Alegeri prezidenţiale 2014. ONG-urile cer observatori suplimentari pentru turul decisiv dintre Ponta şi Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ONG-urile cer Biroului Electoral Central acreditarea de observatori suplimentari pentru cel de-al doilea tur de scrutin ale alegerilor prezidenţiale 2014.

Judecătorului Veronica Năstase, preşedintele Biroului Electoral Central, i-a fost adresată vineri, 7 noiembrie, o solicitare prin care organizaţiile neguvernamentale cu adeverinţă de la Autoritatea Electorală Permanentă vor să poată acredita observatori suplimentari pentru al doilea tur de scrutin.

„Conform articolului 47 din Legea 370/2014, acreditarea observatorilor interni se face la cererea organizaţiilor neguvernamentale, care îndeplinesc condiţiile de la alineatul (3), de către birourile electorale judeţene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate, pentru toate secţiile de votare din raza de competenţă a acestora, la cererea scrisă a conducerii organizaţiilor neguvernamentale sau a instituţiilor mass-media din România, făcută cu cel puţin 5 zile înaintea datei alegerilor.

Până la acest moment nu există o procedură clară pentru observatorii care vor să se acrediteze doar pentru cel de-al doilea tur de scrutin şi nu au fost acreditaţi pentru primul tur. Am luat cunoştinţă de Decizia 8D/11.09.2014, care nu specifică clar care este procedura pentru al doilea tur de scrutin, ci doar că acreditările obţinute la primul tur de scrutin sunt valabile şi la cel de-al doilea.

Birourile electorale de circumscripţie judeţeană cărora li s-au transmis întrebări legate de procedura de acreditare pentru cel de-al doilea tur nu au o procedură unitară şi oferă răspunsuri diferite, situaţie pe care o considerăm gravă. Biroul Electoral Teleorman acceptă spre exemplu documentele pentru acreditările destinate celui de-al doilea tur, dar nu le poate valida în lipsa unei decizii a Biroului Electoral Central; pe de altă parte, răspunsul verbal primit din partea BEJ Dolj specifică faptul că nu se mai primesc astfel de decizii.

Solicităm luarea de urgenţă a unei decizii referitoare la permisiunea birourilor electorale de a primi documente pentru acreditarea observatorilor pentru cel de-al doilea tur de scrutin de către organizaţiile care au primit deja adeverinţa de eligibilitate din partea Autorităţii Electorale Permanente. Vă rugăm să transmiteţi în acest sens o decizie birourilor electorale judeţene care să unifice practica la nivel national.

Considerăm că legislaţia în vigoare, cu precădere articolul 47 din Legea 370/2004 permite acreditarea observatorilor şi pentru cel de-al doilea tur, întrucât nu conţine niciun fel de reglementări limitative. Astfel vă solicităm să luaţi o decizie astăzi, pentru a permite acreditarea oservatorilor la birourile judeţene la începutul săptămânii viitoare.

Este o decizie care nu mai trebuie amânată, având în vedere că s-au depus solicitări legate de clarificarea acestui aspect la registratura BEC încă din 3 noiembrie. Susţinem că nevoia de a asigura un grad crescut de transparenţă - având în vedere numeroasele luări de poziţie legate de organizarea turului I al alegerilor - şi accesul părţilor interesate la monitorizarea procesului electoral nu trebuie limitate în niciun fel“, arată ONG-urile semnatare.

În duminica de 16 noiembrie 2014, România va ieşi la vot pentru a-şi alege preşedintele dintre Victor Ponta şi Klaus Iohannis.

Vă mai recomandăm

Alegeri prezidenţiale 2014. Cu cine votează Simona Halep? Îndemnul campioanei: „Să câştige România!“

Cine se teme de votul marinarilor. Angajaţii de pe nave şi de pe platformele de foraj sunt împiedicaţi să voteze

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite