23 decembrie 1989. Lovitura de stat de la Bucureşti a adus „teroriştii“ la Timişoara. Halucinanta poveste de la Poligrafie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teroarea s-a lăsat asupra Timişoarei începând cu 23 decembrie 1989. După fuga lui Nicolae Ceauşescu a început nebunia cu „teroriştii” inventaţi de cei care urmau să pună mâna pe putere.

Eşalonul II al PCR, în frunte cu Ion Iliescu, împreună cu Securitatea, au dorit să pună mâna pe putere după fuga lui Nicolae Ceauşescu. Ca atare, în marile oraşe au început să moară oameni nevinovaţi. Revolta transformată în Revoluţie a lăsat în urmă 126 de morţi. Lovitura de stat orchestrată de la Bucureşti după 22 decembrie a provocat moartea a 978 de persoane.

Oameni nevinovaţi au fost împuşcaţi în casele lor, la locurile de muncă, pe stradă în timp ce mergeu la alimentară, alţii au căzut victime incompetenţei crase şi lipsei de discernământ ale unor aşa zişi purtături de haine militare. A fost perioada în care au fost împuşcaţi şi mulţi militari.

În 25 de ani nu s-a dorit trimiterea în faţa instanţelor pe cei răspunzători de moartea celor aproape 1.000 de persoane. Viorel Oancea, primul şi singurul militar care a trecut de partea manifestanţilor din Timişoara înainte de fuga lui Ceauşescu, a dat răspunsul pentru haosul care a urmat.

“Teroriştii au fost cei din eşalonul II şi cu Securitatea, care au dorit să pună mâna pe putere. Pe 23, 24 şi 25 decembrie au creat o atmosferă cumplită, nu mai ştiai de tine de frică. Au răspândit o frică generală, nu ştiai de unde trag şi de ce. Erau grupuri de oameni ale Securităţii şi din alte structuri. Nu mai trebuia să moară nimeni. Generalul Iulian Vlad, şeful Securităţii, a dat ordin să nu se tragă, dar anumite grupuri nu cred că l-au ascultat. Şi vorbim de câteva oraşe mari precum Timişoara, Bucureşti, Cluj şi Sibiu. În rest, în alte părţi ale României nu a fost nicio revoluţie”, a spus Viorel Oancea, pentru Adevărul.

"Lupta de la Poligrafie"

Vă prezentăm o întâmplare din 23 decembrie 1989, de la Timişoara, care spune totul despre starea de spirit care a urmat loviturii de stat de la Bucureşti.

În noaptea de 22/23 decembrie, militarii unei unităţi din Timişoara au primit ordin să se deplasaze la Poligrafia de pe Calea Aradului. Au ajuns acolo două plutote de soldaţi din care a făcut parte şi ofiţerul Ilie Andreoiu, posesor de certificate de revoluţionar.

Acesta povestea pentru ziarul Victoria (nr.2/1991) o luptă cu “teroriştii”. “După ce am ajuns în dispozitiv, s-a primit un telefon de la Divizie, prin care ni s-a comunicat că va sosi un marfar, dispre Lugoj spre gara Timişoara Nord, şi că s-ar putea ca mecanicul să fie sub presiunea unui grup diversionist, care intenţionează să-l facă să oprească trenul lângă poligrafie” (…).

Era în jurul orei trei şi jumătate noapte când marfarul a ajuns în dreptul Poligrafiei. Conform spuselor lui Ilie Andreoiu, marfarul s-a oprit şi s-a pornit focul spre Poligrafie. Cu toate acestea niciun geam nu a fost spart şi nici urme de gloanţe nu s-au putut constata, declara chiar Andreoiu.

“Înainte de sosirea trenului, pe la ora unu şi jumătate, au apărut doi indivizi, venind dinspre staţia PECO de pe Calea Aradului, pe mijlocul străzii. Ajunşi în dreptul podului, au scos dintr-un hanorac o geantă şi din geantă un pachet. Am deschis foc asupra lor, considerându-I suspecţi. Cineva a raportat apoi o maşină dinspre piaţa Mărăşti, care i-a ridicat. După vreo jumătate de oră, dinspre aceeaşi staţie PECO, a apărut încă o persoană, dar pe trotuarul de pe partea cu Radio-TV. În momentul în care a ajuns lângă pod, s-a îndreptat direct spre pachetul abandonat de primii doi. În acel moment am deschis din nou focul, rănindu-l.(…).

Teroriştii nu s-au lăsat însă şi, după vreun sfert de oră, au apărut alţi doi, din aceeaşi direcţie, care s-au îndreptat tot spre pachet. Noi însă eram pe fază. Am deschis şi de această dată focul, obligându-i să se retragă sub pod şi să vină, din nou o maşină să îi ridice...Spre dimineaţă am putut vedea mai bine pachetul, având dimensiunile de 20x30x20 centimetri. A apărut lumea pe stradă şi, la un moment dat, un civil s-a îndreptat spre pachet, l-a luat şi a plecat cu el”, a povestit Andreoiu, care s-a lăudat că el şi ostaşii săi din subordine au împuşcat lângă Poligrafie trei aşa-zişi terorişti.
 
Între membri Asociaţiei 17 decembrie există exact trei persoane împuşcate lângă Poligrafie în noaptea de 22 pe 23 decembrie 1989: Mihai Drăgoi, Ion Şeitan şi Ion Simion.

Întâmplarea a apărut în cartea “Revoluţia din Timişoara şi falsificatorii istoriei”, scrisă de Marius Mioc, cel mai important documentarist despre perioada Revoluţiei din 1989.

Răspunsurile "teroriştilor"

Ion Şeitan spune că în aceea noapte s-a aflat cu mai multe persoane în Calea Lipovei, când au fost chemaţi spre centru unde se trage. Trebuia să ajungă pe Calea Aradului pentru a descărca maşini sosite cu ajutoare din Ungaria…"În jurul orei 1.30-1.45 a mai rămas o maşină care a fost repartizată la Clinicle Noi…Am plecat pe jos spre Clinici pe mijlocul şoselei pe la orele 1.50-2.00 când am ajuns lângă viaductul de lângă Poligrafie. Lângă viaduct, pe trotuar era o cutie cu medicamente răsturnată.

Ne-am îndreptat spre ea să le adunăm şi să le ducem cu noi la spital. În momentul în care adunam medicamentele, am simţit o arsură la gât ca după circa un minut mi-am dat seama că sunt împuşcat în braţul stâng…Menţionez că după părerea mea nu s-a tras din partea dinspre Poligrafie ci de pe pod sau de la cotitura conductelor ce traversează Calea Aradului pe lângă viaduct”, a declarat Ion Şeitan, în 25 iunie 1991.

Mihai Drăgoi, fost preşedinte al Asociaţiei 17 decembrie, a fost rănit prin împuşcare în piciorul stâng.

“În ziua de 22 decembrie 1989, auzind la televizor că în centrul Timişorii e măcel. Medic fiind, am hotărât să ies în oraş cu intenţia de a-mi oferi serviciile la garda de urgenţă Chirurgie a spitalului Clinicile Noi, unde bănuiam că sunt mulţi răniţi…

Ajungând la pompa de benzină de pe Calea Aradului, am observant vreo 100 de persoane strânse acolo, cu intenţia de a merge pe bulevardul Cetăţii spre Piaţa 700…În timp ce discutam la pompa de pe Calea Aradului a apărut o salvare ungurească, care a întrebat cu poate ajunge la cel mai mare spital din oraş. Acea salvare a lăsat o geantă metalică (aproximativ ca un diplomat), cu crucea roşie pe ea, pe care împreună cu colegul dr.Petrică am deschis-o pe loc, constatând că erau în ea materiale sanitare şi medicamente de prim ajutor.

Am pornit în doi, pe trotuar, pe Calea Aradului, spre Clinicile Noi. Ajungând în dreptul Poligrafiei, spre viaduct, colegul meu ducea geanta de prim ajutor în mână, la un moment dat am auzit  o rafală scurtă şi am văzut în faţa noastră cum gloanţele lovesc asfaltul…

Ne-am refugiat sub conductele din apropierea viaductului şi a terasamentului de cale ferată…Colegul meu a abandonat geanta de prim ajutor, dar a rămas după stâlp. Când am încercat să ajung după piciorul podului, am auzit o rafală scurtă şi am fost lovit în gamba stângă…”, a povestit Mihai Drăgoi, care susţinea că nu se recunoaşte în articolul apărut în ziarul Victoria intitulat “Bătălia de la Poligrafie”. 

Convingerea lui Marius Mioc este că în mărturia lui Ilie Andreoiu aşa-zişii terorişti erau Drăgoi, Şeitan şi Simion. Acest punct de vedere este împărtăşit de Parchetul Militar în Sinteza alcătuită în 1994.

RECOMANDĂRI PE ACEEAŞI TEMĂ

22 decembrie 1989. Primul şi singurul militar care a trecut de partea revoluţionarilor: „Teroriştii au fost inventaţi de eşalonul II şi Securitate“

21 decembrie '89 - Se pregătea un război civil la Timişoara: Operaţiunea „Tunetul şi Fulgerul” şi „mineriada zero” cu oltenii
 

20 decembrie 1989. Timişorenii au sărbătorit victoria, dar nu-şi imaginau ce pericole îi păşteau. Ceauşescu s-a adresat cetăţenilor de la TV


19 decembrie 1989. Muncitorii de la ELBA refuză să intre în secţii. Se declanşează greva. Generalul Guşă este apostrofat de muncitori


VIDEO Cum au scăpat de pedepse miliţienii şi militarii care au ucis manifestanţii la Catedrală, în 18 decembrie 1989

18 decembrie 1989. Operaţiunea Trandafirul. Mărturii din morga de la Timişoara: „Erau morţi peste tot pe coridorul întunecat“

17 decembrie 1989. Ziua-n care Armata şi-a ciuruit poporul în Timişoara: „Am văzut-o pe mama împuşcată în cap. Tata era ghemuit, nimerit în stomac“

16 decembrie 1989. „În Piaţa Maria se găsesc 1.000 de persoane. Se acţionează cu două plutoane de securitate şi 100 de miliţieni care fac ordine” Omul celor două revoluţii: printre gloanţe, la Timişoara şi la Bucureşti FOTO Kilometrul zero al Revoluţiei din 1989. Asaltul asupra Bisericii Reformate din Timişoara EXCLUSIV VIDEO „Măcelarul din Timişoara”. Filmul interzis de Iliescu despre un martir al Revoluţiei transformat de comunişti într-un casap

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite