FOTO VIDEO Plantele medicinale care ajută familiile sărace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Urse (30 de ani) a reuşit să realieze o afacere socială cu plante medicinale la Ghimpaţi, judeţul Giurgiu FOTO: M. Sofronie
Andreea Urse (30 de ani) a reuşit să realieze o afacere socială cu plante medicinale la Ghimpaţi, judeţul Giurgiu FOTO: M. Sofronie

Andreea Urse (30 de ani) a dezvoltat o afacere socială în comuna Ghimpaţi din judeţul Giurgiu. Tânăra a pus bazele unei fabrici de procesare a plantelor medicinale cultivate de oamenii defavorizaţi din localitate. Plantele sunt cultivate în mod ecologic.

Andreea Urse (30 de ani), din Alexandria, a fost jurnalistă, a avut o firmă de producţie publicitară, iar recent a dezvoltat o afacere socială în localitatea Ghimpaţi, din judeţul Giurgiu: firma Eco Herbal, o fabrică de procesare a plantelor medicinale.

Acestea sunt cultivate şi recoltate de oameni din localitate, iar fiecare producţie este remunerată în funcţie de calitate şi de cantitate. În acest fel, Andreea a reuşit să-i motiveze pe oamenii din zonă să înveţe să se descurce singuri.

„Sunt antreprenor social din luna februarie a acestui an. La început a fost dificil să-i convingem pe oameni de ceea ce noi dorim să facem, să-i convingem să aibă încredere în noi şi să-şi dea seama că este pentru binele lor în primul rând să fie alături de noi şi să ne ajute. Practic, tot ceea ce realizează de pe urma lucrului pământului sunt veniturile lor, de care mulţi au foarte mare nevoie“, a explicat Andreea Urse.

Cum funcţionează afacerea

Firma Andreei pune la dispoziţie oamenilor aflaţi în dificultate materială din Ghimpaţi răsaduri şi seminţe de plante medicinale, iar aceştia le cultivă şi le recoltează ecologic, urmând să le comercializeze către fabrica înfiinţată de Andreea, unde sunt procesate şi distribuite către marile lanţuri farmaceutice. Cel mai important este faptul că întreg procesul de cultivare şi recoltare se realizează doar ecologic.

ghimpati 8

 „La început, oamenii nu cunoşteau conceptul de agricultură ecologică. Am purtat mai multe discuţii cu ei şi le-am explicat cum trebuie să acţioneze, cum trebuie plantate seminţele şi răsadurile pe care noi le oferim, iar ei au înţeles şi au procedat conform discuţiilor pe care le-am purtat iniţial cu ei“, a declarat tânăra.

În prezent, în Ghimpaţi, plantele medicinale sunt cultivate şi recoltate de pe o suprafaţă de şapte hectare de teren agricol. Munca este împărţită între membrii celor şase grupuri ţintă pe care Andreea Urse i-a integrat în afacerea ei socială. Fiecare grup este alcătuit din aproximativ zece membri, cu toţii fiind oameni din comunitatea locală.

„Am organizat cu aceşti oameni toată strategia de producţie. Noi le-am dat seminţele, le-am oferit explicaţiile necesare, iar ei s-au apucat de treabă. Am avut surpriza plăcută să constatăm şi situaţii în care producţia a fost mai bună decât am preconizat iniţial“, a adăugat Andreea Urse. Printre culturile de plante medicinale şi aromatice care se pot găsi la Ghimpaţi se numără cele de busuioc, cimbru, gălbenele sau armurariu/fenicul.

Sprijin financiar

Aflată abia la început, afacerea Andreei Urse avea nevoie de un sprijin financiar pentru a-şi putea dota corespunzător cu toate utilajele necesare spaţiul de procesare a plantelor medicinale recoltate de beneficiarii săi. În prezent, totul se realizează doar manual.

Aşa că tânăra antreprenoare a arătat că se poate: a pus pe hârtie toate planurile sale de business şi şi-a înscris afacerea cu plante medicinale în competiţia „Fabricat în Ţara lui Andrei“, susţinută de OMV Petrom. În urma deliberărilor şi după opt luni de pregătiri intense, proiectul social al Andreei Urse a primit o finanţare de 32.000 de euro pentru a-şi echipa corespunzător spaţiul de procesare a plantelor medicinale.

 „Cel mai repede vom achiziţiona un uscător, pentru că uscarea încă o realizăm manual. Vor urma şi alte echipamente tehnice pe care le vom cumpăra“, a spus Andreea Urse.

ghimpati 5

Localnicii din Ghimpaţi, judeţul Giurgiu, sunt cunoscuţi în întreaga ţară drept mari cultivatori de tutun. Andreea a reuşit să-i facă pe localnici să se ocupe cu acelaşi spor şi de culturile de plante medicinale.

Conceptul de „afacere socială“ presupune crearea unor facilităţi destinate exclusiv comunităţilor nevoiaşe, prin care acestora să le fie atribuită materie primă, pe care să o transforme într-un produs pe care ulterior să-l comercializeze, reuşind astfel să realizeze un venit.

Obiectivele „Eco Herbal“

Proiectul „Eco Herbal“ îşi propune să ajute la conservarea meşteşugurilor tradiţionale şi, în acelaşi timp, să-i sprijine şi financiar pe oamenii din comunitate, prin vânzarea plantelor produse.  

De asemenea, este vorba şi despre creşterea calităţii vieţii consumatorilor, prin creşterea numărului de plante pe care le pot cumpăra, dar şi prin calitatea acestora.

„Orice muncă e utilă. N-a fost greu cu busuiocul“

Alexandra Şandru  este una dintre localnicele pe care Andreea le-a integrat în afacerea socială cu plante medicinale. Femeia susţine că ideea de a cultiva busuioc sau cimbru i s-a părut extrem de interesantă şi inedită.

ghimpati 3

În mijlocul unui câmp de la marginea Ghimpaţilor are un teren de aproape un hectar pe care l-a cultivat cu busuioc. Alexandra Şandru mai spune că banii pe care i-a strâns de pe urma cultivării respectivei plante medicinale i-a investit în educaţia nepoatei sale.

 „Orice muncă este utilă. N-a fost greu cu busuiocul. Eu sunt învăţată să muncesc, pentru că aşa e aici la noi, la ţară. Cu banii pe care i-am luat pe busuioc i-am cumpărat nepoatei rechizite pentru şcoală!“, a declarat femeia, încântată.

Andreea Urse, un antreprenor „născut” în Ţara lui Andrei, la Adevărul Live 

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite