Cum au fost sancţionate televiziunile pentru derapajele din perioada alegerilor prezidenţiale. Jucan, nemulţumit: „Acesta este CNA-ul patronat de PSD“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa Antena 3, la aflarea primelor exit-poll-uri
Echipa Antena 3, la aflarea primelor exit-poll-uri

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis să amendeze posturile de televiziune Antena 3, Realitatea TV, România TV şi Naşul TV şi a somat public B1 TV şi TVR 1 pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului în preziua şi ziua alegerilor prezidenţiale, scrie Mediafax.

Posturile de televiziune Antena 3, Realitatea TV, România TV şi Naşul TV au fost amendate cu suma de 10.000 de lei fiecare, sancţiunile fiind aplicate pentru limbajul injurios folosit de unii moderatori şi invitaţi, dar şi pentru faptul că au făcut campanie electorală în zilele de 15 şi 16 decembrie, când oficial, potrivit legislaţiei audiovizualului, campania electorală se încheiase, notează Mediafax. În ceea ce priveşte B1 TV şi TVR 1, sancţiunea cu somaţie publică a fost aplicată doar pentru continuarea campaniei electorale şi după încheierea duratei legale de difuzare a programelor de profil.

Sancţiunile au fost propuse de Monica Gubernat, fiind aplicate cu şase voturi „pentru“ (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Răsvan Popescu), în timp ce Valentin Jucan şi Radu Călin Cristea au votat „împotrivă“, cei doi având alte propuneri.

Astfel, Valentin Jucan a propus cele mai mari amenzi: de 150.000 de lei în cazul România TV, 100.000 de lei în cazul Antena 3, considerând că acestea au înregistrat cele mai grave abateri, şi câte 10.000 de lei pentru Realitatea TV şi Naşul TV, însă propunerea sa a fost votată doar de el însuşi. Pe de altă parte, Radu Călin Cristea a propus aplicarea unei amenzi de câte 10.000 de lei televiziunilor Naşul TV, Realitatea TV şi România TV şi a unor somaţii publice la Antena 3 şi TVR 1, însă nici această propunere nu a întrunit numărul minim necesar de şase voturi pentru a fi aplicată.

Totuşi, mai mulţi membri ai Consiliului au remarcat faptul că toate posturile menţionate au încălcat legislaţia audiovizualului. „Au folosit manipularea la extreme, însă în egală măsură“, a spus Monica Gubernat, deşi Jucan a contrazis-o, susţinând că „nu toate posturile de televiziune au încălcat legea egal“ şi că o astfel de abordare este „nedreaptă“. „Consider că este în favoarea anumitor televiziuni această abordare că toate au fost la fel. Sunt de acord că toate au încălcat legea, unii au susţinut în dreapta, alţii au susţinut în stânga“, a explicat Jucan, citat de Mediafax.

De asemenea, Lorand Turos a spus că televiziunile au încercat să influenţeze într-o măsură sau alta electoratul: „Pe mine, dacă luăm în ansamblu, m-a surprins însă la TVR. Acolo am văzut campanie în ziua votului. Faptul că posturile comerciale, care se presupune că sunt legate de anumite circuite economice sau politice şi sunt acuzate de multe ori că au şi alte interese în afară de informarea opiniei publice..., la televiziunea publică cred că, dacă face campanie electorală în ziua votului, e un semn de întrebare acolo. Ceva acolo nu e OK.“

Ulterior, într-un mesaj postat pe Facebook, Valentin Jucan s-a dezis de hotărârea Consiliului de a pune semnul egal între Antena 3, România TV şi Realitatea TV, Naşul TV, afirmând că „majoritatea PSD din CNA şi-a spus cuvântul.“ 

Nu au contat zecile de ore de încălcări de lege, de manipulare, de minciuni, de intoxicări, de atacuri la persoană. Majoritatea PSD din CNA nu a văzut nimic grav în falsificarea de reportaje, nimic grav în acuzaţiile lansate de Antena 3 şi RomâniaTV, acuzaţii pe care nici măcar candidatul susţinut de aceste posturi nu le-a formulat. Majoritatea PSD din CNA nu a ţinut cont de miile de reacţii publice la adresa acestor două «posturi de televiziune», reacţii care reclamau dispariţia legii, dispariţia bunului simţ, terfelirea calităţii de jurnalist. Nu au ţinut cont de gunoiul aruncat spre public sub denumirea «Breaking News», pe tot parcursul zilei de vot. Acesta este CNA-ul patronat de PSD, în slujba Antena 3 şi RomâniaTV, nicidecum în slujba interesului public şi a legii. Acesta este CNA-ul patronat de PSD, sfidător la adresa jurnaliştilor care înţeleg să facă presă corect, cinstit. Acesta este CNA-ul patronat de PSD, o insultă la adresa presei independente“, a scris Jucan pe Facebook.

Amintim că Antena 3 şi România TV au fost „campioanele“ reclamaţiilor la CNA, acumulând împreună 100 de plângeri. De asemenea, ActiveWatch, asociaţie care protejează şi promovează dreptul la libera exprimare şi libertatea presei, a sesizat Consiliul cu privire la modul în care televiziunile au reflectat turul doi al alegerilor prezidenţiale 2014, precizând că România TV şi Antena 3 au mobilizat electoratul în favoarea candidatului Victor Ponta şi au mizat pe defăimarea contracandidatului său, Klaus Iohannis.


Mai puteţi citi şi:

ANALIZĂ CNA: cum l-au favorizat Antena 3 şi România TV pe Victor Ponta în campania pentru alegerile prezidenţiale Antena 3 şi România TV au fost posturile de ştiri care în ultima săptămână a campaniei pentru alegerile prezidenţiale 2014 au prezentat părtinitor informaţii despre Victor Ponta, potrivit unei monitorizări a Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA). În schimb, B1 TV s-a dovedit a fi cel mai echilibrat post, iar TVR 1 l-a promovat mai mult pe Klaus Iohannis.

Antena 3 şi România TV, campioanele reclamaţiilor la CNA: 100 de plângeri cu privire la modul în care au prezentat turul doi al alegerilor prezidenţiale Posturile de televiziune Antena 3 şi România TV au primit cele mai multe reclamaţii la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) cu privire la modul în care au reflectat turul doi al alegerilor prezidenţiale, relatează Paginademedia.ro.

Antena 3, în ziua alegerilor prezidenţiale: „manipulare şi spălare de creier pe Internet“ şi „iresponsabilitatea“ protestatarilor La scurt timp după anunţarea primelor exit-poll-uri, care îl arătau câştigător pe candidatul ACL Klaus Iohannis, vedetele de la Antena 3 au invocat „manipularea şi spălarea pe creier a oamenilor de pe Internet“, au vorbit despre „fraudarea votului“, dar şi despre „iresponsabilitatea“ românilor ieşiţi în stradă.

ActiveWatch: „Antena 3 şi România TV, dezinformare şi tentative de influenţare a opţiunilor de vot“. Care au fost cele mai grave abateri făcute de cele două posturi ActiveWatch, asociaţie care protejează şi promovează dreptul la libera exprimare şi libertatea presei, a sesizat Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) cu privire la modul în care televiziunile au reflectat turul doi al alegerilor prezidenţiale 2014, precizând că România TV şi Antena 3 au mobilizat electoratul în favoarea candidatului Victor Ponta şi au mizat pe defăimarea contracandidatului său, Klaus Iohannis.

Cum au reflectat televiziunile votul decisiv: „fraude băsiste“, schimbări de atitudine şi eşecul „ de proporţii, inimaginabil“ al lui Victor Ponta Televiziunile din România au reflectat diferit situaţia votului în alegerile prezidenţiale 2014, prezentând fie „fraude băsiste“, încercări de ignorare a mobilizării românilor din afara graniţelor ţării, reacţii la cald ale invitaţilor cu privire la eşecul lui Victor Ponta, fie informaţii, comentarii şi punctul de vedere al oficialităţilor.

Valentin Jucan, CNA, despre reflectarea alegerilor prezidenţiale la TV: „Antena 3 şi România TV şi-au arătat capacitatea de manipulare şi dezinformare“ Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), afirmă într-un comunicat că „am asistat la cea mai mare manipulare şi fraudare a votului de către unele posturi de televiziune“, precizând că Antena 3 şi România TV au dezinformat şi manipulat telespectatorii. Pe de altă parte, Monica Gubernat, de asemenea membru CNA, îl acuză pe acesta că „vânează radiodifuzori pe criterii politice.“

Cum au „furat“ televiziunile startul exit-pollurilor: Digi24, singurul post punctual Posturile TV din România „au furat“ startul publicării rezultatelor primelor exit-polluri de după finalizarea alegerilor prezidenţiale 2014. Antena 3 a oferit primele cifre, în timp ce Digi24 a prezentat rezultatele la ora legală, 21:00.

Audienţe de milioane în ziua votului: care au fost cele mai urmărite televiziuni Opt milioane de români urmăreau canalele TV la ora 21:00 pentru a afla rezultatele primelor exit-polluri. Pro TV s-a clasat pe primul loc în primele minute, dar în restul serii Antena 3 a fost cel mai urmărit canal.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite