Secretele familiei care a reuşit pună pe roate o afacere cu „aur mov“: face ulei de lavandă în cazanul de ţuică şi săpun bio în casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cultivat abia în primăvara acestui an, primul hectar de lavandă din judeţul Vaslui s-a dovedit a fi o investiţie profitabilă. Huşeanu Ionel Malacu (40 ani), ajutat de familie, a reuşit cu propriile forţe să transforme planta medicinală în ulei volatil preparat în cazanul de ţuică şi săpun BIO.

Un plan de afaceri care în urmă cu un an era creionat doar pe hârtie a început să prindă contur. Huşeanul Ionel Malacu (40 ani) alături de soţie, socri şi cumnaţi, a reuşit să devină un model pentru comunitate după ce a avut ideea nebunească de a cultiva lavandă. Ironiile concetăţenilor care se amuzau pe seama proiectului îndrăzneţ au luat sfârşit după recoltarea primelor flori. Acum, oamenii au început să-i ceară sfatul pentru a-i urma exemplul.

Povestea huşeanului cultivator de lavandă a fost prezentată pe larg în “Adevărul” din 4 septembrie, când se considera că e final de sezon. Planta medicinală a continuat să rodească şi, după mediatizarea cazului, i s-au oferit multiple oportunităţi.

Ionel Malacu a cultivat primul hectar de lavandă în primăvara acestui an. S-a documentat mai bine de doi ani înainte să investească în această plantă medicinală care a făcut celebre colinele din Provence (Franţa). Potrivit calculelor iniţiale, în primul an de la cultivarea butaşilor planta ar fi trebuit să dea un singur rând de flori răzleţe. Lavanda cultivată în apropiere de oraşul Huşi s-a adaptat perfect climei şi a rodit în continuu de la sfârşitul lunii mai până în octombrie.

“Nu ştiu ce s-a întâmplat. Lavanda rodeşte de două ori pe sezon, odată în iulie şi a doua oară în august. Probabil din cauza ploilor abundente din vară, butaşii au înflorit la fiecare două săptămâni. În total am cules în jur de 1.500 de kilograme de plantă verde”, a spus, pentru “Adevărul”, Ionel Malacu.

image

Planta este modificată genetic în laboratoarele din România, încă din vreema comuniştilor şi se numeşte “Bârsana”. Rezistă până la temperaturi de minus 35 de grade Celsius.

În octombrie a pregătit plantele  pentru iarnă. Le-a tuns şi le-a făcut muşuroi de pământ în jurul rădăcinei. “Eu am plantat lavanda cam des, la un metru distanţă. Am pus 13.490 de butaşi pe hectar şi cred că era de ajuns să pun doar 10.000 de butaşi. După al patrulea an, când ajunge la maturitate, o să aibă circumferinţa de 1,80 m. Trebuia să las loc mai mult”, spune cultivatorul.

Bani munciţi în Italia, investiţi în agricultură

Malacu nu are experienţă în agricultură, fiind de profesie electrician. Soţia lui a mers ani la rând la muncă în Italia (doar în lunile de vară). Cu banii adunaţi şi-au ridicat o casă, apoi s-au gândit cum să investească pentru a asigura un trai decent familiei. Aveau 5 ha de teren de la socri pe care l-au lăsat pârloagă cinci ani, apoi au cultivat porumb fără a folosi îngrăşăminte chimice. “M-am documentat pe internet, am citit tot ce era de specialitate înainte să mă decid. E important ca lavanda să fie Bio, astfel creşte preţul plantei. E imposibil să nu ai profit din lavandă după ce ajunge la maturitate”, spune Malacu.

Potrivit calculelor iniţiale, ar fi trebuit să-şi amortizeze investiţia de 28.000 de lei în 2015, când era prognozată prima cultură. Cum lavanda a rodit foarte bine chiar după prima lună de la plantare, a reuşit să-şi acopere o bună parte din cheltuieli.

“Sunt foarte mulţumit. Anul ăsta era de sacrificiu, dar am reuşit să-mi acopăr parte din cheltuieli. Nu m-a interesat câştigul, ci să pun afacerea pe roate.  Am vrut să văd cum se recoltează, cum se usucă planta, unde o pot comercializa”, a explicat Ionel Malacu.

Ulei de lavandă în cazanul de ţuică

După recoltarea primelor flori, le-a uscat şi ambalat în mici săculeţi. A vândut pe Facebook aproape 2.000 de săculeţi. Apoi a contactat mai multe firme de cosmetice din ţară, precum şi laboratoare cosmetice în ideea de a-şi face piaţă de desfacere pentru următorul sezon agricol. A intrat în legătură cu un alt întreprinzător din Oltenia, care are ca şi el o afacere de familie. Acesta s-a specializat în fabricarea săpunurilor şi a altor cosmetice Bio. “Până acum a adus ulei de lavandă din Bulgaria cu 150 euro/litru. Am stabilit să facem schimb de produse, eu să-i dau ulei de lavandă, el să-mi dea produse finite pe care să le comercializez”, a dezvăluit huşeanul.

image

Primul ulei de lavandă la făcut în propria gospodărie, în cazanul de ţuică al socrului. Din 5 kg de floare a scos 100 ml de ulei. Evaluează că la un hectar de lavandă ar putea să scoată chiar şi 90 de litri de ulei. În bucătăria locuinţei a preparat primul săpun de lavandă.

“Au venit o grămadă de oameni să se intereseze, atât din judeţ, cât şi din alte colţuri ale ţării. Cineva de aici din zonă vrea să pună la primăvară lavandă pe 10 hectare”, a conchis Ionel Malacu.

Bărbatul şi-a propus ca din primăvară să facă butaşi pentru extinderea culturii (încă două hectare plantate în toamna lui 2015) şi să-şi deschidă un mic magazin cu propriile produse: cu butaşi, săculeţi cu lavandă, cosmetice (săpun, ulei, parfum), dar şi lavandă pentru infuzii - ceai recomandat pentru reglarea tensiunii arteriale, insomnii şi întărirea sistemului imunitar.

Citeşte şi:

FOTO Cartoful mov peruan, un produs made in Piatra Neamţ

FOTO Ţăranii din patria lubeniţelor din Dăbuleni s-au apucat de cultivat fasole africană, cartofi dulci şi arahide: „Sperăm să dăm lovitura, iar marfa să meargă la export“

FOTO Cum să plăteşti 25 de lei lunar la E.ON. Un bârlădean şi-a declarat independenţa energetică

Tractoristul Petrică Trifan, nemţeanul care bate concurenţa din piaţă cu roşiile „inimă de bou”

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite