Exemplu pentru Chişinău: Slovacia a devenit un tigru economic după integrarea europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peter Burian, viceministrul de Externe al Slovaciei. Foto Adevărul de Moldova
Peter Burian, viceministrul de Externe al Slovaciei. Foto Adevărul de Moldova

După integrarea europeană Slovacia a înregistrat o ascensiune pe toate planurile, fiind numită tigrul economic al Europei de Est sau cel mai rapid stat reformator din Europa, a declara viceministrul de Externe de la Bratislava Peter Burian.

Conform acestuia, indicatorii macroeconomici arată că Produsul Intern Brut al Slovaciei s-a majorat cu 10,5% în 2007, iar în 2013 cu 0.9%, unul dintre cei mai mari indicatori din zona euro. Investiţiile străine de asemenea au crescut considerabil.

Cu ocazia împlinirii a 10 ani de la integrarea în Uniunea Europeană a Slovaciei, Peter Burian a ţinut o prelegere la Chişinău în care a vorbit despre drumul parcurs de Slovacia pînă la aderare, beneficiile pe care le-a adus UE ţării, dar şi despre colaborarea dintre cele două republici.

Slovacia a devenit membră a Uniunii Europene la 1 mai 2004, după ce în anul 1998 aşa-numita coaliţie largă a preluat puterea şi a început reformele pentru cursul european al ţării. Slovacia şi Moldova sunt două ţări asemănătoare ca număr de populaţie, mărime şi mentalitate ceea ce face cooperarea dintre cele doua state şi mai uşoară. “Vom împărtăşi din experienţa noastră ca să nu comiteti aceleaşi greşeli pe care le-am comis noi. Slovacia nu pretinde să fie un mentor sau un învăţător ci mai curînd ne dorim să colaborăm”, a menţionat viceministrul.

Necesitatea reformelor

Aceste performanţe au fost atinse cu greu, însă tot efortul a meritat, susţine Peter Burian. Şi pentru Moldova va fi dificil, dar reformele sunt necesare şi nimeni nu le va face în locul nostru: “Trebuie să luaţi destinul ţării în mîinile voastre!“ Referitor la alegerile electorale care se apropie, Buriand a sugerat să-i alegem pe cei care ne oferă cea mai bună garanţie de integrare europeană.

Întrebat fiind de problema corupţiei şi reforma în justiţie viceministrul a declarat că este una dintre problemele cu care încă se confruntă şi Slovacia. Burian crede că va dura mai mult timp pînă fenomenul corupţiei  va dispărea complet, dacă e posibil aşa ceva. “Am adunat ceva experienţă la acest capitol, poate unele măsuri ale noastre  ar putea servi ca inspiratie pentru Moldova”, a conchis viceministrul. Acesta  a amintit şi că în cursul ei pentru integrare Moldova nu este singură, UE acordă asistenţă financiară, dar şi alte state precum Slovacia sunt gata să ajute.

Prelegerea a fost ţinută la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova unde Peter Burian a vorbit în faţa studenţilor şi le-a oferit detalii privind posibilităţile lor de a obţine o bursă pentru studii în Slovacia. La finalul conferinţei viceministrul a oferit conducerii universităţii un set de monede jubiliare emise special cu ocazia împlinirii a 10 de la integrarea europeană. În cadrul evenimentului a fost inaugurată o expoziţie de fotografie cu aceeaşi temă : „10 ani ai Slovaciei în cadrul UE“. Expoziţia va fi deschisă pentru publicul larg până la sfârşitul lunii octombrie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite