Curtea Constituţională de la Chişinău scoate în afara legii orientarea către Uniunea Vamală a Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hotărârea Curţii Constituţionale a Republicii Moldova prin care este respinsă sesizarea comuniştilor împotriva Acordului de Asociere cu UE introduce în jurisprudenţă principiul conform căruia orientarea europeană este singura opţiune constituţională.

”Astfel, procesul de integrare europeană a Republicii Moldova nu numai corespunde identităţii constituţionale a RepubliciiMoldova, ci orice altă orientare contrară estea priori neconstituţională” se arată în motivarea Curţii Constituţionale ce urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. Sesizarea depusă de Partidul Comuniştilor împotriva legii de ratificare a Acordului de Asociere cu Republica Moldova a avut astfel un efect neaşteptat.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova explică astfel declararea drept neconstituţională a altor orientări majore: ” Declaraţia de Independenţă a marcat ruptura cu spaţiul valoric totalitar sovietic şi reorientarea noului stat independent spre spaţiul valoric democratic european. Curtea a constatat că orientarea spre spaţiul valoric democratic European este un element definitoriu al identităţii constituţionale a Republicii Moldova.” Această motivaţie se bazează pe hotărârea Curţii Constituţionale de anul trecut referitoare la limba română, în care se spune că Declaraţia de Independenţă face corp comun cu Constituţia, adică formează Blocul de Constituţionalitate: "În Declaraţia de Independenţă sunt incluse elementele care au fost considerate esenţiale în definirea identităţii constituţionale a noului stat şi a populaţiei acestuia: aspiraţiile de libertate, independenţă şi unitate naţională, identitatea lingvistică, democratizarea, statul de drept, economia de piaţă, istoria, normele de morală şi de drept internaţional, orientarea europeană, asigurarea drepturilor sociale, economice, culturale şi a libertăţilor politice tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, inclusiv persoanelor aparţinând grupurilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase. "

Sesizarea comuniştilor

Deputatul comunist Igor Vremea a declarat că fracţiunea PCRM a cerut controlul constituţionalităţii legii în cauză pornind de la articolul I al Constituţiei, în care se spune că Republica Moldova este stat suveran şi independent. „În opinia noastră, acordul şi legea privind ratificarea acordului aduc atingere acestui articol de bază al existenţei unui stat, prin faptul că acordă anumite împuternici şi atribuţii unor organe supranaţionale, fără a ţine cont de prevederile constituţionale”, a spus deputatul.

Potrivit lui Igor Vremea, un articol din acord aduce atingeri şi prevederilor constituţionale privind atribuţiile Parlamentului, prin faptul că acordă posibilitatea instituţiilor internaţionale să intervină în legislaţia naţională, ocolind autoritatea legislativă, adică Parlamentul Republicii Moldova. „Republica Moldova va fi obligată pe parcurs să-şi modifice legislaţia în totalitatea, adică legile care contravin acelor directive şi norme adoptate de UE”, a subliniat parlamentarul. El a mai spus că acest acord nu ţine cont conflictul transnistrean, iar în domeniul importului şi exportului, instituie cote discriminatorii de furnizare a mărfurilor de producţie autohtonă în ţările UE şi permite importul liber, fără limite, a mărfurilor din UE în Moldova.

Experţi în acord cu Curtea Constituţională 

Curtea Constituţională a luat o decizie justă şi înţeleaptă atunci când a respins contestaţia Partidului Comuniştilor privind legitimitatea semnării şi ratificării Acordului de asociere cu UE, au apreciat mai mulţi experţi în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Expertul în drept constituţional, Nicolae Osmochescu, a declarat că decizia CC a fost previzibilă chiar din momentul depunerii sesizării, deoarece totul a fost făcut în conformitate cu prevederile Constituţiei. „Ceea ce au făcut comuniştii a fost o încercare de a obţine capital politic şi nu au avut temei să conteste Acordul în instanţa constituţională. Dacă CC ar fi luat o altă decizie, atunci ar fi încălcat prevederea constituţională, potrivit căreia toate acordurile şi tratatele internaţionale semnate sunt prioritare pentru statul nostru”, a afirmat expertul.

Victor Juc, director adjunct al Institutului Studii Politice şi Juridice al Academiei de Ştiinţe, susţine că sesizarea respinsă a comuniştilor poate fi abordată din două puncte de vedere. „În primul rând, comuniştii şi-au folosit prerogativele acordate de legislaţie de a sesiza instanţa constituţională. Pe de altă parte, comuniştii au încercat astfel să-şi consolideze o parte a electoratului care este pentru Uniunea Vamală. Există şi o latură pozitivă, Hotărârea CC este un indicator al cursului european al Republicii Moldova”, a declarat Juc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite