Interviurile FNT Marius Manole: „Un popor fără cultură e un popor uşor de manipulat şi tocmai asta se doreşte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este unul dintre cei mai prolifici actori ai tinerei generaţii. A ajuns la performanţa de a juca în trei spectacole în aceeaşi zi şi în peste 30 de reprezentaţii într-o lună! Regizorii îl distribuie în diverse roluri, pe care le joacă mereu cu talent şi cu pasiune. La 36 de ani, Marius Manole se află "pe val" şi vine la Interviurile FNT să povestească despre marea sa iubire: teatrul.

„M-am ferit să văd spectacolul de la Comedie ca să nu fiu influenţat de ideile lui Horaţiu Mălăele, spune Marius Manole în deschiderea dialogului din studioul Adevărul live. Spectacolul face parte dintr-un experiment pe Gogol”, ambele cu mine...

Textul lui Gogol parcă a fost scris ieri, nici dramaturgia contemporană nu e aşa de contemporană ca Gogol. Iată, vorbim de alegeri, minciună, corupţie, în fiecare dimineaţă aflăm cum cineva mai intră la puşcărie...

„Seamănă mult personajele mele între ele, sunt 21 de texte, într-adevăr... Am o foarte bună memorie vizuală şi ţin minte textul, reţin şi unde e o virgulă pe pagină. E ca şi cum ai întreba un maratonist cunm aleargă. Mă întreabă lumea dacă nu-mi e greu să joc trei spectacole pe zi. Nu, nu mi-e greu, asta fac, altceva nu fac. E o meserie de sportiv, în care trebuie să ai o igienă foarte bună mentală. Când ai terminat un spectacol l-ai pus deoparte şi mergi la următorul”, spune artistul care în acest moment este probabil unul dintre cei mai prolifici.

Şi Vlad Zamfirescu joacă la fel de mult ca mine şi am vrut să facem un fel de maraton, să jucăm de dimineaţa până seara, o zi Marius Manole şi o zi Vlad Zamfirescu... Mie chiar mi s-a întâmplat că am jucat la un moment dat sâmbăta şi duminica cinci spectacle pe zi..., îşi explică Marius Manole ritmul de viaţă.

Personajul asta a venit foarte bine, pot să fac o critică foarte sensibilă, cu umor şi ironie a lumii noastre. M-am bucurat că am putut să joc un impostor din ziua de azi, săp le arăt oamenilor cât de naivi şio de creduli sunt. Aşa pot să-mi spun părerea. Nu poţi să vii şi să spui că ai şase case pe drept. Eu sunt un om care munceşte şi nu am şase case. Atunci înseamnă că e imposibil ca altul să le aibă. Despre asta e vorba, noi, actorii, nu prea ne putem spune părerea...

Consider că e datoria noastră să votăm şi îii îndemn pe toţi tnerii să meargă. să mergem să votăm, e dreptul nostru. dacă nu mergem n-avem niciun drept să ne plângem după...

Totul e foarte nostim în societatea noastră, dar din fericire, teatrul n-are de-a fae cu politica, aşa că vă invit la teatru care este încă o oglindă a lumii. Să vedeţi o critică a societăţii cu mult umor şi cu actori talentaţi.

Eu şi Felix Alexa am lucrat împreună peste zece spectacole, ne şi certăm destul de mult, dar ne cunosştem şi ştim bine ce vrem unul de la altul. Îl întreb întotdeauna de ce mă distribuie într-un anume rol. Nimeni nu m-ar fi distribuit în Lopahin, în Revizorul, în personajul din „Însemnările unui nebun”... El a văzut în mine aceste personaje, povesteşte Marius Manole.

„Pe mine nu mă interesează cum o să dea în afară ceea ce eu fac pe scenă, pe mine mă interesează să-mi fac treaba, ceea ce ajunge la dvs. în public, este altceva, ficare om vede cu alţi ochi...”, măruriseşte actorul.

Vorbind despre bani, Marius Manole spune că nu se investeşte suficient în cultură.

„Ei vor ca oamenii să nu aibă cultură, pentru că un popor fără cultură e uşor de manipulat. Asta vor, de-asta închid teatrele şi cinematografele. În condiţiile astea noi încercăm să rezistăm. Încă se fac filme şi spectacole bune, încă se fac filme bune.”

Actorii sunt nişte copii şi nu pot crede că cineva vine să profite pe nedrept de munca lor. Şi actorul vrea să fie iubit. Iar când e puţin iubit şi periat şi înfloreşte. Şi atunci uneori se întâmplă să-şi piardă busola. Actorul nu poate să creadă că politicienii vor doar să profite de ei.

„Nu zâmbesc la aplauze, pentru că uneori sunt cumplit de obosit şi uneori n-am chef...”, mărtiriseşte actorul, în studioul Adevărul live şi, în încheierea discuţiei, îşi invită publicul la FNT.

Marius Manole, actorul care joacă şi cinci spectacole pe zi

Marius Manole a absolvit în 2001 Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, secţia Actorie, la clasa profesor Emil Coşeriu şi Cornelia Gheorghe. Între 2002 - 2003, a urmat cursurile Secţiei de Coregrafie de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti. De asemenea a participat la stagiile din cadrul Academiei Itinerante Andrei Şerban, la Horezu şi la New York, atelier realizat de ICR New York cu sprijinul ICR Bucureşti, în 2009.

Este angajat al Teatrului Naţional Bucureşti din 2002, jucând în numeroase producţii, printre care: Revizorul, Năpasta, Sinucigaşul, Burghezul gentilom, Inimă de câine, Visul unei nopţi de vară.

Colaborează cu mai multe teatre: Teatrul Bulandra, Teatrul Metropolis, Teatrul Odeon, Teatrul de Comedie, Teatrul Luni de la Greeh Hours, ArCuB, Godot Cafe Teatru, Teatrul Maria Filotti din Brăila, Teatrul Municipal din Târgovişte, Opera Română din Timişoara.

Marius Manole a apărut în serialul „Martor fără voie” (2006), regizat de Alexandru Lupu. În rolul lui Patrick, a interpretat un tânăr bântuit de viziuni macabre ce sfârşesc prin a se adeveri.

La cea de-a nouăsprezecea ediţie a Galei UNITER, Marius Manole a fost nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol principal, pentru Ermolai Alexeevici Lopahin, din Livada de vişini.

A obţinut în 2009 premiul FestCo, pentru rolul principal din spectacolul Ioana şi focul de la Teatrul de Comedie. În 2007 i-a fost acordat, în cadrul aceleiaşi gale Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar - Paul – Stă să plouă, Teatrul LUNI, Green Hours . A obţinut şi Premiul pentru Tineri Creatori acordat de Ministerul Culturii şi Cultelor pentru Puck - Visul unei nopţi de vară de William Shakespeare, 2003, Premiul special la Festivalul de Teatru Contemporan Braşov pentru rolul Paulie din Drept ca o linie, 2002 şi Marele Premiu la Festivalul de Teatru Imagine, pentru acelaşi rol.

În anul 2006, Marius Manole a fost nominalizat la Premiile UNITER pentru cel mai bun actor în rol principal (Şarikov, Tipograf Tipografovici – Inimă de câine după Mihail Bulgakov, regia Yuriy Kordonskiy), alături de Victor Rebengiuc şi Marius Stănescu. De asemenea, în 2003 a fost nominalizat, tot în cadrul UNITER, pentru debut, cu rolul Paulie în specatcolul Drept ca o linie, de Luís Alfaro, în regia lui Radu Apostol.

De la ora 12:00 este invitat al Interviurilor FNT, în studioul Adevărul Live, într-o discuţie despre teatru, roluri şi memorii.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite