VIDEO Decembrie 1989. Cornel Mihalache, jurnalist TVR: Ca să se acopere uciderea a peste 160 de oameni la Timişoara, au mai fost omorâţi alţi 1.000

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discuţia despre ceea ce s-a întâmplat în România acum 25 de ani nu se va încheia niciodată. Un sfert de secol se dovedeşte a fi o perioadă de timp prea scurtă pentru a permite o abordare rece, departe de patimile umane şi mai ales de cele politice.

A fost lovitură de stat sau revoluţie? La această întrebare, dar şi la multe altele au răspuns Adrian Niţă, conf. univ. dr. la Departamentul de Filosofie al Facultăţii de Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii din Craiova, şi jurnalistul Cornel Mihalache,  regizorul filmului „Televiziunea Română la zidul Revoluţiei”, într-o ediţie specială la Adevărul Live, moderată de Grigore Cartianu.

Principalele declaraţii:

Adrian Niţă: ”Eram în armată în 1989, la Craiova. Ni s-a spus că la Timişoara este rebeliune, că sunt unguri care atacă ţara. Colegi de-ai noştri au plecat la Timişoara şi aşa am aflat adevărul. Am aflat că a fost o manifestaţie, că armata a fraternizat cu populaţia. Ulterior, ne-am întors în unitate, am predat armamentul şi muniţia. 

Cornel Mihalache: ”Concluzia este un paradox. Ca să acopere uciderea a peste 160 de oameni la Timişoara, Cluj şi Sibiu, au mai omorât 1.000 de oameni”. 

Grigore Cartianu: ”Cu tot ordinul de foc al lui Ceauşescu, la Timişoara au fost victime mai puţine decât la Sibiu. Sunt destule elemente că aşa-zişii terorişti erau sub comanda Direcţiei de Informaţii a Armatei”.

Grigore Cartianu: ”Securiştii l-au abandonat pe Ceaşeşti, care au fost predaţi Armatei de către doi miliţieni. Nicu Ceauşescu a venit de la Sibiu şi s-a pus la dispoziţia lui Ion Iliescu”. 

Adrian Niţă: ”Fac apel către preşedintele Klaus Iohannis, dacă nu vrea să fie complice la crimă, trebuie să urgenteze soluţionarea dosarelor Revoluţiei. Numai aşa putem afla adevărul”.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite