Caz revoltător la Huşi: o fetiţă de 4 ani, diagnosticată cu laringită, a murit în urma unei injecţii cu ampicilină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fetiţă de patru ani din satul Plopi, comuna Buneşti Avereşti a murit sâmbătă noaptea în spitalul din Huşi, la 45 de minute de la internare, în urma administrării unei injecţii cu ampicilină.

Cadrele medicale i-au administrat antibioticul, fără a o testa antialergic înainte. Alexandra era un copil fără probleme medicale, până la 4 ani nici nu a luat vreodată antibiotic. Bunica fetiţei, cea care a însoţit-o la spital (mama rămânând acasă cu frăţiorul de două luni) spune că medicul de gardă, trezit din somn, “nici măcar nu s-a uitat în gâtul copilului sau să-l asculte cu stetoscopul”.  Poliţia, Colegiul Medicilor, conducerea spitalului din Huşi au declanşat o anchetă în acest caz.

“Nimeni nu ne va aduce copilul înapoi, dar vrem ca aceste tragedii să nu se mai întâmple. Câte astfel de cazuri trebuie să se întâmple în spitale pentru ca aceşti oameni să îşi facă meseria pe care singuri şi-au ales-o? Câţi copii trebuie să se prăpădească pentru ca doctorii să nu se mai simtă deranjaţi că ajungi noaptea la spital?”, sunt întrebările dramatice la care familia Bedregheanu Daniel şi Cerasela din satul Plopi, comuna Buneşti Avereşti aşteaptă răspunsul, distruşi de durere, după ce fetiţa lor cu chip de înger a murit sâmbătă noapte la scurt timp de la internarea în spital. Familia afirmă că de vină este neglijenţa cadrelor medicale care au tratat cazul cu superficialitate.

Vineri, 3 octombrie, Alexandra, un copil vesel şi cu o minte sclipitoare a mers la grădiniţă, de unde s-a întors bucuroasă că a învăţat o nouă poezie: “Familia mea”. I-a recitat-o tatălui spunându-i că îl iubeşte, aşa cum îi spunea în fiecare zi. Seara, fetiţa a început să acuze dureri de gât, iar  în jurul orei 20.00 a început să facă febră. I-au administrat Nurofen, însă, văzând că starea nu i se ameriorează, iar în jurul orei 23.00, observând că are 39 de grade, părinţii au sunat la Ambulanţă, temându-se să mai aştepte până dimineaţă.

“A ieşit cu mine de mânuţă până la salvare, a intrat pe picioarele ei în spital şi s-a întors acasă în sicriu”, povesteşte, plângând, Cornelia Bedregeanu, bunica fetiţei. Având acasă şi un copil sugar de doi ani, părinţii au decis să meargă bunica la spital, mama rămânând acasă cu bebeluşul.

“Preluarea la internare a fost superficială”

După aproape două ore, la 1.54, aşa cum este consemnat în fişa de însoţire, o ambulanţa a ajuns acasă la familia Bedregeanu pentru a prelua fetiţa. Odată ajunsă în camera de gardă a Secţiei de Pediatrie a Spitalului municipal Dimitrie Castroian Huşi, Alexandra a fost văzută de medicul de gardă Florentina Bianu.

“Asistenta i-a luat temperatura fetiţei, avea tot 39, ca şi acasă, a cântărit-o după care doamna doctor a prescris ce să îi administreze. Nu s-a uitat în gâtuţul ei, nu a ascultat-o cu setoscopul. Preluarea la internare a fost superficială. Am fost conduşi la secţia de pediatrie, unde, în sala de tratamente, i s-a făcut o injecţie cu ampicilină în venă şi i s-a pus perfuzia. La scurt timp fetiţa a început să se simtă rău. Mi-a spus că o doare burtica şi că vrea să mergem acasă. Deodată a început să se umfle la burtică, la faţă şi să se învineţească. Am chemat asistenta şi au început să se alerteze cu toţii. Mi-au spus să ies afară din salon, a venit şi doamna doctor şi medicul de la Urgenţe. Ii imploram să facă ceva să o salveze.” spune printre lacrimi, bunica fetiţei. Cerasela Bedregeanu, care a muncit ani la rand în Italia pentru a le asigura copiilor şi nepoţilor un trai mai bun, nu îşi poate ierta că nu a fost mai fermă faţă de cadrele medicale şi că nu le-a tras de mânecă atunci când a văzut că par deranjate de un pacient ajuns în toiul nopţii. 

Timp de aproape o oră, cadrele medicale au încercat să resusciteze fetiţa intrată în stop cardio respirator. Bunica, tatăl şi bunicul (ajunşi şi ei între timp la spital), prăbuşiţi de durere le-au implorat să facă o minune, să le salveze fetiţa. Toate manevrele au fost, însă, în zadar. În jurul orei 4.00 a fost declarat decesul Alexandrei.

Bunicul, cu nepoţica în braţe la morgă

La aproximativ două ore de la declararea decesului, cadavrul micuţei a fost transportat la morga spitalului huşean, însă nu de personalul spitalului, ci de bunicul copilei.“Eu cu mâna mea am dus-o la morgă. Aş vrea să nu se mai repete, medicii să fie scoşi din toate drepturile, să nu se mai întâmple aşa ceva....era ca după bombordament, aparatură, sânge. Era o fetiţă extraordinară, era sănătoasă. Acum toţi fug din colţ în colţ, ne ducem la spital nu găsim medicii. Am stat ca nişte căţei a venit şi .. "ia-ţi cadavrul"..a mers o soră şi portarul..m-a dus la lift, am coborât, am lăsat fetiţa la morgă, a luat cearşaful... Cu toţii trebuie să plătească ani grei de puşcărie. Nu sunt cuvinte, a plecat copilul pe picioarele lui, a venit Salvarea şi în câteva minute să ni se spună că e moartă..aşa ceva nu se poate întâmpla într-o ţară civilizată a Uniunii Europene.”, spune Dumitru Bedregeanu, bunicul fetiţei. Reprezentanţii spitalului huşean, spun însă că de faptul bunicul s-ar fi oferit să ducă trupul neînsufleţit al fetiţei la morgă.

Ce spun oficialii

“Este ceva dureros şi pentru noi şi pentru familie şi pentru toată lumea. Doamna doctor de la pediatrie nu este om. Este foarte dureros să îţi moara un pacient. A venit în jurul orei 2 noaptea în stare grava, insuicienţă respiratorie acută, laringită, i s-a facut tratament de urgenţă cu ce se face şi a intrat în stop cardio. I s-au facut manevre de resuscitare. A fost chemat medicul de la urgenţă. Toata lumea a fost prezenta acolo, dar nu s-a mai putut face nimic”, a declarat medicul Emad Wassouf, director medical Spitalul municipal Huşi, recunoscând totuşi că fetiţa nu a fost testată în prealabil pentru a se stabili dacă este alergică la antibioticul administrat.

“Nu avem nimic de ascuns,. Dacă este o greşeală este de neacceptat, Dacă este o formă fulminantă a bolii, vom vedea în urma concluziilor medico legale, a expertizelor”, a declarat, la rândul său, medicul Lucia Rotaru Ciupilan, managerul Spitalului municipal Dumitru Castroian.
Medicul pediatru Florentina Bianu, şefa secţiei de Pediatrie a spitalului din Huşi, cea care a făcut schema terapeutică pentru fetiţă a dat o notă explicativă conducerii spitalului, care, la rândul său, pe lângă Poliţie, Direcţia de Sănătate Publică şi Colegiul Medicilor, a declanşat propria anchetă.
În faţa superiorilor, medicul Florentina Bianu s-a declarat surprins de modul în care a evoluat starea de sănătate a fetiţei.
“Medicul este surprins şi nu îşi explică ce s-a întâmplat. A încercat să îi facă şi respiraţie gură la gură, însă s-a umplut pe faţă de sângele copilei. Sunt cazuri care ţi se întâmplă o dată în viaţă”, a mai subliniat managerul spitalului, dând asigurări că ancheta în acest caz va fi transparentă iar dacă vor fi vinovaţi aceştia vor fi traşi la răspundere.

Anchete ce durează ani de zile

Şansele ca părinţii Alexandrei să afle de ce a murit fetiţa lor, dacă este o culpă medicală sau “o evoluţie fulminantă a bolii” nu există. Iar dovada cea mai recentă este cazul celor doi pacienţi morţi în vara anului 2012 la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, în urma administrării anestezicului. Nici până la această dată nu ce cunosc cauzele decesului tânărului din Fereşti şi a adolescentei din Codăeşti, iar de tras responsabilii la răspundere nu poate fi vorba.

Părinţii Alexandrei au depus plângere atât la Colegiul Medicilor Vaslui, cât şi la Direcţia de Sănătate Publică.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite