FOTO Aventură în Marea Neagră. Turiştii vor putea face o plimbare subacvatică la corăbiile şi oraşele scufundate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând din sezonul turistic viitor, litoralul românesc va oferi turiştilor nu doar plajă, distracţie în cluburi şi carnaval. Cei pasionaţi vor putea porni într-o aventură în Marea Neagră, unde vor putea admira epave ale unor corăbii scufundate demult sau zidurile unor vechi cetăţi.

Visul cercetătorilor de a pune în valoare patrimoniul arheologic marin este mai vechi, însă pe baza proiectului Heras, derulat cu fonduri europene, în valoare de 500.000 de euro, el va deveni realitate, aşa cum se întâmplă în Sicilia, unde turismul acvatic este un fenomen.

Parteneri în acest proiect sunt Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa, Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie Marină (GEOECOMAR) şi Respiro, firmă de scufundări acvatice, au pornit în aventura de a scoate la lumină vestigii îngropate adânc, în Marea Neagră, alături de colegii bulgari, fiind vorba de un proiect transfrontalier.

20 de epave în Marea Neagră

Până în luna februarie a anului viitor, scafandrii identifică patrimoniul cultural subacvatic, adică orice epavă care are o vechime mai mare de 100 de ani, de la Delta Dunării şi până la Varna.
Conform estimărilor, în adâncurile Mării Negre sunt 20 de epave care fac parte din patrimoniul naţional, adică au o valoare de peste 100 de ani.

Un punct de interes ar putea fi epava distrugătorului Moskva, cea mai mare navă de luptă din cel de-al Doilea Război Mondial, descoperită de scafandrii de la Respiro în 2011. Vasul s-a scufundat în timpul conflagraţiei mondiale, după ce de la bordul lui s-a deschis focul asupra oraşului Constanţa. Ea se află la aproximativ 40 de metri adâncime şi la o distanţă de 20 de kilometri de ţărm, în zona Tuzla.

Oraşele subacvatice

La fel de importante sunt şi urmele vechilor cetăţi Tomis, Histria, Callatis şi Argamum, cândva înfloritoare la Pontul Euxin.
„Avem indicii sigure că în Marea Neagră sunt situri ale unor corăbii greceşti şi din perioada epocii romane, fapt ce reprezintă o continuitate a civilizaţiilor în această parte a lumii. Cele mai vechi datează din secolul III înainte de Hristos şi merg până în epoca romano – bizantină, din secolele III – IV după Hristos. Noi putem spune că tot platoul continental al Mării Negre (care se întinde în larg până la 100 kilometri în zona Deltei Dunării şi până la 60 de kilometri în sud) este sit arheologic “, dezvăluie cercetătorul Constantin Chera, de la Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa.

Marea Neagră, lac dulce

El crede că cele mai vechi urme sunt din urmă cu 7.000 de ani, când Marea neagră era lac cu apă dulce. Asta se întâmpla în epoca neolitică.
Spre deosebire de alte mări şi oceane, pe fundul Mării Negre există doar hidrogen sulfurat, un mediu care conservă mai bine lemnul. Apoi corăbiile scufundate la adâncimi mai mari sunt mai bine conservate şi datorită faptului că valurile nu ajung cu forţa lor distrugătoare.

Pescarii arheologi

Indicii foarte importante despre locul unde există situri arheologice le-au dat pescarii. În plasele lor, nu de puţine ori au găsit bucăţi de amfore, de ceramică. Mulţi şi-au dat seama că ele ar putea avea o importanţă deosebită din punct de vedere arheologie şi le-au predat la muzeu. Constantin Chera are mai multe astfel de cioburi, care, corect interpretate, dau valoarea acestei regiuni. Ele au fost găsite cu preponderenţă la ţărmul Mării Negre în zona Cazinoului din Constanţa, dar şi la Eforie.

Cum se descoperă siturile? Mai întâi, se face o scanare cu sonare a fundului mării. „Acolo unde apar anomalii magnetice coboară scafandrii pentru o cercetare amănunţită. În zonele inaccesibile lor se trimite un vehicul telecomandat, care să preia imagini“, explică Constantin Chera.

După finalizarea cercetărilor, care se finalizează în luna februarie a anului viitor, vor fi alese trei epave accesibile publicului, care vor putea fi vizitate alături de scafandrii profesionişti. O plimbare subacvatică se poate face şi vizionând imagini din adâncuri prin intermediul unei videocamere montată deasupra sitului. Imaginile pot fi postate şi pe internet, acolo unde vor fi accesibile oricui.

După finalizarea celor două obiective ale proiectului: unul ştiinţific, de identificare a patrimoniului cultural subacvatic, şi unul turistic, de identificare a trei situri ce vor putea fi vizionate de scafandrii amatori, descoperirile pot fi date în administrarea ONG-ului, care va avea obligaţia de a le proteja.  

Trei milioane de nave scufundate

Comisia UNESCO a scos la iveală faptul că pe tot globul există nu mai puţin de trei milioane de nave scufundate numai în a doua jumătate a secolului XX. Numai pe coasta Cubei au fost identificate 176 de naufragii.
Aşa s-a pus problema jefuirii patrimoniului. Numai după Titanic s-au furat 1.800 de obiecte, 126 de lingouri de aur, 300.000 de piese de ceramică chinezească. În total, peste 300 de naufragii au fost jefuite, a comunicat Răzvan Victor Pantelimon, specialist în ştiinţe politice, la Pontica 2014.

Vă mai recomandăm:

FOTO „Triunghiul Bermudelor“ din Marea Neagră. Cum explică specialiştii misterele din zona Şabla şi Insula Şerpilor

Capcanele mării: cum să ne ferim de gropile de sub apă

Jurnal de Vacanţă. Plaja Vadu, ultimul refugiu. Colţul de Rai interzis cândva turiştilor vă aşteaptă cu hectare întregi de plajă virgină

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite