Băsescu a criticat doi miniştri chiar înainte de a depune jurământul: Au contribuit, prin distrugerea de instituţii ale educaţiei, la un fals în interes public

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii Cabinetului Ponta 4 au depus jurământul la Palatul Cotroceni. Înainte de ceremonie, şeful statului a spus că nu i-ar fi numit pe Liviu Pop la Dialog Social şi pe Sorin Câmpeanu la Educaţie dacă o decizie a CCR nu l-ar fi obligat să-i accepte, acuzându-i pe cei doi că au contribuit la un fals în interes public prin distrugerea de instituţii ale educaţiei (CNATDCU). Cîmpeanu spune că preşedintele l-a acuzat pe nedrept.

Înainte de depunerea jurământului de către noul Cabinet, Traian Băsescu a citit decizia CCR nr.98 din 7 februarie 2008.

„Aş vrea să vă citesc un paragraf dintr-o decizie a CCR pentru a elimina orice dubiu. Din textul Constituţiei rezultă că, în cazurile prevăzute la alineatele (1) şi (3) ale art.85, numirea de către Preşedintele României a miniştrilor este un act de executare a hotărârii Parlamentului şi de învestire, pe această bază, a miniştrilor, de către şeful statului“, a spus preşedintele. 

Potrivit preşedintelui, decizia CCR a stat la baza acceptării miniştrilor Liviu Pop şi Sorin Câmpeanu.

 „Hotărârea organului reprezentativ suprem al poporului român, Parlamentul, este un act obligatoriu, pe care preşedintele nu l-ar putea refuza decât prin săvârşirea unor acte grave de încălcare a Constituţiei. Acesta este şi motivul pentru care voi primi astăzi şi jurământul domnului Pop şi a domnului ministru al Educaţiei ( Sorin Cîmpeanu, nr) , care au contribuit prin distrugerea de instituţii ale educaţiei la un fals în interes public“, a conchis Traian Băsescu. 

Au depus jurământul, pe rând, Liviu Dragnea - ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Darius Vâlcov - ministrul Finanţelor Publice, Daniel Constantin - ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Graţiela Gavrilescu - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mihai Tudose - ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Andrei Gerea - ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Sorin Grindeanu - ministrul pentru Societatea Informaţională, Sorin Mihai Cîmpeanu - ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Ioan Vulpescu - ministrul Culturii, Angel Tîlvăr - ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste hotare şi Liviu-Marian Pop - ministrul delegat pentru Dialog Social.

Preşedintele nu a dat mâna cu ministrul Dialogului Social, Liviu Pop, după ce acesta a depus jurământul, fiind singura astfel de situaţie. La finalul ceremoniei, Traian Băsescu le-a urat succes noilor miniştri: „Vă doresc succes. La revedere“.

Cîmpeanu: "Mă acuză pe nedrept"

Contactat de "Adevărul", ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că este surprins de acuzaţiile preşedintelui. "Mă acuză pe nedrept, motiv pentru care sunt surprins. Eu am intrat în CNATDCU pe baza experienţei profesionale în data de 5 aprilie 2011, printr-un ordin de ministru dat de Daniel Funeriu. Eram deja în membru în CNATDCU atunci când Liviu Pop a reorganizat instituţia. Din aprilie 2011 până în septembrie 2012 am fost preşedinte al comisiei de specialitate şi analizam teze de doctorat în agronomie, horticultură şi biotehnologie. În data de 7 septembrie 2012 am intrat ca simplu membru în consiliul general CNATDCU şi pe 10 octombrie 2012 am fost ales secretar general CNATDCU de către colegii din consiliul general. Ultima discuţie a consiliului general pe tema tezei de doctorat a premierului a fost în data de 28 iunie, înainte ca eu să fiu membru al consiliului general. Astfel că niciodată nu m-am exprimat prin vot sau printr-o opinie asupra validării tezei de doctorat a premierului", a spus Cîmpeanu.

Pop a desfiinţat comisia care analiza doctoratul lui Ponta

Deşi în 2012 a stat numai 45 de zile (17 aprilie 2012 - 3 iulie 2012) în fruntea ministerului Educaţiei, ca interimar, Pop a fost cel care a dat ordinul de ministru care a reorganizat Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor, instituţie care analiza acuzaţiile de plagiat la adresa premierului Victor Ponta. Pop a absolvit Facultatea de Matematică şi Informatică la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca şi a fost profesor de matematică timp de 16 ani. Liviu Pop este senator ales pe listele PSD la alegerile parlamentare din 2012 şi preşedintele Comisiei de muncă, Familie şi Protecţie Socială.

Sorin Cîmpeanu este rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice din Bucureşti din 2012 şi preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor. Tot din 2012 este şi secretar general al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), an în care CNATDCU a decis că premierul Victor Ponta a plagiat în teza sa de doctorat. 

Instituţia a fost reorganizată în aceeaşi zi de către Liviu Pop, ministru interimar la Educaţie pe vremea aceea, care a mărit numărul de membri de la 21 la 44. Ca preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor, Cîmpeanu a susţinut în iunie anul acesta cea de-a treia ordonanţă de urgenţă (49/2014) care modifică radical Legea Educaţiei şi care prevede, pe scurt, că persoanele fizice pot să înfiinţeze o universitate şi să rămână cu patrimoniul după ce o desfiinţează, că doctoratul se poate face şi la frecvenţă redusă, iar rectorii şi-ar putea prelungi mandatele pe termen nelimitat. Deşi Consiliul a dat un punct de vedere oficial din partea rectorilor, Universitatea din Bucureşti a declarat că nu a fost consultată în privinţa elaborării OUG 49 şi nici în privinţa redactării comunicatului din partea Consiliului Naţional al Rectorilor. 

Cabinetul Ponta 4

1. Liviu Dragnea (Dezvoltare regională)

2. Gabriel Oprea (Interne)

3. Daniel Constantin (Agricultură)

4. Rovana Plumb (Muncă)

5. Nicolae Bănicioiu (Sănătate)

6. Mihai Tudose (Economie) i-a luat locul lui Constantin Niţă

7. Darius Vâlcov (Finanţe), fost ministru delegat pentru Buget,  i-a luat locul Ioanei Petrescu.

8. Robert Cazanciuc (Justiţie)

9. Eugen Teodorovici (Fonduri europene)

10. Ioan Rus (Transporturi)

11. Ionuţ Vulpescu (Cultură) i-a luat locul lui Hegedus Csilla, fost ministru UDMR

12. Bogdan Aurescu (Externe)

13. Mircea Duşa (Apărare)

14. Gabriela Szabo (Sport şi Tineret)

15. Sorin Grindeanu (Comunicaţii) i-a luat locul lui Răzvan Cotovelea, fost ministru PC

16 Angel Tîlvăr, deputat PSD,  i-a luat locul lui Bogdan Stanoevici, tehnocrat

17. Eugen Nicolicea (Relaţia cu Parlamentul)

18. Sorin Cîmpeanu (Educaţie), propus de PC, i-a luat locul lui Remus Pricopie, politician intrat de curând în PSD

19. Andrei Gerea (Energie şi IMM), propus de PLR, i-a luat locul lui Răzvan Nicolescu, fost ministru tehnocrat al Energiei. Totodată, ministerul delegat pentru IMM-uri, condus până ieri de Florin Jianu, a fost înghiţit de ministerul Energiei.

20.Graţiela Gavrilescu (Mediu) i-a luat locul lui Attila Korodi, fost ministru UDMR

21. Liviu Pop (Dialog Social) i-a locul locul Aureliei Cristea

Citeşte şi:

Noul Cabinet,  la judecată publică

Prahoveanca Graţiela Gavrilescu, noul ministru al Mediului în Guvernul Ponta IV

Cabinetul Ponta 4, un Guvern de politruci. Cine sunt cei 20 de miniştri aleşi. Ce funcţii au primit PLR şi PC şi ce grei din PSD au rămas pe tuşă

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite