Sensul giratoriu „OZN“ de la Colegiul Economic, în topul celor penibile construcţii din Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Bacău s-a construit fără respectarea celor mai elementare norme de arhitectură, urbanism şi stil. Lângă puţinele clădiri vechi pe care le mai are oraşul s-au construit clădiri de birouri, din sticlă. Dar cea mai penibilă construcţie, afirmă arhitecţii, este sensul giratoriu în formă de vulcan sau OZN, care a costat peste 150 de mii de euro, realizat la Colegiul Economic „Ion Ghica“ din Bacău.

Construcţiile realizate în ultimile două decenii în municipiul Bacău sfidează orice normă de stil şi urbanism. Practic, fiecare a construit ce a putut, unde este „vadul“ mai bun pentru propriul bussines. „Fără a supăra pe cineva, în Bacău s-a construit neţinându-se cont de nimic. Clădiri precum Bueno Vista, realizată pe toată suprafaţa avută în proprietate, fără parcare şi la un regim de înălţime nepermis lângă Catedrala „Înălţării Domnului“, crează senzaţia generală de kitsch pentru centrul oraşului Bacău. O altă clădire care a născut dispute este cea Romtelecom-ului, lipită de clădirea Teatrului Bacovia dar şi Clinica Luxor, lipită practic de Policlinica Veche. Sunt clădiri din sticlă, care fac notă discordantă cu zona centrală, veche, a oraşului. În Bacău dictează banul şi nu normele“, a opinat un arhitect, care a preferat să nu-şi decline identitatea.

Una dintre cele mai criticate construcţii din municipiul Bacău, aflată la intersecţia străzilor 9 Mai cu Bulevardul Unirii, este sensul giratoriu OZN, cum a fost supranumit. Sub formă de vulcan, cu vântâni arteziene, înalt de aproape doi metri, giratoriul a contribuit la producerea a zeci de accidente.Amenajarea sensului giratoriu a costat 452 869 de lei, fiind realizată de SC Instal Design Bacău. Proiectul a costat încă 70 de mii de lei şi a fost conceput de Wareso Prod SRL. O defecţiune la instalaţii a adus costuri de încă 30 de mii de lei, suportate tot din bugetul local. „Un sens giratoriu are rolul de a fluidiza circulaţia, de a îmbunătăţi vizibilitatea în trafic şi de a nu face notă discordantă cu celelalte construcţii. Nu ştiu cum a fost aprobat acest proiect de primărie, în această formă. Are un diametru de 5-6 metri, este prea înalt, nu se armonizează cu exteriorul şi reduce vizibilitatea. Din păcate, fiind o construcţie făcută cu bani publici, nu se poate lua decizia demolării, a spus Gheorghe Mocanu, inginer de drumuri.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite