FOTO Cum rămâne în paragină Castelul de Apă al Brăilei, monument istoric construit acum o sută de ani ce era privit ca un OZN pe vremea comuniştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi există banii necesari, Castelul de Apă din Grădina Mare rămâne nereabilitat fiindcă Primăria Brăila nu găseşte un constructor care să se încumete să ia această lucrare  FOTO Florentin Coman
Deşi există banii necesari, Castelul de Apă din Grădina Mare rămâne nereabilitat fiindcă Primăria Brăila nu găseşte un constructor care să se încumete să ia această lucrare  FOTO Florentin Coman

Fostul castel de apă al Brăilei, monument istoric care, în urmă cu un secol, când a fost dat în folosinţă, se număra printre cele mai impunătoare construcţii de acest gen din România, zace de ani de zile în ruină, deşi Primăria are bani pentru reabilitarea sa. Problema e că nu se găseşte niciun constructor care să se încumete să contracteze o lucrare atât de complexă.

Castelul de Apă amplasat în parcul Grădina Mare din Brăila are o istorie glorioasă. În 1912, când a fost dat în folosinţă, a fost considerat cel mai înalt turn destinat alimentării cu apă din ţara noastră, atingând 35 de metri, de la bază până la vârf. După ce tehnologiile s-au schimbat, iar destinaţia sa iniţială nu mai era de actualitate, turnul a primit o altă utilitate unică în România. În anii '80, un inginer de la Uzina de Excavatoare „Progresul” a amenajat în vârful turnului o platformă rotativă care oferea o panoramă deosebită asupra oraşului Brăila şi a Dunării. Pe acea platformă s-a deschis un restaurant pe care oamenii vremii îl priveau ca pe un adevărat OZN.

"Restaurantul a funcţionat în perioada aceea de la sfârşitul epocii comuniste, când se făcea economie la curent, iar iluminatul public nu prea era pornit. Îmi aduc aminte că, dacă mergeai seara în Grădina Mare te fascinau luminile din vârful castelului de apă. În jur era întuneric şi numai barul era luminat. Parcă vedeai un OZN", îşi aminteşte Costin B., unul dintre brăilenii care au avut ocazia să privească panorama Brăilei de la ultimul nivel al castelului de apă.

castel7

"Era foarte interesantă platforma aceea care se rotea foarte încet în jurul axului turnului. Când îţi comandai cafeaua aveai fereastra în dreptul hotelului Traian, iar când o terminai de băut priveai spre Dunăre. Noaptea, pe partea de oraş nu prea aveai ce vedea, că erau luminile stinse. În schimb, erau un adevărat spectacol zecile de luminiţe de pe vasele care navigau pe Dunăre. Mergeam destul de des acolo cu prietenii şi pentru privelişte dar şi ca să o vedem pe barmaniţă. Era o femeie foarte frumoasă şi mulţi se duceau acolo numai ca să o vadă pe ea” spune cu nostalgie Costin.

Inovaţie a unui inginer de la Uzina de excavatoare "Progresul"

Platforma rotativă care făcea senzaţie pe vremuri în castelul de apă a fost proiectată şi executată la institutul de cercetări ce funcţiona pe lângă uzina "Progresul". Proiectant a fost inginerul Nicolae Gazea, de numele căruia se leagă mai multe invenţii şi inovaţii.

Din păcate, inginerul Gazea s-a stins din viaţă în 2012, la vârsta de 82 de ani. Fiul acestuia, Constantin Gazea, de profesie tot inginer, ne-a explicat că platforma rotativă concepută de tatăl său era un dispozitiv pe cât de ingenios pe atât de simplu. "Avea nevoie de un motor de doar 5 kilowaţi ca să facă o mişcare de 360 de grade în circa 60 de minute. O componentă esenţială a fost ghidajul făcut pe un sistem de role puţin conic, care îi permitea platformei să se autocentreze în permanenţă, astfel că mişcarea de rotaţie era aproape imperceptibilă, iar un pahar de apă putea sta pe masă plin fără să se verse", ne-a informat fiul inginerului Gazea.

În prezent, Primăria Brăila intenţionează să reabiliteze şi consolideze turnul, iar în vârful acestuia să amenajeze un mic observator astronomic. Vechea platformă rotativă nu mai este luată în calcul, deoarece unii experţi au stabilit că aceasta ar afecta structura de rezistenţă a construcţiei.

Niciun constructor nu a licitat pentru obţinerea lucrării de reabilitare a Castelului de Apă

Problema este că, deşi oficialităţile locale tot anunţă de vreo doi ani că urmează să înceapă reabilitarea Castelului de Apă, până acum nu s-au început lucrările. Asta deşi Primăria a accesat o finanţare europeană în valoare de circa 4,6 milioane de lei, special pentru acest obiectiv. Abia în acest an a fost întocmită documentaţia tehnică şi s-a lansat o licitaţie pe Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice, pentru stabilirea unui constructor, însă, cel mai probabil din cauza complexităţii lucrării, nu s-a primit nicio ofertă.

castel1

„Pe 26 mai, anul curent, a fost lansată procedura pe SEAP, iar pe 7 iulie am avut deschiderea ofertelor. Nu a fost, însă, depusă nicio ofertă, iar în situaţia aceasta a trebuit să reluăm procedura. S-au parcurs paşii necesari şi urmează să se stabilească o nouă dată pentru deschiderea ofertelor", a precizat Iuliana Neagu, directorul Direcţiei Programe Europene din cadrul Primăriei Brăila.

Conform planului de investiţii, pe lângă consolidarea structurii de rezistenţă, castelul va beneficia de reabilitarea interiorului, care în momentul de faţă se află într-o stare avansată de degradare, după ce a fost abandonat ani de zile. La finalul lucrărilor, Castelul de Apă ar trebui să devină un centru cultural şi ştiinţific, ce va găzdui expoziţii la etajele inferioare şi un observator astronomic dotat cu patru telescoape la ultimul etaj.

La finele lui 2015 se pierde finanţarea europeană

Partea proastă este că finanţarea europeană rămâne valabilă doar până în decembrie 2015, iar toate lucrările efectuate după această dată vor trebui achitate cu bani de la bugetul local. "Dacă nu reuşim să finalizăm lucrările până pe 31 decembrie 2015, lucrările devin neeligibile. Din acest motiv trebuie să urgentăm finalizarea procedurii de stabilire a unui constructor. S-a revizuit documentaţia, iar după ce se va primi avizul Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice se va stabili o nouă dată pentru deschiderea ofertelor. Sperăm ca acest lucru să se întâmple cât mai curând. Chiar dacă vine sezonul rece, constructorul desemnat poate începe lucrările în interiorul Castelului de Apă", precizează conducerea Direcţiei pentru Programe Europene din cadrul Primăriei Brăila.

Citiţi şi

FOTO Aproape gata. Reşedinţa de vară a domnitorului Matei Barasab, restaurată cu 10 milioane de lei


 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite