Dozele de vaccin antigripal gratuit nu au ajuns la medicii de familie: „M-am săturat să ne prefacem că vaccinăm!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii de familie pot imuniza gratuit chiar şi copiii FOTO Adevărul
Medicii de familie pot imuniza gratuit chiar şi copiii FOTO Adevărul

Deşi campania gratuită de imunizare ar fi trebuit să debuteze în această săptămână, medicii de familie nu au primit încă dozele cu ser antigripal. Cele 500.000 de doze se lasă aşteptate, iar pacienţii care trec pragul cabinetului şi solicită vaccinarea sunt fie refuzaţi, fie îndemnaţi să cumpere vaccinul cu bani din propriul buzunar.

Medicii dau vina pe autorităţi, care au anunţat încă de vineri că procedura de recepţie a dozelor de vaccin gripal care vor fi utilizate pentru imunizarea persoanelor la risc a fost finalizată. Totuşi, specialiştii consideră că administrarea vaccinului până la sfârşitul lunii noiembrie are o oareşcare eficienţă.

„Dacă le primim acum încă e bine. Dacă le primim în februarie, eficienţa este redusă la 25%, iar entuziasmul pacientului este de 1%. Campania de vaccinare ar fi trebuit să înceapă deja, n-am primit nicio fiolă cu toate că în ţările civilizate imunizarea gratuită începe în septembrie, cel târziu octombrie. Încă o dată, în România sunt diferenţe mari între teorie şi practică”, a explicat pentru adevarul.ro doctorul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Din cauza lipsei de vaccin oamenii sunt derutaţi

Medicul a subliniat că, de regulă, primeşte cel mult 150 de doze de ser antigripal, insuficient faţă de numărul de doze de care ar avea nevoie.

„Problema este că în ultimii ani se procedează greoi cu achiziţia de vaccin antigripal şi atunci oamenii sunt bulversaţi. Interesul populaţiei pentru vaccinare a scăzut foarte mult”, a declarat şi medicul de familie Daniela Ştefănescu, membru în comitetul naţional de vaccinare.

Nici la cabinetul ei din Bucureşti nu au ajuns dozele de vaccin antigripal. „În lista mea de pacienţi, prioritare sunt persoanele la risc - pacienţii cu boli cronice, cardiacii şi bătrânii. Nu puţine au fost însă situaţiile în care deşi iniţial au acceptat să fie vaccinaţi, asiguraţii au preferat să nu li se mai administreze serul antigripal. Ca medic, nu poţi să îi obligi să se vaccineze”, a completat Ştefănescu.

Acordul-cadru ar putea salva situaţia

Totuşi, medicul admite că acordul cadru semnat de autorităţi pentru următorii trei ani ar putea stabiliza situaţia, cel puţin în ceea ce priveşte vaccinarea antigripală. „Fabricile de vaccinuri nu sunt ca fabricile de medicamente, sunt mai puţin de 10 în toată Europa. Am ajuns să refacem schema de vaccinare pentru că lipsesc anumite produse. Trebuie să se înţeleagă odată pentru totdeauna că vaccinurile nu se fabrică la fel ca aspirina”, a subliniat Rodica Tănăsescu.

Medicii de familie din Bistriţa Năsăud nu au primit nici ei dozele de ser antigripal. „Deja au venit pacienţi la cabinet să se intereseze. În general, îi imunizez pe cei care sunt în categoria de risc şi au venituri reduse. Reuşim să vaccinăm cam 10% din persoanele la risc”, a explicat medicul de familie Gabriel Munteanu.

Doctorul atrage însă atenţia că pe lângă vaccinul antigripal, care nu a ajuns la cabinete, lipsesc de pe stoc vaccinul împotriva hepatitei la bebeluşi. „Sunt bebeluşi care nu au fost imunizaţi împotriva hepatitei în spital”, a precizat Munteanu.

Ce categorii sunt vaccinate gratuit

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, a precizat că vor fi vaccinate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice - în special boli respiratorii, cardiovasculare şi metabolice -, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medical şi gravidele, conform recomandărilor făcute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.

Concret, anul acesta au fost achiziţionate 500.000 de doze de vaccin antigripal, însă numărul de doze poate fi suplimentat dacă există cerere.

Vaccin împotriva hepatitei B şi difteriei, cumpărat de MS

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 156.000 de doze de vaccin hepatitic B, care urmează să fie aduse în ţară de către producător, iar 280.000 de doze de vaccin difterotetanic vor fi cumpărate până la sfârşitul lunii.

„În vară, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 50.000 de doze de vaccin hepatitic B. Acum au fost achiziţionate alte 156.000 de doze, care vor fi aduse în ţară, în perioada următoare, în vederea imunizării bebeluşilor”, a spus Oana Grigore.

Legat de vaccinul difterotetanic, oficialul MS a precizat că acesta este utilizat în campaniile de imunizare a elevilor. „În prezent, sunt în proces de achiziţie 280.000 de doze de vaccin. Până la sfârşitul lunii, aceste doze vor fi achiziţionate”, a adăugat purtătorul de cuvânt al ministerului.

Jumătate din judeţe şi-au ridicat dozele de vaccin

Oana Grigore a precizat că în curând va demara şi campania naţională de imunizare gratuită împotriva gripei a populaţiei la risc. „Din totalul celor 42 de judeţe, jumătate şi-au ridicat dozele de vaccin gripal. Vaccinul va fi livrat medicilor de familie, care vor începe imunizarea populaţiei la risc”, a mai spus ea.

Maternităţile din judeţul Suceava se confruntă, de aproximativ o săptămână, cu lipsa vaccinului necesar imunizării nou-născuţilor împotriva hepatitei de tip B.

Mai multe judeţe din ţară se confruntă, unele chiar de câteva luni, cu lipsa vaccinului antihepatitic B, precum şi a vaccinului Pentaxim, împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei şi meningitei virale.

Pe aceeaşi temă:

Campania de vaccinare gratuită împotriva gripei va începe în noiembrie

Campania Ministerului Sănătăţii (MS) de vaccinare gratuită contra gripei, cu doze cumpărate din străinătate, va debuta în noiembrie, când vor avea prioritate la imunizare 500.000 de persoane din categoria grupelor de risc.

Ministerul Sănătăţii: Aprovizionarea cu vaccin antigripal poate fi extinsă până la trei milioane de doze

Aproape trei milioane de doze de vaccin antigripal vor putea fi achiziţionate de Ministerul Sănătăţii în prima etapă de vaccinare care va începe în a doua jumătate a lunii noiembrie. Bugetul total alocat este de şapte milioane de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite