de obicei, soarta ultimelor născute. Mehran vine dintr-o familie cu şapte fete, iar ea a fost transformată în băiatul familiei. Are părul tuns periuţă, este îmbărcată şi tratată ca un băiat, iar acest rol trebuie să-l joace pentru ca familia să salveze aparenţele. Însă când va ajunge la pubertate, micuţa va redeveni fată tot la dorinţa familiei, aşa cum se întâmplă în cele mai multe cazuri.

Într-o societate islamică strictă, în care fetele sunt ţinute din scurt şi nu se bucură de aceleaşi libertăţi ca băieţii, Mehran pare binecuvântată. Poate să iasă la fotbal cu alţi băieţi, să meargă la şcoală, în condiţiile în care multor fete nu li se oferă această posibilitate, şi chiar este trimisă de părinţi să facă anumite comisioane sau cumpărături. Însă această libertate vine cu un preţ emoţional extrem de mare, spune autoarea. Fetelor-băieţi lăsate atât de libere li se taie dintr-o dată aripile. Din momentul în care le vine ciclul, copilele revin peste noapte la identitatea lor sexuală şi trebuie să-şi acopere capul, aşa cum le cere religia. Alteori, rămân băieţi până în ziua în care se căsătoresc.

image

În societatea afgană, neputinţa de a avea născuţi băieţi, deci de a aduce pe lume o persoană capabilă să muncească şi să-şi întreţină familia, lucru care nu-i este permis unei femei, te situează cu câteva trepe mai jos din punct de vedere social.

Nordberg a descoperit acest obicei în anul 2009, când îi lua un interviu femeii politician Azita Rafaat. Atunci s-a întâmplat ca fiicele acesteia să-i explice că băieţelul pe care îl crezuse fratele lor era, de fapt, fată. 

Am fost uimită, nu le-am crezut la început. Dar era cât se poate de adevărat. Aceste fete sunt crescute ca băieţi şi naşterea acestui obicei are la bază un adevăr cât se poate de crud: numai băieţii sunt cei care contează în Afganistan. Într-o societate profund patriarhală, unde numai bărbaţii moştenesc proprietăţi şi îşi pot întreţine familiile muncind, o familie fără fii este percepută drept incompletă, neputincioasă, iar părinţii sunt compătimiţi. Oricât de ciudat ar putea să pară la început, nu este un lucru neobişnuit în această zonă ca o familie care are numai fete să o îmbrace pe una dintre ele în băiat şi să o prezinte lumii ca ceea ce nu este, a explicat Nordberg pentru Daily Mail.

În societatea afgană, un băiat poate să se joace afară şi să se plimbe nestingherit, să meargă cu bicicleta şi să stea împreună cu ceilalţi băieţi sau în compania bărbaţilor. O fată este mult mai îngrădită din toate punctele de vedere. Cruzimea intervine atunci când această libertate le este luată. Din momentul în care ajung la pubertate, toată lumea se aşteaptă ca ele să redevină fete dintr-o dată. „Acela este momentul în care fereastra de libertate li se închide, ele trebuie să se comporte ca tinere femei şi să se pregătească de un eventual mariaj cu un bărbat ales de părinţi“, adaugă Nordberg.

afganistan

Zahra FOTO Daily Mail 

Însă lucrurile sunt mult mai complicate. Zahra, o fată de 15 ani care apare în cartea lui Nordberg, spune că nu vrea să-şi ducă viaţa ca femeie în Afganistan. 

image

Shukria Siddiqui FOTO Daily Mail 

Alte fete-băieţi, cum este şi Shukria Siddiqui (foto), care are acum 36 de ani, a acceptat tot ceea ce i s-a impus şi acum este mama a trei copii. Există şi cazuri în care fetele-băieţi îşi trăiesc întreaga viaţă deghizaţi în bărbaţi.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite